lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Kde sa vzalo sushi

  Spracoval(a) : Petra
Dátum : 9.12.2011
späť
Späť

Poslať
 

Ak sa povie sushi, väčšina ľudí si predstaví tradičné japonské jedlo zo surového rybieho mäsa so zeleninou. Preto by sa malo jesť čerstvé. Vedeli ste však, že sushi si môžete kúpiť aj ako balený výrobok v supermarkete?

 

Sushi má nespočetné spektrum chutí, vôní, farieb a tvarov. Je to preto, že v rôznych častiach Japonska, ale aj v iných juhoázijských krajinách majú vlastné sushi jedlá. V Japonsku, ktoré sa považuje za domovskú krajinu tejto delikatesy, sa napríklad k najdrahším druhom sushi radí Nigiri z pravej hovädzej sviečkovice. Je však iba jedno z mnohých. Prvá zmienka o sushi pochádza z roku 718 nášho letopočtu, čiže viac ako storočie pred príchodom Cyrila a Metoda. Dnes v Tokiu dokonca existuje aj univerzita, ktorá sa špecializuje na tento pokrm.

 

Budha by sa čudoval

Sushi v starom, dnes už nepoužívanom jazyku, znamenalo „kyslá chuť“. Podľa budhistickej tradície pôvodne išlo o čisto vegetariánsku potravu. Asi pred päťsto rokmi sa začalo pripravovať zo špeciálne kvasených rýb naložených do soli. Bol to jeden zo spôsobov konzervácie rybieho mäsa, aby dlhšie vydržalo v teplom počasí. Vo varenej ryži následne dozrievalo do typickej kyslastej chuti. Používanie surových rýb prišlo na rad až neskôr.

V priebehu stáročí si v jednotlivých častiach Japonska ľudia vytvorili vlastné sushi, ktoré odzrkadľovali dostupnosť tamojších surovín. Autorom v súčasnosti najznámejšej verzie sushi  je Hanaya Yohei, ktorý žil na konci na konci 19. storočia. S troškou fantázie by sa mohla označiť aj za predchodcu dnešných fastfoodov, keďže táto nekvasená podoba sushi sa najčastejšie jedávala holými rukami v uličkách pri divadlách počas prestávok.

 

Cesta k dlhovekosti

Sushi, ktoré je postavené na čerstvých surovinách, je symbolom zdravej výživy. Vzhľadom na to, že jeho základom je surové mäso z tuniakov, lososov, žralokov, kreviet a iných morských živočíchov doplnené ryžou, sójou a zeleninou, obsahuje málo škodlivých tukov. Je zdrojom kvalitných bielkovín, nenasýtených mastných kyselín, jódu, proteínov, minerálov, pričom obsahuje len málo kalórií, takže je vhodné aj pre zachovanie štíhlej línie. Možno aj vďaka tomu Japonci patria k najdlhšie žijúcim obyvateľom na Zemi.

V japonských reštauráciách vám naservírujú tieto drobné ručne tvarované gurmánske diela na dekorovaných malých miskách spolu s ďalšími jemnými doplnkami, takže predstavujú nielen kulinársky, ale aj umelecký zážitok. Japonci si totiž ctia zásadu, že jedlo má osloviť všetky zmysly. Za sushi sa však už dávno nechodí iba do Japonska. Sushi bary zažívajú obrovský boom od konca minulého storočia. Po celom svete rastú ako huby po daždi.  Sushi už ani zďaleka nie je len pokrmom, ale stáva sa životným štýlom.

 

Súper pre hamburgery

Sushi sa stáva zaujímavým artiklom aj pre zariadenia rýchleho občerstvenia. Okrem toho, že ide o zdravé jedlo, ktoré púta pozornosť aj svojím vzhľadom, predstavuje predovšetkým novú chuťovú alternatívu k tradičným hamburgerom, pizzám, hotdogom, bagetám či kuracím krídelkám. Sushi z rýb, ryže a zeleniny predstavuje protipól pokrmov, ktoré sú vyrábané z múky a mäsa. V niektorých krajinách sa sushi už bežne predáva aj v obchodoch s potravinami a zákazníci ho akceptujú ako kvalitnú a zdravú potravinu.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!