Sushi na slovenský spôsob
Autor(ka) : Petra
Dátum a čas : 9.12.2011 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Na sushi bary dnes narazíte zrejme vo všetkých svetových metropolách. Aj keď ľudia si ich väčšinou spájajú s luxusnými reštauráciami, nemusí to byť vždy tak. Je čoraz viac fastfoodov, kde vám tento tradičný japonský pokrm bleskovo pripravia. Môžete si ho však kúpiť už aj v supermarkete.

Na sushi bary dnes narazíte zrejme vo všetkých svetových metropolách. Aj keď ľudia si ich väčšinou spájajú s luxusnými reštauráciami, nemusí to byť vždy tak. Je čoraz viac fastfoodov, kde vám tento tradičný japonský pokrm bleskovo pripravia. Môžete si ho však kúpiť už aj v supermarkete.

 

Možno si tiež kladiete otázku, čím to je, že kedysi neznáme japonské jedlá si v posledných rokoch podmaňujú celý svet. Odborníci na výživu tvrdia, že je to preto, lebo japonská kuchyňa je symbolom zdravej stravy. Niet divu, že pokrmom sushi sú posadnutí najmä ľudia v krajinách, kde sa stres a obezita stali každodennou realitou.

A potom je tu vedecky potvrdený chýr o dlhovekosti Japoncov. Krajina vychádzajúceho slnka sa pýši najdlhšie žijúcimi ľuďmi na svete. Viac ako sto rokov tam má niekoľko desiatok tisíc ľudí. Vedecké výskumy naznačujú, že na tom má veľkú zásluhu strava postavená na ryži, sóji, rybách a zelenine. Všetko ingrediencie, ktoré obsahuje aj sushi.

 

Surové je zdravšie

Japonská kuchyňa je postavená na čerstvých surovinách. Základom je surové rybie mäso, najčastejšie z tuniakov, lososov, kaprov, žralokov, kreviet a ďalších morských živočíchov. Používa pomerne málo živočíšnych tukov. Korenie je skôr jemné ako ostré. To neplatí len pre sushi, ale aj pre ostatné známe japonské jedlá, ako je sašimi, tempura, hikizumi, sosizugi či usuzukuiri.

Pre tých, čo sa so sushi ešte nikdy nestretli, ide o jedlo, ktoré tvoria kúsky ryže ochutenej octom a sladkým japonským vínom saké, plnené alebo pokryté kúskami surových rýb, ale aj kreviet, chobotníc, sépií, kaviáru, húb, vajec, avokáda či zeleniny. A prečo sú surové? Japonci veria, že zdraviu sú prospešnejšie, ako keď sa tepelne upravujú.

 

Po sushi sa nepriberá

Sushi je zdrojom bielkovín, nenasýtených mastných kyselín, jódu, proteínov, minerálov, pričom zároveň obsahuje málo tuku a kalórií. Preto je vhodné aj pre ľudí, ktorí si okrem zdravej výživy potrpia aj na štíhlu líniu. Suroviny, ktoré sa používajú pri príprave sushi, diabetológovia odporúčajú pri rôznych diétach na chudnutie.

Surové rybie mäso je zdrojom bielkovín, ktoré sú veľmi dôležité pri chudnutí, pretože zabraňujú odbúravaniu svaloviny. Zároveň obsahuje vitamíny A, B a D a minerálne látky ako zinok a jód, ktoré sú pre ľudský organizmus nepostrádateľné. Veľa receptúr ráta pri príprave sushi aj s morskými riasami, o ktorých Japonci hovoria, že uchovávajú mladosť a sviežosť. Obsahujú polysacharidy, ktoré znižujú krvný tlak a pôsobia protizápalovo.

Ďalšou dôležitou surovinou je ryža. Je ľahko stráviteľná, zasýti a pri tom má menej kalórií ako prílohy z múky, kukurice alebo zemiakov. Drobné biele zrniečka ryže sú bohaté na škrob a obsahujú veľké množstvo aminokyselín, vitamíny B6 a E, draslík, železo fosfor, horčík, chróm, selén a ďalšie minerálne látky. Pri pravidelnej konzumácii pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi.

 

Balené sushi

Za sushi dnes nemusíte chodiť len do špecializovaných barov, ale môžete si ho vychutnať aj doma. Predávajú ho v  obchodoch s potravinami. Kvalita sushi závisí hlavne od čerstvosti použitých surovín. Nemusíte sa báť, súčasné logistické siete umožňujú ponúkať kvalitné a čerstvé ryby aj vo vnútrozemských krajinách ako Slovensko. Prevádzky vyrábajúce sushi sú zásobované štyri až päť razy do týždňa rybami z centrálnych skladov v prímorských oblastiach. Na príprave balených sushi setov sa podieľajú ázijskí sushi majstri, ktorí dbajú o to, aby nestratili svoju tradičnú chuť a zdravotnú hodnotu.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.