lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Prečo nás zuby vlastne bolia?

  Spracoval(a) : eva
Dátum : 1.3.2010
späť
Späť

Poslať
 

Aby nám zuby dobre slúžili, nestačí, aby boli len akýmsi tvrdým výbežkom, ktorý pomáha rozdrviť potravu. Tvrdá je len ich vrchná časť – sklovina, pod ktorou je uložená zubná dreň, ktorá zub vyživuje a je pretkaná cievami a nervami. Do ďasna je zub zasadený pomocou koreňa.

 

Zubný kaz

 

V ústach každého človeka sa nachádzajú mikroorganizmy – baktérie, kvasinky a plesne. Baktérie spoločne so zbytkami potravy vytvárajú zubný povlak. Rozkladom zbytkov potravy baktériami vznikajú kyseliny, ktoré pomáhajú narušovať sklovinu na povrchu zubov. To podporuje a urýchľuje vznik a vývoj zubného kazu. Zubný kaz sa môže v niektorých prípadoch vytvoriť i pri najsvedomitejšej starostlivosti. Môže sa stať, že postihnutý sám o ňom často ani nevie. A dokonca nemusí byť ani objavený, ani pri kontrole pred zrkadlom. Rovnako ako aj zubný lekár v niektorých prípadoch objaví zubný kaz až pri rontgenových snímkach. 

 

Porušený zub nás môže začať náhle bolieť. A to tak, že nemôžeme myslieť na nič iné, nemôžeme sa sústrediť na prácu, nemôžeme sa baviť ani oddychovať.

 

Správnym riešením je neodkladná návšteva zubného lekára. Ale nie vždy je to možné. Napríklad keď sme na dovolenke v zahraničí, čakajú nás naliehavé pracovné povinnosti, skrátka potrebujeme sa aspoň na jeden dva dni zbaviť bolesti.

 

V tejto chvíli nám môže pomôcť niektorý z liekov proti bolesti. Ale ako vybrať ten najvhodnejší?

 

Dôležitá je rýchla doba nástupu účinku a doba pôsobenia lieku. Najrýchlejšie liek po užití zaberie za 20 až 30 minút. Rýchlejšie to nie je možné, telo liek nedokáže rýchlejšie spracovať.

Doba pôsobenia by mala byť čo najdlhšia, aby sme na jednu dávku lieku boli čo najdlhšie chránení od bolesti. Optimálny je čas 6 - 8 hodín.

 

V lekárni ale nájdeme veľa liekov proti bolesti. Na zuby potrebuje práve tie, ktoré skutočne zaberú a to čo najrýchlejšie.

 

Dobrá voľba je voľne predajný liek Valetol. Do 20 minút sa nám uľaví a bolesť utlmí na 6 – 8 hodín. Svojim kombinovaným zložením (300 g propyphenazon, 150 mg paracetamol, 50 mg kofein) spoľahlivo potlačí bolesť. Prídavok kofeínu zaistí, že sa necítime unavený a môžeme sa ďalej sústrediť na prácu, či užívať deň.

 

Nezabudnime na svojho zubného lekára

 

Preventívna prehliadka v stomatologickej ordinácií sa spravidla doporučuje jedenkrát za rok. Pri bolestiach zubov, alebo zápale ďasien by sme mali navštíviť zubného lekára čo najskôr.

 

Dlhodobý odklad môže mať nepriaznivé následky. Napríklad zápal ďasien spôsobený zubným kameňom, môže prejsť do chronického, skoro nepatrného povrchového zubného kazu. Ten sa môže prehĺbiť a spôsobiť celkové odumretie zubu.  

Svoje zuby pred poškodením účinne chránime taktiež pravidelným čistením kvalitnou zubnou kefkou a zubnou pastou, najmenej dvakrát za deň. Najlepšie však po každom jedle.

 

I keď je Valetol voľne predajný liek, vždy by sme sa mali o jeho správnom užívaní poradiť s lekárom a starostlivo si prečítať príbalový leták.


Diskusia k článku:

Príčin bolesti môže byť viac. Žial bolesť zu
Neregistrovaný - , 2.3.2010 08:52
Príčin vzniku bolesti je viacero. Prvou príčinou je najmä nedostatočná alebo nesprávna zubná hygiena. Už pri jednoduchom čistení zubov predídeme vzniku kazu, alebo zápalu ďasien.V ústach máme takmer 500 druhov známych baktérií, ktoré potrebujú na prežitie sacharidy(cukor. Premieňajú ho na kyseliny, ktoré poškodzujú povrch zubov a spôsobujú vznik zubného kazu.Málokedy sa tento proces zastaví na povrchovej časti zuba, ba častejšie postupuje hlbšie k dreni zuba. Dreň je mäkké tkanivo vo vnútri zuba obsahujúce krvné cievy a nervy, ktoré udržujú zub živý. Žial zubný kaz sa nedá liečiť iba ak ide o začiatky zubného kazu na povrchu skloviny. Ďalšou príčinou je zápal ďasien gingivitída. Baktérie v zubnom plaku dráždia ďasná a spôsobujú infekciu. Telo odpovedá svojim signáalom, v tomto prípade bolesťou, ktorú spôsobuje už aj okol viditelný zápal v okolí kŕčkov zubov. smileClinic sa bude snažit prispievať často informáciami, ktoré zachránia vaše zuby pred častou náavštevou stomatológa.
Neregistrovaný - SmileClinic, 2.3.2010 09:06, smileklinik(`na`)gmail.com
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!