| PORADŇA | 
					 
					
						
						
 Dnes pribudlo: 0 tém, a 0 reakcií. Včera pribudlo: 0 tém, a 0 reakcií.  						 | 
					 
					
						|   | 
					 
				 
			
			
	 | 
	
	
		| 
			Utorok, 04. November,
			,
			Dnes oslavuje Karol		 | 
	 
	
		 | 
	 
	
		|   KATALÓG | 
		Informácie    Pridať firmu  | 
	 
	
		| Móda, módne odevy, bielizeň | 
	Obuv, kabelky | 
	Módne doplnky, klenotníctva | 
	Kozmetika, parfuméria | 
	Skrášľovacie salóny, služby, pobyty | 
	Zdravie, výživa | 
	 
	
		| 
		 Nadmerné množstvo vitamínu E vedie k riziku rakoviny pľúc 
			
			
  |  
			
				|   | 
				Spracoval(a) : Kruhlová Miriam 
				Dátum : 5.3.2008 | 
				  Späť | 
				 | 
				  Poslať | 
				  | 
			 
			
  |  
			 
			
 Užívanie nadmerného množstva vitamínu E v doplnkoch stravy môže zvýšiť  riziko rakoviny pľúc.  Napriek tomu, že vitamín E je všeobecne známy ako účinný antioxidant- látka ktorá chráni bunky pred voľnými radikálmi, vo veľkom množstve sa správa ako pro-oxidant a má na bunky práve opačný účinok. 
Podobné zistenie už bolo zaznamenané v súvislosti s nadmerným užívaním betakaroténu, ktorý sa v tele mení na vitamín A. Fínski vedci zistili, že jeho nadmerné užívanie sa podieľalo k vzniku rakovine pľúc u fajčiarov.  
Najnovšia štúdia na 77 tisíc účastníkov, ktorí užívali dlhodobo 400 miligramov vitamínu E potvrdila, že riziko rakoviny pľúc sa zvyšuje o 28%. Doktor Tim Byers z Univerzity of Colorado zdôraznil, že výskumy potvrdzujú význam pestrej stravy, ktorá prirodzene dodáva telu všetky nevyhnutné živiny a znižuje tak riziko predávkovania sa určitými látkami, ktoré vedie až k rakovine. Najdôležitejšou prevenciou je však byť nefajčiarom, keďže dlhodobé fajčenie predstavuje vystavenie tela najväčšej miery toxických látok.  
  
    
		Diskusia k článku: 
		
		 | 
	 
	 
	 | 
	
			
				
			
			
				
			
						
	 |