lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Koľko stojí chudnutie

  Spracoval(a) : Dana Pohlodová
Dátum : 6.12.2007
späť
Späť

Poslať
 

Koľko stojí chudnutie
Kult telesnej krásy vs. doba konzumu vs. koľko nás to stojí

Vládne nám kult telesnej krásy. Kto sa približuje ideálu, ktorým je ideálne telo, ten je v móde, v kurze, je in. Kto je vo forme, ten je pekný a úspešný. Vzor ideálnej formy – postavy nám dodávajú médiá zobrazovaním ľudí, ktorí sa telom živia a celý svoj život venujú jeho zdokonaľovaniu (herečky, celebrity, modelky). Zobrazovanie ideálneho tela na nás útočí zovšadiaľ – z reklamných billboardov (aká je súvislosť so zobrazením nahého ženského tela spolu so záchodovou keramikou???), z obálok lesklých časopisov, z televízie, internetu...

Na druhej strane žijeme v období materiálneho dostatku a pohodlia. Jedla nadostač až navyše, a to, čo mali naši starí rodičia možno na týždeň, my skonzumujeme v priebehu jedného chodu. Fast foody na každom rohu, do kina kýbeľ mastených pukancov a liter sladkej vody, sledovanie televízie spolu s “zobkaním“ crakerov, orieškov, chipsov, klebetenie pri káve s kusiskom torty...Jedlo sa zmenilo z “pohonnej hmoty“ pre fungovanie človeka na drogu – jeme stále a stále viac. Trinásť percent obéznych detí, obézna mládež, pol milióna obéznych dospelých na Slovensku. A podľa odborníkov obezitu ako dôsledok zdravotných problémov (štítna žľaza, hormonálne poruchy) má iba 6 % obéznych. Ten zvyšok nezvláda podriadiť príjem energie jeho výdaju a ako následok znáša tukové vankúše a pocit nepohodlia až komplexy.

Takisto sme veľmi spohodlneli - používame výťahy, vozíme sa z domu do práce, z práce do obchodu a z obchodu domov, kde sa vyvalíme po 10 hodinách práce pri počítači pred telku a chrúmeme, čo špajza vydala, zatiaľ čo stroje a prístroje robia za nás – perú, varia, umývajú riady....Pravá bratislavská rodinka sa vydá na nedeľné poobedie v prírode a autom vylezú až na Kamzík...

A tak sa stáva, že vedieme večný boj s ideálnou váhou a líniou.. Niektorí pre vlastný pocit pohodlia, z estetických dôvodov, jedni chcú byť zdravší alebo vyzerať podobne ako nejaká módna ikona... Byť krásny, s ideálnymi proporciami je trendy. Dnes je v móde well-being. Nezanedbateľné je aj zdravotné hľadisko - podľa štatistík nadváha skracuje život človeka v priemere o štyri roky.

Následkom vyššie zmieneného  sa vo svete vypína biznis chudnutia – je to obrovský kolos, ktorý chrlí aj na náš trh množstvo zázračných preparátov, receptov, návodov.... Američania vydajú ročne na chudnutie vyše tridsať miliárd dolárov. Experti spočítali, že za jeden zhodený kilogram zaplatili 630 dolárov. Koľko peňazí sa točí v slovenskom chudnúcom biznise je ťažké vypátrať, oficiálne čísla nie sú. Pokúsili sme sa zmapovať niektoré najznámejšie spôsoby znižovania telesnej váhy a odhadnúť súvisiace náklady .

Diéty
Vlny diét a rôznych odporúčaní na úspešné chudnutie prichádzajú a odchádzajú. Spochybňujú predchádzajúce stratégie a radia niečo iné. Raz sú sacharidy ideálnym prostriedkom na chudnutie, inokedy majú nálepku „príliš kalorické“.

Najznámejšie diéty: bodová diéta, diéta podľa krvných skupín, delená strava, Atkinsonova diéta, 90 dňová rozlišovacia diéta, stredomorská, austrálska,

Špeciálnu podkategóriu tvoria očistné diéty podľa konzumácie jedného druhu potravín – grepová, hroznová, zemiaková, ryžová, polievková, tukožrútska .....

