lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
MÁTE RADI VÍNO? NEZABUDNITE SI K NEMU DOPRIAŤ AJ PRAMENITÚ VODU!

  Spracoval(a) : Zuzana
Dátum : 10.12.2012
späť
Späť

Poslať
 

Víno ako jeden z najobľúbenejších spoločenských nápojov, na rozdiel od whisky, vodky či iných liehovín, v sebe nesie zreteľné posolstvo. Hovorí svoj príbeh o tom, kde a v akých podmienkach bolo dopestované hrozno, aké technológie použil vinár, aký bol ročník, v ktorom sa narodilo. „Náš hlad po informáciách umožňuje aj vývoj kultúry pitia vína. Na začiatku pri bežnej konzumácii stačí víno zhodnotiť klasicky chutí – nechutí. S každou novou informáciou, vysvetlením a dešifrovaním vlastností vína je naša radosť znásobená“, hovorí somelierka reštaurácie ELESKO, Barbora Dolinajová. Rovnako ako sú rôzne druhy vína vhodné k rôznym druhom pokrmov, aj voda ako taká môže zdôrazniť alebo naopak pokaziť chuťový zážitok z vína. Preto treba k vínu vybrať tú správnu vodu. Vašim partnerom pri správnom vychutnávaní si vína môže byť aj pramenitá voda Rajec. Pri degustáciách je používaná už dlho, napríklad aj v rámci podujatí Malokarpatskej vínnej cesty. Jej vyvážené vlastnosti pomáhajú oceniť chuť dobrého vína.

 

Podávanie vína a vody súčasne je v krajinách s rozvinutou vínnou kultúrou úplnou samozrejmosťou. Milovníci vína vo Francúzsku alebo Taliansku už dávno vedia, že voda k vínu neodmysliteľne patrí. Kultúra pitia vína na Slovensku zďaleka nie je tak rozvinutá. Pritom práve pri skutočnom vychutnávaní si vína je voda k vínu veľmi dôležitá. Voda nám totiž okrem iného zrieďuje sliny a neutralizuje pretrvávajúcu chuť po predchádzajúcom víne. „Jej vnem v ústach pretrváva niekoľko sekúnd - tento fakt je nutné akceptovať a s degustovaním nasledujúceho vína je treba chvíľu počkať, odporúča Barbora Dolinajová, ELESKO restaurant a dodáva: „Na porovnanie, druhým najlepším „neutralizátorom“ je biele pečivo (nesolené, ražné príp. pšenično-ražné, bez obsahu cukru či lepku), ktoré nám chuť ovplyvní po dobu zhruba 30-40 sekúnd“. Voda k vínu musí mať neutrálny charakter a vyvážený pomer prvkov, len vtedy nie je schopná ovplyvniť výraznejšie charakter vína v ústach. Pramenitá voda Rajec je vďaka svojej chuti a zloženiu veľmi vhodná k väčšine druhov vín. Snúbi sa so senzorickými vlastnosťami vína a podtrhuje jeho chuť. Nízky obsah sodíka, síranových iontov, vzájomný pomer hlavných zložiek a zásaditý charakter prispievajú k tomu, že táto voda veľmi dobre doplňuje chuť vína.

 

Práve zimné mesiace sú spájané so zvýšenou konzumáciou rôznych druhov vína. K vínnym cestám, slávnostiam či posedeniam s priateľmi sa fľaša dobrého vína určite hodí. Netreba však zabúdať, že stále ide o alkohol a ten telo samozrejme dehydruje. Preto je podávanie vody k vínu dôležité až nevyhnutné. „Vďaka tej správnej vode si víno navyše lepšie vychutnáte. Navyše si prečistíte chuťové kanáliky, čo pôžitok z vína citeľne zintenzívňuje“, dodáva somelierka. Víno koniec koncov nepijeme od smädu - preto ak si ho chceme skutočne vychutnať, prítomnosť vody v dostatočnom množstve by mala byť automatická. Pre uľahčenie výberu tej správnej vody pre spotrebiteľov bol napríklad v Čechách založený certifikát somelierov „Voda vhodná k vínu. Jeho prvým držiteľom sa stal práve Rajec. Ten používajú pri degustáciách už pomerne dlho aj vinári a organizátori mimoriadne obľúbených podujatí Malokarpatskej vínnej cesty na Slovensku. Vyvážená chuť tejto pramenitej vody zo srdca slovenskej prírody tak pomáha oceniť chuť dobrého vína nielen skúseným odborníkom, ale aj bežným návštevníkom.

