lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Veľký prieskum odhalil túžbu mužov a žien zlepšiť svoj sexuálny život

  Spracoval(a) : G
Dátum : 11.12.2011
späť
Späť

Poslať
 

V roku 2010 sa uskutočnil prieskum SHOW (Sexual Health and Overall Wellness - Sexuálne zdravie a všeobecné blaho) v 9 krajinách strednej a východnej Európy, Turecka a Izraela. Cieľom prieskumu bolo zistiť úroveň spokojnosti so sexuálnym životom a poukázať na spojitosť medzi sexuálnym uspokojením, pevnosťou erekcie a celkovým vnímaním kvality života a zdravia.

 

Dôležitosť verzus spokojnosť

 

Výsledky prieskumu SHOW naznačujú, že u mužov a žien zo spomínaných  krajín existuje veľký rozdiel medzi dôležitosťou sexu a spokojnosťou so sexom. Podľa 66 % mužov a 44 % žien zo Slovenska je sex  „absolútne nevyhnutný“ alebo „veľmi dôležitý“, pričom ho podľa dôležitosti muži zaradili na 3. miesto (hneď po celkovom fyzickom zdraví a rodinnom živote) a ženy na 11. miesto. Paradoxne však len 37 % mužov a 30 % žien tvrdí, že sú „úplne“ alebo „veľmi spokojní“ so svojím sexuálnym životom. Nie je preto prekvapujúce, že 44 % slovenských mužov má prinajmenšom „vysoký záujem“ mať lepší sex, pričom rovnakú túžbu vyslovilo 27 % žien.

 

Dôležitosť pevnosti erekcie

 

Väčšina mužov a žien v krajinách prieskumu považuje pevnosť erekcie, resp. schopnosť udržať erekciu za najdôležitejší, alebo druhý najdôležitejší faktor potrebný pre dosiahnutie optimálneho sexuálneho zážitku. Prieskum odhalil aj úzku spojitosť medzi spokojnosťou s pevnosťou erekcie a frekvenciou sexuálneho styku, ako aj pocitom dobrého zdravia.

Približne polovica mužov (52 %) a žien (47 %) uviedla, že schopnosť udržať erekciu počas styku je pre dobrý sexuálny zážitok „veľmi dôležitá“ alebo „absolútne nevyhnutná“. Minimálne dve tretiny mužov, ktorí sú „úplne“ alebo „veľmi spokojní“ s ich pevnosťou erekcie sú rovnako spokojní aj s ich schopnosťou dosiahnuť vyvrcholenie, mať styk, s intenzitou orgazmu, schopnosťou využívať rôzne sexuálne polohy, s predohrou, ako aj s príťažlivosťou ich partnera. Naopak, nie viac ako 17 % mužov, ktorí s ich pevnosťou erekcie „vôbec nie sú spokojní“ alebo sú „spokojní len do určitej miery“, sú spokojní aj s ostatnými spomínanými aspektmi sexuálneho života.

 

Erektilná dysfunkcia súvisí s fyzickým a psychickým zdravím a vplýva na kvalitu života mužov aj ich partneriek a rodín. Spomedzi mužov na Slovensku, ktorí sú „úplne“ alebo „veľmi spokojní“ s ich pevnosťou erekcie 46 % uvádza, že ich celkové zdravie je „vynikajúce“ alebo „veľmi dobré“. Naopak, rovnakú úroveň zdravia uvádza len 19 % mužov, ktorí „vôbec nie sú spokojní“ alebo sú „spokojní len do určitej miery“ s ich pevnosťou erekcie. V prípade neschopnosti dosiahnuť alebo udržať erekciu tretina mužov (33 %) uvádza obavy, že dôvodom môže byť fyzické ochorenie.

 

Spokojnosť s pevnosťou erekcie súvisí s vyššou frekvenciou sexu

 

Prieskum SHOW tiež poukázal na jasnú súvislosť medzi uspokojivou pevnosťou erekcie a frekvenciou sexuálneho styku. Muži, ktorí sú aspoň „veľmi spokojní“ s ich pevnosťou erekcie uvádzajú výrazne častejší sexuálny styk (na Slovensku to predstavuje styk v priemere 11,9 krát za 4 týždne) ako tí, ktorí so svojou pevnosťou erekcie „vôbec nie sú spokojní“ alebo sú „spokojní len do určitej miery“ (styk majú v priemere 6,5 krát za 4 týždne).  Ženy na Slovensku, ktoré sú aspoň „veľmi spokojné“ s  pevnosťou erekcie ich partnera uvádzajú styk v priemere 12,4 krát do mesiaca, čo je štatisticky výrazne viac, ako 3,2 krát do mesiaca pre ženy, ktoré nie sú vysoko spokojné s  pevnosťou erekcie ich partnerov.

 

 

Menej ako optimálna erekcia ako stredne závažný až veľký problém

 

Viac ako polovica mužov (54 %) a 42 % žien na Slovensku uvádza, že ich penis (resp. penis ich partnera) nie je počas sexuálnych aktivít „úplne pevný a plne tvrdý“ (EHS stupeň pevnosti 1 až 3, EHS – Erection Hardness Score, alebo Skóre pevnosti erekcie). 43 % mužov uvádza, že ich EHS stupeň pevnosti erekcie je 3; 6 % uvádza stupeň 2 a 5 % uvádza stupeň 1. Spomedzi tých mužov, ktorí (resp. ktorých partnerky) uvádzajú nižšiu ako optimálnu pevnosť erekcie približne 38 % mužov a 35 % žien súhlasí s tým, že to predstavuje „stredne závažný“ až „veľký“ problém.

