ŽUVANIE V SPOLOČNOSTI NIE JE FAUX PAS
Autor(ka) : Zuzana
Dátum a čas : 25.11.2012 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Mnohým z vás možno pripadá žuvanie v spoločnosti nevhodné, medzi ľuďmi totiž stále panuje povedomie o tom, že žuvanie je niečo neslušné. Z hľadiska etikety nie je žuvanie žiadnym faux pas. Naopak, spoločensky úplne neprijateľný je zápach z úst, ako potvrdzuje odborník na etiketu Ladislav Špaček.

Mnohým z vás možno pripadá žuvanie v spoločnosti nevhodné, medzi ľuďmi totiž stále panuje povedomie o tom, že žuvanie je niečo neslušné. Z hľadiska etikety nie je žuvanie žiadnym  faux pas. Naopak, spoločensky úplne neprijateľný je zápach z úst, ako potvrdzuje odborník na etiketu Ladislav Špaček.

 

Žuvanie nie je nič nové, rozhodne nejde o novodobý civilizačný jav. Žuvalo sa totiž už v praveku, mení sa len produkt, ktorý ľudia žuvajú. Od vetvičiek a koreňov sme v modernej histórii prešli k žuvačkám bez cukru. Napriek tomu máme v hlave stále zakorenené, že žuvanie je niečo úplne novodobé a existujú situácie, kedy je žuvanie nevhodné.

 

Áno, takéto situácie skutočne existujú, ale je ich naozaj minimum. „Existujú miesta, kde žuvať nebudeme. Je ich však veľmi málo a ide o výnimočné situácie: nebudeme žuvať na svadbe (nemyslím len ženícha alebo svedka, ale ani ako diváci), na pohrebe, v súdnej sieni, pri obchodnom rokovaní, v kostole a na cintoríne,“ hovorí Ladislav Špaček.

 

„Žuvačka je nevyhnutnou potrebou práve v situáciách, kedy nám záleží na vyvolaní dobrého dojmu v našom náprotivku, pri spoločenskej komunikácii, pri prednáškach, interview, pri intímnej komunikácii. Najdôležitejší je ale vždy spôsob žuvania – akýkoľvek pohyb sa musí odohrávať za zavretými ústami, bez zjavných pohybov čeľuste. Okolie nesmie vôbec tušiť, že máme v ústach žuvačku,“ dodáva odborník na etiketu Ladislav Špaček.

 

Zuby si obvykle vyčistíme len každé ráno a večer, zatiaľ čo žuvačku môžeme použiť v prípade potreby aj niekoľkokrát za deň. Kvalitné žuvačky sú dostupné a ich balenie nám umožňuje, aby sme ich mali stále pri sebe. Pokiaľ chceme, aby žuvanie malo pozitívny vplyv na naše zubné zdravie, používame žuvačku bez cukru.

 

 

„Ak odbúravame predsudky, ktoré niektorí ľudia o žuvačkách majú, a ak si osvojíme umenie spoločenského žuvania, zistíme, aký užitočný nástroj v medziľudskej komunikácii sme získali,“ dodáva Ladislav Špaček.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.