lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
ŽUVANIE V SPOLOČNOSTI NIE JE FAUX PAS

  Spracoval(a) : Zuzana
Dátum : 25.11.2012
späť
Späť

Poslať
 

Mnohým z vás možno pripadá žuvanie v spoločnosti nevhodné, medzi ľuďmi totiž stále panuje povedomie o tom, že žuvanie je niečo neslušné. Z hľadiska etikety nie je žuvanie žiadnym  faux pas. Naopak, spoločensky úplne neprijateľný je zápach z úst, ako potvrdzuje odborník na etiketu Ladislav Špaček.

 

Žuvanie nie je nič nové, rozhodne nejde o novodobý civilizačný jav. Žuvalo sa totiž už v praveku, mení sa len produkt, ktorý ľudia žuvajú. Od vetvičiek a koreňov sme v modernej histórii prešli k žuvačkám bez cukru. Napriek tomu máme v hlave stále zakorenené, že žuvanie je niečo úplne novodobé a existujú situácie, kedy je žuvanie nevhodné.

 

Áno, takéto situácie skutočne existujú, ale je ich naozaj minimum. „Existujú miesta, kde žuvať nebudeme. Je ich však veľmi málo a ide o výnimočné situácie: nebudeme žuvať na svadbe (nemyslím len ženícha alebo svedka, ale ani ako diváci), na pohrebe, v súdnej sieni, pri obchodnom rokovaní, v kostole a na cintoríne,“ hovorí Ladislav Špaček.

 

„Žuvačka je nevyhnutnou potrebou práve v situáciách, kedy nám záleží na vyvolaní dobrého dojmu v našom náprotivku, pri spoločenskej komunikácii, pri prednáškach, interview, pri intímnej komunikácii. Najdôležitejší je ale vždy spôsob žuvania – akýkoľvek pohyb sa musí odohrávať za zavretými ústami, bez zjavných pohybov čeľuste. Okolie nesmie vôbec tušiť, že máme v ústach žuvačku,“ dodáva odborník na etiketu Ladislav Špaček.

 

Zuby si obvykle vyčistíme len každé ráno a večer, zatiaľ čo žuvačku môžeme použiť v prípade potreby aj niekoľkokrát za deň. Kvalitné žuvačky sú dostupné a ich balenie nám umožňuje, aby sme ich mali stále pri sebe. Pokiaľ chceme, aby žuvanie malo pozitívny vplyv na naše zubné zdravie, používame žuvačku bez cukru.

 

 

„Ak odbúravame predsudky, ktoré niektorí ľudia o žuvačkách majú, a ak si osvojíme umenie spoločenského žuvania, zistíme, aký užitočný nástroj v medziľudskej komunikácii sme získali,“ dodáva Ladislav Špaček.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!