 

Vyššia spokojnosť so sexom je spojená s vyššou spokojnosťou so životnými prioritami

 

Javí sa, že u mužov aj žien existuje silný vzťah medzi vyššou mierou spokojnosti so sexom a vyššou mierou spokojnosti s ostatnými životnými prioritami, ako napríklad celkové fyzické zdravie, láska, romantika, či rodičovstvo. Vo všetkých krajinách prieskumu je na prvom alebo druhom mieste životných priorít rodinný život. Na Slovensku je 81 % mužov a 74 % žien uvádzajúcich „úplnú“ alebo „veľkú“ spokojnosť s ich sexuálnym životom zároveň aj „úplne“ alebo „veľmi“ spokojných s ich rodinným životom. Pre porovnanie, rovnako spokojných s rodinným životom je ani nie 31 % mužov a 11 % žien uvádzajúcich, že so sexuálnym životom „vôbec nie sú spokojní“ alebo sú „spokojní len do určitej miery“.

 

Zároveň je evidentné, že ľudia, ktorí majú vysoko uspokojivý sexuálny život, majú vo všeobecnosti pozitívnejšie alebo dokonca výrazne pozitívnejšie očakávania od života než tí, ktorí sú so sexom nespokojní, alebo s ním sú spokojní len do určitej miery. Na Slovensku bolo tvrdenie „Celkovo som so životom spokojný“ „veľmi pravdivé“ pre 50 % mužov, ktorí sú „ úplne“ alebo „veľmi“ spokojní so sexom – rovnaký pocit však má len 31 % tých mužov, ktorí so sexom „vôbec nie sú spokojní“ alebo sú „spokojní len do určitej miery“. Pre slovenské ženy je rozdiel pri týchto dvoch skupinách ešte výraznejší. Tvrdenie „Celkovo som so životom spokojná“ bolo „veľmi pravdivé“ pre 41 % tých žien, ktoré uvádzali, že sú „úplne“ alebo „veľmi“ spokojné so sexom – naopak, rovnaký pocit má len 11 % tých žien, ktoré so sexom „vôbec nie sú spokojné“ alebo sú „spokojné len do určitej miery“.

 

Lekárska pomoc pri erektilnej dysfunkcii

 

Zdá sa, že muži aj ženy sú zdržanliví/é konzultovať otázky týkajúce sa  sexuálneho zdravia a erektilnej dysfunkcie so svojim lekárom. Vo všetkých krajinách prieskumu SHOW boli pri otázke na ED (ED – erektilná dysfunkcia) najčastejšou reakciou rozpaky a pocit trápnosti. Na Slovensku sa o sexuálnom zdraví a ED so svojím lekárom rozprávali len dvaja z desiatich mužov. Nie je však prekvapivé, že pri rozhovore na tieto témy s lekárom sa dobre cíti len málokto.

 

Na Slovensku je primárnym zdrojom informácií o sexuálnom zdraví pre mužov internet. 51 % mužov využíva internet pre vyhľadanie informácií o možnostiach dosiahnutia vyššej sexuálnej spokojnosti a lepšej erekcie. Muži aj ženy na Slovensku uvádzajú, že v prípade vlastnej alebo partnerovej potreby by pre zakúpenie lieku pre zlepšenie erekcie volili klasickú lekáreň alebo online internetovú lekáreň v rovnakom pomere.

 

34 % mužov a 38 % žien uvádza, že je „vysoko“ alebo „veľmi“ pravdepodobné, že zakúpia liek na zlepšenie erekcie v klasickej lekárni, pričom 34 % mužov a 35 % žien by liek zakúpilo v online internetovej lekárni. Pri kúpe takýchto liekov cez internet sa muži do 40 rokov cítia výrazne istejšie ako muži po 40-ke. Z prvej skupiny sa pri takomto nákupe cítilo „úplne“ alebo „veľmi bezpečne“ 40 % mužov, zatiaľ čo v druhej skupine to bolo len 18 %.

 

Keďže väčšina pacientov pravdepodobne nezačne s lekárom rozhovor na tému sexuálneho zdravia  a erekcie samostatne, takéto diskusie by mali iniciovať lekári. Zároveň by mali podporovať mužov vyhľadať lekársku pomoc pre zlepšenie pevnosti erekcie a celkového sexuálneho zdravia, aby tak predišli negatívnym dopadom na ich vzťahy, zdravie a pohodu.

 

 

Reprezentatívnosť údajov bola zabezpečená vytvorením váženej vzorky zodpovedajúcej štandardným demografickým parametrom cieľovej populácie, ako napríklad pohlavie, vek alebo región. Prieskumu sa na Slovensku zúčastnilo 152 mužov a 149 žien formou samoobslužného online zberu dát. Prieskum SHOW si objednala spoločnosť Pfizer, pričom jej meno nebolo uvedené na žiadnych použitých materiáloch.

 

 

 

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!