lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Tradičná 100%-tná bryndza je moderná „funkčná“ potravina

  Spracoval(a) : Zuzana
Dátum : 11.10.2012
späť
Späť

Poslať
 

Bryndza patrí do kategórie moderných funkčných potravín, ktoré prospievajú ľudskému organizmu prirodzenou cestou. Má antioxidačné účinky, odbúrava zlý cholesterol, podporuje imunitný systém a funguje aj ako prevencia proti alergickým ochoreniam. Všetky tieto benefity sú aj v novinke 100%-tnej ovčej bryndzi Green Sheep od Bryndziarne a syrárne Zvolenská Slatina a.s.

 

„Funkčná“ potravina? Naša bryndza?

Poznáte “funkčné” oblečenie na šport, ale o “funkčných” potravinách ste ešte nepočuli? Tento pojem znie veľmi moderne a pokrokovo, no môže byť aj v súlade s tradíciou a históriou. Funkčná potravina má za úlohu vytvoriť v tele podmienky na optimálne fungovanie všetkých orgánov a podporiť obranyschopnosť. Medzi funkčné potraviny nepatria ani výživové doplnky, ani potraviny, ktoré sú umelo obohatené o vitamíny a minerálne látky. Hovoríme  výhradne o potravinách s významným množstvom nutričných látok, ktoré prospievajú ľudskému zdraviu. Funkčné potraviny pomáhajú konzumentovi udržiavať zdravie, znižovať riziko ochorení a sú charakteristické obsahom zložiek, ktoré sa v bežných potravinách nevyskytujú. Všetky zložky však musia byť prírodného charakteru a pôvodu. Funkčné potraviny, medzi ktoré patrí aj slovenská bryndza sú na svetovom trhu vyhľadávané a do budúcna sa očakáva nárast ich spotreby. Tradičná slovenská 100%-tná ovčia bryndza spĺňa všetky požiadavky na zaradenie do skupiny funkčných potravín.

 

Príroda je najlepší farmaceut

Pri výrobe podľa pôvodných receptúr sa v bryndzi doslova premnožujú „dobré" mliečne baktérie a tie produkujú kyseliny a látky podobné antibiotikám, zabíjajúce choroboplodné baktérie. Tento proces zrenia bryndze možno považovať za unikátny prírodný postup, keď sa rozmnožia baktérie, najčastejšie mliečne baktérie a kvasinky, z ktorých mnohé majú probiotické vlastnosti. Pozitívny účinok na ľudský organizmus je nevyvrátiteľný. V jednom grame bryndze sa nachádza približne miliarda prospešných mikroorganizmov, čo je najmenej stokrát viac ako v jogurtoch.

 

Ako pomáha bryndza?

Bryndza má zásluhou mliečnych baktérií a kvasiniek pozitívne účinky na zdravie pri prevencii rakoviny, cievnych ochorení (infarkt myokardu, mozgová príhoda), zažívacích problémoch, rednutí kostí, cukrovke, posilňuje imunitu, stlmuje hladinu cholesterolu v krvi a dokonca aj znižuje krvný tlak.

Kyselina mliečna vznikajúca počas kysnutia bryndze chráni črevá pred množením choroboplodných mikroorganizmov a rizikových baktérií. Vďaka premene mliečneho cukru (laktózy) môžu bryndzu konzumovať jedinci , ktorým pôvodný mliečny cukor spôsobuje rôzne zdravotné problémy. 100%– tná ovčia bryndza je preto ideálna pre ľudí s intoleranciou na laktózu.

K benefitom bryndze dopĺňa doktorka Alžbeta Béderová, vedúca poradne zdravia pri RÚVZ, ktorá sa viac ako 40 rokov profesionálne venuje problematike zdravej výživy ešte ďalšie dôležité vlastnosti : „Baktérie bryndze majú kľúčový význam z hľadiska dozrievania a regulácie imunitného systému a prevencie proti alergickým ochoreniam. Využívajú na stavbu vlastných buniek cholesterol a viacerými spôsobmi ho zneškodňujú. Spektrum prítomných mastných kyselín v tuku optimalizuje pomer dobrého HDL a zlého LDL cholesterolu. Hladinu zlého cholesterolu v krvi tým znižuje. Baktérie bryndze majú aj antioxidačné účinky, keď vychytávajú reaktívne formy kyslíka poškodzujúce dôležité štruktúry buniek čo môže viesť k vzniku rôznych degeneratívnych ochorení vrátane Alzheimerovej choroby.“

 

Bryndza ako za čias pradedov

Pravá bryndza v minulosti bola vyrábaná z nepasterizovaného ovčieho mlieka a neobsahovala žiadne iné mlieko. Zachovávala si tak všetky biologicky aktívne zložky pôvodného ovčieho mlieka.

V dnešnej dobe vysokých nárokov na hygienu je možné takýmto spôsobom vyrábať bryndzu len vo veľmi malých množstvách a určenú k okamžitej spotrebe.  Bryndziareň a syráreň v Zvolenskej Slatine však vyrába 100%-tnú bryndzu, ktorá je vyrábaná z čistého ovčieho mlieka, ktoré prejde pasterizáciou nasledovanou opätovným navrátením živých kultúr z ovčieho syru, hlavne kmeňov baktérií Lactococcus lactis. Zabezpečí sa tým garantovaná kvalita, hygienická nezávadnosť a zároveň prebehnú pri jej výrobe všetky potrebné procesy na dosiahnutie jej zdraviu prospešných účinkov.

 

Slovensko má bryndziarsku tradíciu aj úspechy

V najstaršej fungujúcej a zároveň najväčšej bryndziarni na svete vo Zvolenskej Slatine sa vyrába už viac, ako 210 rokov. V súčasnosti tu spracujú ročne asi štvrtinu celoslovenskej produkcie bryndze. Kvalitu miestnej bryndze potvrdzuje aj fakt, že bola v minulosti viackrát ocenená a to nielen doma, ale aj v zahraničí. Bryndza Slatina v r. 2006 získala striebornú medailu na súťaži CHEESE OF THE YEAR v Cremone (Taliansko). V roku 2007 získala značku kvality SK a naposledy v roku 2009 zlatú medailu na výstave Danubius Gastro. Rozvoj produkcie a plánované nové produkty do budúcna zachovajú domácu bryndziarsku tradíciu a medzinárodnými úspechmi ju postupne Slovensko prináša aj do iných častí Európy.

Bryndziareň a syráreň Zvolenská Slatina a.s. vo svojom portfóliu ponúka 100% -tnú ovčiu bryndzu Green Sheep hneď v niekoľkých baleniach. Slovenský spotrebiteľ si tak bude môcť vybrať presne podľa svojich potrieb.

 

 

Zdroje:

www.eufic.org

www.cvzv.sk

 

 


 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!