Nízkoenergetické bielkovinové diéty – známe ako koktaily na chudnutie (vo forme polievok, tyčiniek,...), dodávané v lekárňach, v pomerne malom kalorickom objeme dodávajú živiny, nahrádzajú jedno hlavné jedlo. Cena jedného balenia, z ktorého si pripravíte 16 jedál, sa pohybuje od 400 Sk a vyššie.

EasyDiet – systém diétneho stravovania, počas šiestich dní človek konzumuje päť vopred pripravených a zamrazených jedál, mesačný program stojí cca 9.000 Sk

Výhody: relatívne skoro sa človek zbaví zopár kilogramov

Nevýhody: úbytok na váhe je pri väčšine len dočasného charakteru, človek stráca vodu a svalstvo, po návrate k pôvodnému stravovaniu sa dostáva na starú hmotnosť

Cena:  Pri každej z týchto diét je potrebné buď zmeniť „klasickú“ kombináciu jedál (ak chodíte na denné menu v hodnote 89 Sk v zložení rezeň so zemiakmi, tak môžete zjesť buď len rezeň alebo len zemiaky a doobjednať si šalát). Niektoré diéty presne predurčujú, čo treba jesť a v akom množstve a odporúčané jedlá sa často skladajú z potravín, ktoré človek doteraz nekonzumoval až tak často a ich cena býva vyššia. 

Zhrnutie: Len v USA doteraz vymysleli až 30-tisíc najrozličnejších typov diét a prípravkov na chudnutie. Za rok dosahujú výdavky vynaložené na pokusy o schudnutie tridsať miliárd dolárov bez výraznejších dlhodobých efektov. Väčšina diét na chudnutie striktne prikazuje, čo možno jesť a čo nie. Pokiaľ má však človek zakázané niečo, čo má rád, je zrejmé, že po určitom čase príde obdobie, keď si odopieraného napriek príkazom dopraje nadmieru. Veľa diét sa totiž zameriava iba na spôsoby správania, ale nie na myšlienky a emócie, ktoré toto správanie spätne ovplyvňujú. Aj preto až štyri pätiny ľudí, ktorí vydržia rôzne krátkodobé diéty, svoje prácne zhodené kilogramy naberú naspäť. Znovu navrátené kilá sa potom najčastejšie usadzujú na miestach, kde bola najväčšia snaha sa ich zbaviť - brucho, boky, stehná či zadok.

Pohybové aktivity
Každému je jasné, že bez pohybu to jednoducho nepôjde. Resp. možno pôjde, ale výsledkom chudnutia zloženého len z obmedzenia príjmu potravy nemusí byť nič alebo aj niečo v kombinácii s ovisnutým ... (použite vlastnú fantáziu).

Možností ako zvýšiť výdaj energie je mnoho – je možné navštevovať:

Fitnescentrá na hodiny aerobicu, body-formingu, či spinningu. Cena za hodinu aeróbnej činnosti, pri ktorej sa spáli cca 500 kJ sa v Bratislave pohybuje od 55 Sk do 120 Sk. Odborníci radia navštíviť tieto hodiny 3krát týždenne. Mesačný rozpočet to zaťaží čiastkou 660 – 1440 Sk.

Solventnejší si môžu dovoliť luxus osobného trénera, ktorý klientovi vypracuje špeciálny cvičebný a stravovací program a klient cvičí tri-štyri razy do týždňa pod jeho dohľadom. Cena za tréning s osobným trénerom v rôznych fitnescentrách  je rôzna – pohybuje sa od 150 do 400 Sk.

Ako huby po daždi sa rozmohli zoštíhľovacie štúdiá. Klientom ponúkajú individuálne šitý program pozostávajúci z úvodnej konzultácie a vypracovania cvičebného a stravovacieho plánu. Klient potom
cvičí v štúdiu na špeciálnych prístrojoch, reportuje, čo jedol a necháva si kontrolovať váhu. Základný program trvá cca 3 mesiace, jedna návšteva stojí približne 500 – 600 Sk. Podľa vyjadrení klientky zoštíhľovacieho štúdia,  strata 8 kg ju stála 12 000 Sk. Inými slovami, za 1 kg zhodeného tuku zaplatila 1500 Sk..

Podobne je na tom aj štúdio so špeciálnym stacionárnym bicyklom v podtlakovej komore, kde jedno polhodinové cvičenie stojí sedemsto korún. Kvôli viditeľným výsledkom je potrebné absolvovať min. 15 takýchto cvičení, takže je potrebné rátať s čiastkou 11 000 Sk.

