lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Iveta Šramková – psychologička Centra pedagogicko psychologického poradenstva a prevencie v Malackách

  Spracoval(a) : Katarína
Dátum : 19.11.2010
späť
Späť

Poslať
 

MUDr. Iveta Šramková sa zúčastnila diskusie za okrúhlym stolom, ktorá odštartovala projekt Zlaté chvíle (www.zlatechvile.cz/www.zlatechvile.sk).

Cieľom projektu Zlaté chvíle je otvoriť diskusiu o tom, ako žijeme a prežívame chvíle s našimi blízkymi. Zlaté chvíle sú momenty  obyčajné i neobyčajné, rituály, ktoré sú pre nás dôležité a o ktoré nás niekedy pripravuje doba, alebo my sami. Projekt si ďalej kladie za cieľ zistiť, ako ľudia trávia svoj voľný čas s rodinou a so svojimi blízkymi a ako sa spoločné trávenie času za roky zmenilo.

Je to téma, ktorá začína byť v dnešnej uponáhľanej dobe stále aktuálnejšia. Možno sa aj vy vďaka Zlatým chvíľam na chvíľu zastavíte a zamyslíte sa, ako si ich vo svojom živote čo najlepšie uchovať, aby ste i vďaka nim boli šťastnejší a spokojnejší.

V diskusii ďalej vystúpil PhDr. Jiří Vinopal Ph.D., PhDr. Petr Šmolka a zo Slovenska prijala pozvanie Dr. Sylvia Porubänová. Všetci sa venovali téme rodiny, trávenia spoločného času so svojimi blízkymi a otázke faktorov, ktoré majú na rodinu a život v nej vplyv.

 

Rodina očami psychológa

 

Iveta Šramková popisuje, ako sa vyvíja psychika človeka od narodenia až po dospelosť. Svoju prednášku dopĺňa zaujímavými príkladmi z praxe. Vysvetľuje, aké sú najčastejšie poruchy u detí a ako týmto problémom predchádzať. Zdôrazňuje, aké sú pre rodinu dôležité zlaté chvíle, kedy môžeme tráviť čas svojimi najbližšími. Zmieňuje sa tiež o tom, čo dieťaťu prospieva a čo nie.

 

Detské poruchy

Doba, v ktorej žijeme, je spojená s väčším nárastom porúch správania u detí, ako sú napríklad poruchy spojené s učením. To možno dokumentovať číslami. V našom okrese máme 977 klientov a zastrešujeme asi 22 škôl a rovnaký počet materských škôl. Z psychologickej štatistiky by som uviedla posledný školský  rok 2009/2010, kedy sme stanovili 1426 psychologických diagnóz. Sú to hlavne problémy s rozprávaním, dyslexiou, dysgrafiou a hyperaktivitou. Veľa detí chodí do nášho centra s diagnózou ADHD, medzi ktorej prejavy patrí hyperaktivita, impulzivita a nedostatočná schopnosť sústrediť sa. Slovo hyperaktivita rodičia často skloňujú a niekedy aj nepresne používajú aby kamuflovali výchovné prešľapy.

 

Rodina ako najdôležitejšia súčasť ľudského života

Rodina je najprirodzenejší útvar ľudskej spoločnosti, ktorý je založený na manželskom zväzku, ktorý je rozšírený o vlastné, alebo adoptívne potomstvo. Je to útvar, kde dieťa nachádza citové zázemie, bezpečnosť a intimitu. Predstavuje základnú spoločenskú jednotku nevyhnutnú pre optimálny vývoj ľudského jedinca. Určuje, ako sa bude vyvíjať jeho genetický, biologický, sociálny a psychický potenciál. Tým, že sa človek narodí, prichádza do istého sociálneho prostredia, do konkrétneho spoločenstva ľudí. Získava tu prvé názory na svet a život, ktoré formujú jeho osobnosť. Rodina odbúrava strach zo samoty, uspokojuje pudy a zabezpečuje rod. Rodina len tak ľahko nezanikne.

Výchova detí je najdôležitejšia funkcia, akú pred sebou človek má.

 

Rodinný štruktúrovaný systém

Rodinný štruktúrovaný systém sa skladá z niekoľkých podsystémov. Je to napríklad manželský subsystém, ktorý má hlavnú úlohu. Spôsob komunikácie medzi manželmi ovplyvňuje aj vývoj detí. Deti sa rodia so schopnosťou napodobňovať a hľadať vzory. Vzor musí byť jednoznačný, inak ho deti nemôžu vnímať a zaradiť. Jednoznačnosť vzoru sa potvrdzuje opakovaním. Opakovaním dostane vzor podobu, do ktorej sa dieťa ľahko zaradí.

Subsystém rodič a dieťa ženy vzniká pri pôrode a tým ďalej rozširuje hranice manželského systému. Hovorí sa, že na rodičovstvo nie je nikto pripravený. Každé dieťa je iné. Rodičia nesmú zabúdať vystupovať voči dieťaťu ako skúsenejší a zrelší.

V súrodeneckom subsystéme sa dieťa učí spolupracovať, súťažiť, vzájomne podporovať, vyjednávať, robiť kompromisy a schopnosti obetovať sa v prospech druhého. Súrodenecké kompromisy dieťa uplatňuje vo vzťahoch s ostatnými deťmi, ale i v budúcom živote. Môžeme rozlíšiť zmeny, kde je len jedno dieťa, jedináčik, na ktorého sa sústreďuje všetka pozornosť a kladú sa na neho väčšie nároky. Jeho osobnosť sa vyvíja tým, aké očakávania do neho vkladajú iní.

Fungujúca zdravá rodina prirodzeným spôsobom a funkčne uspokojuje základné psychické potreby dieťaťa.

