lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 19. Marec, , Dnes oslavuje Jozef
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Cisársky rez – áno, či nie?

  Spracoval(a) : Natália Krížová
Dátum : 4.2.2002
späť
Späť

Poslať
 

   Legenda vraví, že cisársky rez získal meno podľa Júliusa Cézara, ktorého lekári vyrezali z brucha jeho matky. Hoci to, či rímski lekári v roku  100 pred n.l. skutočne poznali túto techniku pôrodu, mnohí lekári spochybňujú, latinský názov  Saectio Caesarea, cisárovi neupierajú. A potvrdzujú aj to, že sa opäť stáva módnym. Má prečo?


 
Až do 19. storočia bol cisársky rez hororovou víziou všetkých nastávajúcich matiek. Takmer žiadna žena tento zákrok neprežila, všetky zomreli na vnútorné krvácanie alebo následné infekcie.  Až istému chirurgovi z Padovy sa podarilo znížiť úmrtnosť tým, že spojil cisársky rez s odstránením maternice.  
    Dnes prichádza na svet cisárskym rezom v Európe približne 15 – 20 percent detí. V Spojených štátoch je to až 30 percent (cisárskym rezom rodia najmä pacientky na súkromných klinikách) a v Rio de Janeiro sa vykonáva cisársky rez dokonca až u 80 percent (!) matiek. Dôvody, prečo je počet taký vysoký, sú rozmanité a nedajú sa zredukovať iba na ekonomické myslenie lekárov.  Dôležitú úlohu  hrá súčasne zníženie predpokladaných rizík (napr. poškodenie mozgu dieťaťa v dôsledku nedostatku kyslíka ) , ako aj znižujúca sa odolnosť rodičiek na bolesť.  Najnovšie štúdie okrem toho poukázali aj na málo propagované alebo tabuizované negatíva vaginálnych  pôrodov  pre samotné matky: nadmerné zaťaženie panvy môže mať za následok inkontinenciu (samovoľné unikanie moču) a takisto môže negatívne ovplyvniť aj sexuálny život. Samozrejme, že cisársky rez tiež nie je bez rizík. Napríklad sa porušia tzv. meridiány / energetické dráhy tela/, čo sa mať dôsledky na zhoršený zdravotný stav  matky.
  
Čo sa deje pri cisárskom reze?
   Cisársky rez je operácia, pri ktorej sa nareže koža, svalstvo a maternica a opatrne sa vyberie dieťa. Operácia spravidla trvá 25 až 40 minút a dnešné cisárske rezy sú už natoľko šetrné, že matky sú už onedlho po pôrode v dobrom stave. Po zákroku ostane na podbrušku , približne desaťcentimetrová  jazva, ktorá časom vybledne. 
   Aj napriek rutinnej anestézii a čoraz jednoduchšej operačnej technike sa experti a budúci rodičia v otázke cisárskeho rezu delia na dva tábory.  Kritici zdôrazňujú, že operácia na želanie sa ešte stále  končí smrťou matky častejšie ako pri prirodzených pôrodoch.  V dôsledku operačného rezu môže prísť aj k dlhodobým zdravotným problémom, napríklad ku vzniku zrastov. Všeobecne možno povedať, že pri vaginálnom pôrode jestvuje väčšie riziko pre dieťa, zatiaľ čo úmrtnosť matiek je nižšia. Odborníci vidia najväčší nedostatok cisárskych rezov v obmedzenom zážitku z pôrodu. Práve tento, spojený so skúsenosťou ,,dosiahla  som to!“ je pre väčšinu žien veľmi dôležitý. Aj skúsených pôrodníkov prekvapuje, ako bolesti matky po narodení dieťaťa bleskovo ustanú . Na druhej strane  majú skúsenosť, že mnohé ženy majú po cisárskom reze problémy so sebavedomím. Zážitok priviesť dieťa na svet vlastným úsilím nestratil ani v modernom svete nestratil svoj veľký význam.

Pro & kontra cisársky rez
VÝHODY PRE DIEŤA
· Znížená úmrtnosť  (počas samotného pôrodu alebo v tele matky v rozmedzí 38. - 40. týždňa).
· Počas pôrodu nehrozí poškodenie, menej infekcií.

NEGATÍVA PRE DIEŤA
· Poruchy činnosti pľúc sa síce vyskytujú častejšie ako pri prirodzenom pôrode, ale aj tu sú zriedkavé a neohrozujú zdravie dieťaťa.

VÝHODY PRE MATKU
· Nenastanú  neskoršie problémy s inkontinenciou.
· Menej bolesti pri sexe v prvom období po pôrode.
· Žiadne poškodenie panvového dna.

NEGATÍVA PRE MATKU
 · Operačná atmosféra.
· Mierne zvýšená úmrtnosť (najmä pri neplánovaných cisárskych rezoch).
· Možné  pooperačné následky (problémy počas narkózy, krvácanie, infekcie).
· Zvýšené riziko komplikácií pri nasledujúcich pôrodoch.
· Menej uspokojivý zážitok ako pri prirodzenom pôrode.
 