Výhody: spevnené svalstvo, dobrá nálada, o ktorú sa postarajú endorfíny, úprava hmotnosti, lepšie znášanie stresových situácii

Nevýhody: je potrebné mať sebadisciplínu a trpezlivosť

Cena:  Závisí od vybratej možnosti, výsledky sú viditeľné cca po 3 mesiacoch. 

Zhrnutie:  Odborníci sa zhodujú v tom, že pravidelná fyzická aktivita má veľmi veľa pozitívnych účinkov na človeka ako zlepšenie výkonnosti srdcovo-cievneho systému, prúdenia krvi, zvyšovanie kapacity a funkčnosti pľúc, zlepšovanie trávenia, ako aj činnosti všetkých žliaz a orgánov, posilňovanie svalov, šliach aj kostí a v konečnom dôsledku pomáha udržiavať správnu telesnú hmotnosť. Či sa už rozhodujeme venovať sa nejakému druhu aktivity z chudnúcich dôvodov či len tak, mali by sme vedieť, že okrem vyššie spomínaného športovaním si zvyšujeme imunitu (ide nielen o prevenciu banálnych ochorení, ale aj rakoviny a iných vážnych ochorení), spomaľujeme proces starnutia a šport má na nás euforizačný účinok – potláča stres, strach, napätie a depresie. Takže športu zdar!

Podporné prostriedky (lieky, tlmiče chuti)
Na trhu je plno preparátov, ktoré „zázračne“ spaľujú či rozpúšťajú tuk, tlmia pocit hladu či dokonca sami od seba formujú postavu. Od úžasných ananásových toboliek po tabletky s výťažkom neznámej rastliny z pralesa, ktorých dvojstránková propagácia v  magazínoch stojí na bombastickom slogane: „Za 20 dní som schudla 17 kg a mohla som jesť, čo som chcela“ – mesačná dávka stojí cca 1 700 Sk a účinok je pochybný.

V lekárňach je tiež možné nájsť viacero prípravkov na tlmenie pocitu hladu, obmedzenie chuti na sladké, na chudnutie v menopauze, na celulitídu, náplaste a čaje na chudnutie...Cena je rôzna, pohybuje sa od 400 Sk za mesačné balenie a vyššie.

Chudnutie pod dozorom lekára
Koordinácia telesnej váhy je náročný proces. Ak sa jedná o závažný prírastok  na váhe (viac než 15 % hmotnosti), človek sa má poradiť s lekárom o vhodnom prístupe.  Lekár môže predpísať špeciálne prípravky, v prípade výraznej nadváhy sa môže chirurgicky ovplyvniť veľkosť žalúdka či rozhodnúť o umiestnení žalúdočného balóna.  Lekár tiež môže pacientovi predpísať dva druhy liekov – na potlačenie chuti do jedla (cena 1 300 – 1 600 Sk na mesiac) alebo na  ovplyvnenie enzýmov pri štiepení tukov (cena 1 700 až 3 100 na mesiac).

Vstupný poplatok u lekára v súkromnom centre v Bratislave stojí 2 500 korún a bude sa vám venovať tri hodiny, počas ktorých zistí celkovú anamnézu, dokonale skontroluje váš zdravotný stav, a najmä, poskytne vám rady a informácie. Potom už len raz do mesiaca na kontrolu - za 350 Sk a po pol roku prvé výsledky.

Záver:
Najefektívnejšiou metódou chudnutia, a najmä následného udržania si hmotnosti, je komplexný prístup.  Je potrebné zmeniť životný štýl, upraviť jedálny lístok a viac sa hýbať. Definitívne schudnúť je totiž možné iba vtedy, ak sa na nadváhu pozrieme ako na komplexný problém a do riešenia zapojíme všetky faktory - pravidelný pohyb, vyváženú stravu, celkovú zmenu života, prípadne podpornú farmakologickú liečbu. Celý tento proces je navyše spojený so zvýšenými finančnými nákladmi. Avšak primeraná telesná hmotnosť v konečnom dôsledku dá človeku lepší pocit, zbaví ho komplexov, podporí sebavedomie a zlepší zdravotný stav. A to za tie peniaze určite stojí.

 


Diskusia k článku:

cicaa nežer - to je zadarmo
Neregistrovaný - lol, 7.12.2007 11:30
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!