lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Sushi na slovenský spôsob

  Spracoval(a) : Petra
Dátum : 9.12.2011
späť
Späť

Poslať
 

Na sushi bary dnes narazíte zrejme vo všetkých svetových metropolách. Aj keď ľudia si ich väčšinou spájajú s luxusnými reštauráciami, nemusí to byť vždy tak. Je čoraz viac fastfoodov, kde vám tento tradičný japonský pokrm bleskovo pripravia. Môžete si ho však kúpiť už aj v supermarkete.

 

Možno si tiež kladiete otázku, čím to je, že kedysi neznáme japonské jedlá si v posledných rokoch podmaňujú celý svet. Odborníci na výživu tvrdia, že je to preto, lebo japonská kuchyňa je symbolom zdravej stravy. Niet divu, že pokrmom sushi sú posadnutí najmä ľudia v krajinách, kde sa stres a obezita stali každodennou realitou.

A potom je tu vedecky potvrdený chýr o dlhovekosti Japoncov. Krajina vychádzajúceho slnka sa pýši najdlhšie žijúcimi ľuďmi na svete. Viac ako sto rokov tam má niekoľko desiatok tisíc ľudí. Vedecké výskumy naznačujú, že na tom má veľkú zásluhu strava postavená na ryži, sóji, rybách a zelenine. Všetko ingrediencie, ktoré obsahuje aj sushi.

 

Surové je zdravšie

Japonská kuchyňa je postavená na čerstvých surovinách. Základom je surové rybie mäso, najčastejšie z tuniakov, lososov, kaprov, žralokov, kreviet a ďalších morských živočíchov. Používa pomerne málo živočíšnych tukov. Korenie je skôr jemné ako ostré. To neplatí len pre sushi, ale aj pre ostatné známe japonské jedlá, ako je sašimi, tempura, hikizumi, sosizugi či usuzukuiri.

Pre tých, čo sa so sushi ešte nikdy nestretli, ide o jedlo, ktoré tvoria kúsky ryže ochutenej octom a sladkým japonským vínom saké, plnené alebo pokryté kúskami surových rýb, ale aj kreviet, chobotníc, sépií, kaviáru, húb, vajec, avokáda či zeleniny. A prečo sú surové? Japonci veria, že zdraviu sú prospešnejšie, ako keď sa tepelne upravujú.

 

Po sushi sa nepriberá

Sushi je zdrojom bielkovín, nenasýtených mastných kyselín, jódu, proteínov, minerálov, pričom zároveň obsahuje málo tuku a kalórií. Preto je vhodné aj pre ľudí, ktorí si okrem zdravej výživy potrpia aj na štíhlu líniu. Suroviny, ktoré sa používajú pri príprave sushi, diabetológovia odporúčajú pri rôznych diétach na chudnutie.

Surové rybie mäso je zdrojom bielkovín, ktoré sú veľmi dôležité pri chudnutí, pretože zabraňujú odbúravaniu svaloviny. Zároveň obsahuje vitamíny A, B a D a minerálne látky ako zinok a jód, ktoré sú pre ľudský organizmus nepostrádateľné. Veľa receptúr ráta pri príprave sushi aj s morskými riasami, o ktorých Japonci hovoria, že uchovávajú mladosť a sviežosť. Obsahujú polysacharidy, ktoré znižujú krvný tlak a pôsobia protizápalovo.

Ďalšou dôležitou surovinou je ryža. Je ľahko stráviteľná, zasýti a pri tom má menej kalórií ako prílohy z múky, kukurice alebo zemiakov. Drobné biele zrniečka ryže sú bohaté na škrob a obsahujú veľké množstvo aminokyselín, vitamíny B6 a E, draslík, železo fosfor, horčík, chróm, selén a ďalšie minerálne látky. Pri pravidelnej konzumácii pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi.

 

Balené sushi

Za sushi dnes nemusíte chodiť len do špecializovaných barov, ale môžete si ho vychutnať aj doma. Predávajú ho v  obchodoch s potravinami. Kvalita sushi závisí hlavne od čerstvosti použitých surovín. Nemusíte sa báť, súčasné logistické siete umožňujú ponúkať kvalitné a čerstvé ryby aj vo vnútrozemských krajinách ako Slovensko. Prevádzky vyrábajúce sushi sú zásobované štyri až päť razy do týždňa rybami z centrálnych skladov v prímorských oblastiach. Na príprave balených sushi setov sa podieľajú ázijskí sushi majstri, ktorí dbajú o to, aby nestratili svoju tradičnú chuť a zdravotnú hodnotu.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!