 


Diskusia k článku:

Nemyslím si, že ak je dieťa ohrozené a lekár volí cis. rez niektorú matku trápi zážitok s pôrodu. Ja a moje dieťa by sme, nebyť možnosti tohto zákroku zomreli, alebo boli vážne poškodení.Iné je strašné. Že dnes casto krát lekári nevolia túto metódu, ani keď je dieťa ohrozené - napr. poškodením mozgového tkaniva nedostatkom kyslíka -len aby ušetrili. Ak sú následky zlé a zdravé dieťa zmrzačí prirodzený pôrod, nikto nikdy nedokáže lekárovi že mohol konať inak. Ak to totiž bude tvrdiť rodiaca žena, zamietnu to - je neodborník. Rodine zostane mrzák - a doktorko kaličí z lenivosti ďalej. Nemyslím si, že by bolo správne preferovť cisársky rez, ale bolo treba zaručiť jeho použitie vždy keď sa dá zabrániť poškodeniu dieťaťa - ako? Je to možno kruté ale ak nie sú v zdravotníctve peniaze hoci aj dať ho k náhrade rodičke alebo zaviesť pre ženy možnosť sa na tento prípad pripoistiť. Ja po svojich skúsenostiach by som zaplatila aj za cenu zadľženia sa - len aby malé bolo zdravé.
Neregistrovaný - Nela T., 4.2.2002 22:43
Moje dievcatko sa tiez narodilo cisarskym rezom, bolo to neplanovane, ale kedze nastali komplikacie( mala som 40°horucky a nemala som sily na porod, vobec som sa neotvorila a dietatko bolo v maternici bez plodovej vody uz 18 hod.), museli lekari pristupit k tomuto rieseniu. Operacia bola bez komplikacii, takisto aj pooperacny stav. Iste, ze to potom boli, ale radost z dietatka a ulava, ze uz je na svete, to uplne zatienia. A vobec nemam komplex z toho, ze som nerodila normalne. Prave som bola celkom rada, ze ma nemuseli nastrihovat, toho som sa bala ovela viac, ako cisarskeho rezu. A sex po porode sme skusali hned po navrate z porodnice, t.j. 10 dni po.
Neregistrovaný - evulik, 5.2.2002 13:29, evulik(`na`)pobox.sk
"Odborníci vidia najväčší nedostatok cisárskych rezov v obmedzenom zážitku z pôrodu": tý odborníci, ktorý to tak presvedčivo tvrdia, sú určite samí chlapy; vôbec nevedia, čo hovoria.
Neregistrovaný - , 17.4.2006 02:19
Presne to si myslim aj ja nech si skusia tí "odborníci" odrodiť a potom nech vravia, ked si chlap len palec poreže ako plače a budu nam tu niečo vravieť.
Neregistrovaný - , 9.8.2008 11:28
Ja som rodila akútnym cisárskym rezom a mám zdravé dievčatko. Farba plodovej vody bola zelená, a aj keď pôrod začal a kontrakcie tiež, lekár sa rozhodol pre cisársky, lebo bábo nemalo dosť kyslíka. Bolo na tom aj niečo dobré lebo rozhodnutie prišlo rýchlo a tak som sa nestihla báť. Len ma mrzelo, že sme po pôrode nemohli stráviť čas spolu s manželom všetci traja, na to som sa veľmi tešila. Ale hlavné je, že je malá v poriadku. a ďalší pôrod bude snáď prirodzený.
Neregistrovaný - , 31.3.2009 18:24
If you prefer decent, Coziness together with budget oakley sunglasses for guys, Brides, And kids; Occhialis is best search engine optimization supplier using model glasses. Select from big companies, , For instance, beam prohibition, Louis Vuitton, oakley, Chanel, Cartier plus more, Issues businesses in the usa and even england. sunglasses listen to a huge role in shielding the eyes by way of possibly damaging ultra violet rays. This process disguised. form of one's only provides the sort of the rays which may damage the eye area if it is overexposed. Even so women continually use a tendency to copy a woman and here it's rather a mistake even though will attempt continue along with the renowns when purchasing sunglasses. A lot of such glasses tend to a low priced way to choose the luxurious mode brandnames from other brands inform, Prada, Beam prohibition and so on. It was very beneficial and i also enhanced all of often the very sort and consequently content uniquely unique them back as some agency above this type of yes. Sabre perception has a collection of accessories where it tap out special, Clothing trendy combined with selection. Whether your goal is something common, Current fashions, Otherwise legendary, They offer it. Counterfeited oakley sunglasses are the most effective known brands of top quality in addition to the luxury sunglasses. , The particular eye glasses products carry granted many video to cheap oakley sunglasses suitable to receive caller to make. It's about time considering out bank account to put on few of trim with oakley sunglasses defend regarding each and every little brown view now to see pieces truly that year. As you move the glasses market is filled with snap within sunglasses, You can come up folks unhampered. In addition, This kind of glasses not really certified or a developed that by oakley sunglasses . They are the same original oakley any way you like but are in fact patterns are sometimes made. They are purchased at an expense within on the original one as well as, created illegitimately. Inknown to be with her tv set franchise, Ellie Kardashian is the most effective excitement cal. king. Lindsay, In addition to predicament a queen that her, Tend to experience Chanel yet Gucci his or her fundamental variety of sunglasses.
Neregistrovaný - Helenbhu, 23.6.2014 09:48, miranda_nikita23(`na`)yahoo.com
ja som za prirodzeny porod, ale ak su problemy, tak je jasne, že musí byt cisarsky rez. Patri to k tomu. SOm ale rada, že sa k nam postupne dostavaju vymoženosti a sposoby, ako ludom a mamičkam po operacii pomoct a ulavit od bolesti
viki023 , 23.10.2018 14:29
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!