 

Psychologické pozorovanie

„Minulý školský rok som pracovala na cykle prednášok, ktoré som sa snažila obohatiť o nejaké zážitkové aktivity. Bolo to vo štvrtých ročníkoch gymnázií. Zadala som študentom slová, ktoré sa týkali hodnôt. Bola to rodina, kamaráti, škola, internet, šport, jedlo a sex. Chcela som, aby ich zaradili tak, akú hodnotu pre nich majú. Z devätnástich študentov na prvé miesto dalo rodinu 16 a iba 3 študenti kamarátov. Bola som prekvapená a myslela som, že na prvých miestach bude figurovať internet a veľmi ma prekvapilo, že to tak nebolo a pre študentov stále ostáva rodina a jej hodnoty na prvom mieste,“ hovorí pani doktorka Šramková.

 

Domov

Rodičia znamenajú pre dieťa to najdôležitejšie – domov. Dobrý domov je jedna z podmienok šťastného detstva a je tiež najlepším základom pre formovanie osobnosti dieťaťa. Cíti sa v ňom bezpečne a dobre, je v ňom chránené pred okolitým svetom, ktorý skrýva rôzne nástrahy. Domov je tam, kde má dieťa svoje stále miesto, kde sa s ním počíta a kam sa môže kedykoľvek vrátiť. Je určujúcim faktorom správania mladého človeka k dospelému, kamarátom a iným vrstovníkom. Domov je tiež miesto, kde sa odohráva mnoho zlatých chvíľ nášho detstva. Slovami jedného klinického centra: „Rodina je tam, kde sa majú všetci radi.“

 

Rodičovská kríza

V súčasnosti sa hovorí o kríze rodinnej inštitúcie. Niektoré skupiny ľudí rodinu odpisujú, iní po nej túžia ako po hlavnej súčasti medziľudských vzťahov. Tak či onak sa zdá, že jej výchovnú funkciu nedokáže nahradiť žiadna iná aktivita – ani štátna, občianska, či iná podporná. Pretože dôležité hodnoty pre rozvoj jednotlivca deťom i naďalej vštepujú rodičia. Prínos rodičov k výchove detí spočíva v ich jedinečnosti a dopĺňaní sa.

 

Čo deťom prospieva?

Deťom prospieva láskavá komunikácia rodičov s dieťaťom ešte pred narodením, šetrný pôrod a dôležitosť prvých hodín, neoddeľovanie matky od dieťaťa, kojenie, primeraná stimulácia telesných i duševných funkcií a prirodzená autorita rodičov, ktorá sú ochotní venovať dieťaťu dostatok času a pozornosti.

Dôležité je tiež od veku batoľaťa dôsledne vymedzovať hranice. Pobyt dieťaťa v rodine do troch rokov života je dôležitý z dôvodu vytvorenia pevného vzťahu s najbližšou osobou. Dôležité je i súdržné rodinné prostredie, ktoré vychádza z pevného vzťahu matky a otca, postupné prirodzené osamostatňovanie sa dieťaťa, ďalej tiež udržiavanie dobrých stykov s príbuznými, hlavne s prarodičmi.

 

Z praxe

„Častým problémom je nedostatok času,“ uvádza skúsenosť z práce pani doktorka Šramková. „8 hodín spánok, 8 hodín práca, po práci ďalšie povinnosti a na dieťa ostáva maximálne 1 hodina. Stretávame sa aj s rodičmi, ktorí na dieťa nemajú čas vôbec. Robili sme malú anketu pre deti v škôlkach a pýtali sme sa ich, čo je pre ne najdôležitejšie v rodine. Dostali sme odpoveď, že chcú mať spokojných a veselých rodičov, ktorí sa im budú veľa venovať a tráviť s nimi voľný čas.

Ako veľmi častý problém v rodine sa javí absencia otca. Otec niekedy v rodine vôbec nefiguruje. Napriek tomu od neho rodina vyžaduje, aby svoje dieťa chránil a zabezpečoval rodinu. Len v troch prípadoch z tisíca príde do poradne aj otec a ten väčšinou ani nevie, kedy sa dieťa narodilo.“

MUDr. Iveta Šramková dodáva: „To, že rodina prežíva svoje zlaté chvíle, nie je bohužiaľ vždy pravidlom. Sú rodiny, v ktorých takéto chvíle jednoducho nie sú vôbec. Preto si treba vážiť každý moment, ktorý za zlatý môžeme považovať. Je to vzácnosť, ktorú nemá každý.“

 

 

 

Čo dieťaťu neprospieva?

Chýbajúce spoločné posedenie pri stole. Je nevyhnutné aspoň raz za týždeň, keď už to nejde každý deň, sa spoločne naobedovať alebo navečerať. Chýba spoločné rozoberanie problémov každého člena rodiny.

Dieťaťu chýbajú aj rituály, ktoré zanikajú. Deti mávajú napríklad pocit, že svadba je nepotrebná, alebo že Vianoce sú len pre darčeky.

Deťom neprospieva ani to, keď je narušená rodinná hierarchia. Rytmus striedajúci  deň a noc nikto nezmení, rovnako tak nikto nezmení fakt, že rodič je prvý, potom je dieťa.

Ďalšou negatívnou zmenou je odkladanie detí k televízii a počítaču, úniky detí k partiám, na ulicu atď. Medzi tie najpodstatnejšie zmeny, ktoré dieťaťu neprospievajú, sú konzumný životný štýl, nedostatok návštev u svojich príbuzných, chýbajúci vzor atď. Mladí ľudia sa dnes celkovo zaujímajú menej o druhých a tento fakt je daný novou dobou a meniacim sa životným štýlom.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!