lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Hra o čas? Alebo boj o čas. Infarkt

  Spracoval(a) : Jana Konečná
Dátum : 9.2.2004
späť
Späť

Poslať
 

Už ste určite počuli slová – mladý človek, niečo po štyridsiatke a vraj infarkt.

On je zdravý. Má iba viac práce a starostí, popri tom je ešte kde tu potreba niečo dohodnúť, vybaviť. Unavený? Á, ani nie. Dám si minútku pauzu, cigaretku si vyfajčím, medzi tým vypijem jednu kávičku. Jedlo? Nebol čas a aj tak mám čosi kíl naviac tak musia ísť dolu, aspoň nemusím cvičiť. Príde domov. Padne do postele a ako padá, v hlave má kolotoč, čo nestihol alebo čo zabudol.

Zabudol aj na to, že ho bolelo na hrudi. Asi som teraz menej spal, veď to potom dobehnem. V tomto tempe to šlo stále dookola, až raz ... Na koronárnu jednotku ho doviezli v poslednej minúte.

Hlavný účastník pojednávania – srdce, ostatní prísediaci – cievy.

Hlavný problém je v tom, že v našich cievach prúdi krv, v ktorej sú samozrejme určité látky, ktoré sa pri svojom kolobehu telom niekde prichytia na stenu cievy. Na tejto prekážke sa postupne zachytávajú Ďalšie a ďalšie tukové látky, prietok krvi sa zmenšuje. Dochádza až k tomu momentu, že srdce sa začína ozývať, že je nedostatočne zásobované kyslíkom, ktorý je dopravovaný do srdca krvou. Tu nastáva problém, ktorý treba odstrániť.

Nikto nie je schopný ovplyvniť svoje genetické predispozície, vek a pohlavie, ale je schopný regulovať viac ako sto rizikových faktorov, ktoré sa pod tieto problémy podpisujú (obezita, stres, stravovacie návyky, vysoký tlak, pohyb na čerstvom vzduchu a mnohé ďalšie). Ak sa o to aspoň nepokúsime. O pár rokov je možné, že budeme pociťovať zvierajúci tlak na hrudi už pri malej záťaži alebo keď pocítime chlad.

Angina pectoris – množstvo liekov ju alebo je príznaky dokáže potlačiť. Lieky na rozšírenie ciev, proti zrážaniu krvi, na spomalenie srdcovej činnosti a na zníženie krvného tlaku.
Ľudia, ktorí pravidelne vykonávajú pohyb majú nižší počet úderov srdca za minútu, čo má za dôsledok, že do srdca sa dostane viac krvi.

Nečistoty, ktoré sa zachytili v cievach a tým zúžili prietok sa však pri veľkom nánose môžu odlúpnuť a tu vzniká problém. Na stene cievy zostáva jazva, ktorej tkanivo nie je také pružné ako zdravé a keď príde ku úplnému uvolneniu takýchto častí, tak sa vlastne dostáva na cestu krvná zrazenina, ktorej nič nebráni vyrobiť galibu.

Množstvo ľudí prekonalo infarkt, ani o tom nevedelo. Bohužiaľ, tým že o ňom nevieme, nemôžeme vykonať žiadne ochranné kroky. Poväčšine sa takýto stav vypomstí neskôr.

Keď dôjde k infarktu, ktorý dá o sebe poriadne vedieť bez komplikácií, strávime v nemocnici 7–10 dní, páni doktori pozliepajú pacienta do stavu funkčnosti a po 3-4 týždňoch nastúpi opäť do práce.

Ak si však infarkt povie, že dá veľmi pocítiť, kto je pánom situácie, tu sa človek môže obávať naozaj viacerých problémov. Srdce pracujúce ako pumpa začne robiť problémy a tu už lekári potrebujú dostať ho do normálneho prevádzkového stavu. Krvná zrazenina je operatívne odstránená, teraz len spojazdniť srdce. Ak sa po rôznych pokusoch dostane z aritmie, je dobre. Ak však srdce tu aj tam začne vyvádzať v aritmii, dákym spôsobom je potrebné ho priviesť k rozumu. Tu sa už poväčšine dostávajú k slovu strojčeky, ktoré sú voperované do tela pacienta a žijú s ním do konca života.
Nikdy nesmieme zabudnúť, že srdce je veľký pán a keď si zrazu zmyslí, že prevádzka nie je podľa jeho predstáv, tých 90 minút, ktoré sú určené pre lekárov ako najdôležitejšie pre záchranu života, uteká naozaj veľmi rýchlo. Nepremárnime si náš boj o čas.


 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!