 

7 SOMELIERSKYCH PRAVIDIEL NA ZVÝŠENIE PÔŽITKU Z VÍNA

1)      Nesýtené pramenité vody sú všeobecne najideálnejším partnerom vína, Nevyhnutné sú predovšetkým v kombinácii s tanínovými červenými vínami, kde obsah CO2 robí tieto vína ostrejšími, tvrdšími, agresívnejšími, ale i s bielymi vínami, ktoré disponujú už prirodzene vyššou kyselinou resp. mineralitou. Nesýtená pramenitá voda Rajec je vhodná pre milovníkov vína aj pre profesionálne somelierske degustácie. Vďaka svojmu zloženiu neprekrýva ani nenarúša chuť vína a dokáže veľmi dobre neutralizovať chuťové poháriky počas rozsiahlejších ochutnávkach či dlhšom popíjaní.

2)      Jemne perlivé vody sú odporúčané k plnším vínam, s vyšším zvyškovým cukrom, kedy vyšší obsah CO2 ovplyvňuje vnem z vína pozitívne; vína sa tak zdajú byť sviežejšími, iskrivejšími. Jemne sýtená pramenitá voda Rajec vytvára harmonicky vyvážený chuťový vnem s exkluzívnymi vínami a vínami s vyšším cukrom.

3)      K mladým vínam a ružovým vínam somelieri všeobecne odporúčajú vody jemne sýtené, niekedy aj sýtené. Rovnako sa tieto vody hodia k šumivým vínam. Všeobecne sa odporúčajú skôr v prípade, že sú naše zmysly unavené, pretože vydráždia chuťové receptory.

4)      Pre zachovanie ideálneho pôžitku z vína je nutné dodržať správnu teplotu podávania vody, ktorá by nemala byť nižšia než je teplota vína. Vyhnete sa tak zníženej citlivosti chuťových buniek a víno si oveľa lepšie vychutnáte. Ideálna teplota je medzi 8 až 11 stupňami Celzia.

5)      Zároveň sa odporúča k vínu vždy podávať dvojnásobné množstvo vody, ktorá zamedzí dehydratačnému účinku alkoholu a súčasne neutralizuje naše chute. Pre lepšiu predstavu - k dvom „deci“ bieleho vína je primerané množstvo 0,5 litra vody. Pozitívny účinok vody sa prejaví v tom, že tekutina naplní a roztiahne žalúdok, takže alkohol z vína sa dostane na väčšiu plochu žalúdočnej steny, kde sa lepšie odbúrava. Víno okrem toho pomalšie prechádza žalúdkom do čriev a v menšej miere prechádza do krvi, kde jeho obsah rastie pomalšie ako bez súčasného popíjania vody.

6)      Veľký pohár vody na začiatku konzumácie nielenže uhasí smäd, ale najmä prečistí chuťové poháriky a pripraví žalúdok.

7)      Samozrejmosťou by mal byť čistý pohár, bez akéhokoľvek zápachu. Navyše, podávanie vína i vody z vhodného skleneného pohára stabilizuje teplotu nápoja a súčasne umocňuje pocit čistoty a čerstvosti

8)      Oku lahodiace je podávanie vody v karafe. Je to oveľa estetickejšie ako plastová nádoba. Do karafy však ľad nedávajte, ak nie je vyrobený z rovnakej vody. Jej výslednú chuť by totiž mohol ľad úplne zmeniť. Rozdiel často rozozná aj úplný laik.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!