lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 19. Marec, , Dnes oslavuje Jozef
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Vianočné pochúťky – plné chuti a zdravia

  Spracoval(a) : Jana Konečná
Dátum : 9.12.2004
späť
Späť

Poslať
 

Čas Vianoc – čas plných stolov
Opäť sa blížia najkrajšie sviatky roka. Azda pre každého z nás sú Vianoce, čas pokoja, radosti a rodinnej pohody niečím výnimočným. K vianočnej atmosfére patrí aj slávnostne prestretý stôl.   Po tradičnej štedrej večeri si pochutnávame na  bohatých sviatočných obedoch a medzi tým len tak „zobkáme“ z množstva pripravených dobrôt. Silvestrovská oslava a vítanie Nového roka tiež znamená pochutnávať si na dobrých jedlách a nápojoch. Čas sviatočný je aj obdobím návštev, kde hody pokračujú.

Pozor na prejedanie sa
Štedrej ponuke chutných jedál a sladkostí sa naozaj veľmi ťažko odoláva. Vychutnávanie vianočných dobrôt sa však veľmi často zmení až na prejedanie sa. Po niekoľkých dňoch sviatočných hodov sú nám nohavice odrazu priúzke a ,,prepracovaný" žalúdok nám spôsobuje nie práve najpríjmenejšie pocity. To, čo my cítime na vlastnej koži, je nakoniec aj vedecky dokázané. Počas vianočných a novoročných osláv ľudia priberú v priemere až 2 kilogramy. Nie každému sa však podarí zbaviť sa ich a takto si rok čo rok pomaly, ale isto zvyšujeme hmotnosť.

Vychutnávajme rozumne
Čaro sviatkov však možno vychutnať aj tak, aby sme sa nepríjemným následkom vyhli. Ponúkame Vám niekoľko tipov.

· Cez Vianoce budeme určite jedávať viac ako obvykle. Neskúsime sa vrátiť k starému zvyku – predvianočnému pôstu? Aj naši predkovia sa na príchod Vianoc pripravovali. Advent – obdobie pred sviatkami znamenalo čas striedmosti, a to aj v stravovaní.  Naše vianočné hodovanie bude takto „zaslúžené“!
· Ako dobrá domáca pani si potrpíte na drobné pečivo. Čím väčší výber, tým lepšia vizitka pre Vás. Musí byť zo všetkého až tak veľa? Azda by stačilo napiecť z polovičnej dávky surovín.
· Vianočné sladkosti pečte radšej neveľké. Vy i Vaši hostia budete môcť ochutnať z viacerých druhov.
· Snažte sa pri príprave sviatočných pokrmov šetriť najmä tukom.  Skrýva sa v ňom množstvo prebytočných kalórií, ktorým sa môžete takto vyhnúť.
· V kapustnici by mala prevládať najmä kapusta, nie mastná klobása a množstvo smotany.
· Namiesto tradičného vyprážania, neochutnáte kapra v prírodnej úprave – uduseného na rasci?
· Zemiakový šalát sa nemusí topiť v majonéze. Nemenej chutný bude, ak majonézu skombinujte s jogurtom, prípadne použite majonézu light. Šetriť však nemusíte zeleninou.
· Ťažkú krémovú tortu nahraďte jemným tvarohovým alebo jogurtovým zákuskom s ovocím.
· Nech sa páči, doprajte si z každého jedla. Nakladajte si však neveľké porcie. Aj dobrého priveľa škodí. ,,Šetrite“ si miesto na ďalšie chody a ostatné pochúťky.
· Každé sústo skutočne vychutnajte, nejedzte rýchlo a hltavo.
· Viete, že množstvo prebytočných kalórií sa skrýva v sladených a alkoholických nápojoch?
· Nezabúdajte, že súčasťou sviatočných pokrmov bolo tradične aj ovocie.
· Počas Vianoc sa málo pohybujeme. Vianočný pokoj pre nás znamená „lenivenie“, polihovanie na gauči a sledovanie televízie. Doprajte si počas sviatkov aj chvíľu aktívneho odpočinku. Výdatné jedlo kompenzujte prechádzkami na čerstvom vzduchu, alebo vychutnajte radosti zimných športov.

Veselé sviatky a dobrú chuť, nech Vám vianočné pochúťky padnú na zdravie!

Náš tip:

Na webovej stránke o zdravom životnom štýle www.florastranky.sk nájdete e-kalkulačku, ktorá je jednoduchou pomôckou pri pravidelnom sledovaní údajov o prijatej potrave. Základné výživové hodnoty potravín skonzumovaných počas dňa e-kalkulačka vypočíta a porovná ich s odporúčanými dávkami pre jednotlivé vekové kategórie. Ak po zadaní vstupných údajov s programom pracujete pravidelne, získavate kompletný denník, v ktorom môžete údaje archivovať a vyhľadávať. E-kalkulačka sa tak stane výrazným pomocníkom pre tých, ktorí sa snažia udržiavať štíhlu líniu ako aj pre tých, ktorí sa jednoducho snažia byť fit.

 


 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!