lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Nebojme sa hovoriť o Alzheimerovej chorobe

  Spracoval(a) : Zuzana
Dátum : 2.10.2012
späť
Späť

Poslať
 

V Bratislave ukončila IV. medzinárodná konferencia o aktivizácii seniorov a nefarmakologických prístupoch v liečbe Alzheimerovej choroby, na ktorej sa zišli odborníci z oblasti výskumu, liečby, terapie a starostlivosti o ľudí s týmto ochorením, aby hovorili o tomto závažnom celospoločenskom probléme a hľadali spoločne riešenia.

 

Podľa najnovších informácií z Alzheimer´s Disease International:

·                    Jedným z najničivejších účinkov demencie je stigmatizácia a sociálne vylúčenie, ktoré sa týka jednak osôb s demenciou, ale aj ich opatrovateľov a rodiny. Až 40 % ľudí s demenciou tvrdí, že majú pocit vylúčenia zo spoločnosti a zažívajú situácie, kedy sa s nimi zaobchádza odlišne z dôvodu ich diagnózy. Zároveň jeden zo štyroch opatrovateľov priznáva, že pocítil sociálne vylúčenie.

·                    Sociálne vylúčenie a stigmatizácia sú tiež hlavnými prekážkami priznania diagnózy demencie sebou samým alebo rodinou. Až jedna štvrtina ľudí s demenciou a jeden z desiatich opatrovateľov priznávajú, že diagnózu skrýva alebo zatajuje.

Priestor pre rozhovory o súvisiacich problémoch poskytuje Slovenská Alzheimerova spoločnosť. V jednotlivých mestách Slovenska vznikajú postupne kontaktné body, kde môžu rodiny zdieľať svoje problémy v starostlivosti o človeka s Alzheimerovou chorobou a nájsť odpovede na otázky týkajúce sa opatery a komunikácie. Jedná sa o mestá Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Hronec, Veľký Meder, Nitra a Bratislava.

 

Odborníci sú pripravení raz mesačne sa stretávať s rodinnými príslušníkmi starajúcimi sa o človeka s demenciou v domácou prostredí, ktorí potrebujú informácie, podporu a uistenie, že v tomto probléme nie sú sami. Viac informácií môžu rodiny získať na www.alzheimer.sk alebo na tel. č. 02 – 62 41 08 85. Tiež im je k dispozícii bezplatná infolinka Alzheimerovej choroby každú stredu od 17:00 do 20:00 hod. Stačí zavolať na 0800 15 77 77.

 

Pomoc rodinným príslušníkom prináša Slovenská Alzheimerova spoločnosť aj bezplatným zasielaním informačných brožúrok o Alzheimerovej chorobe a starostlivosti.

 

Podľa štatistických údajov sa odhaduje počet ľudí s Alzheimerovou chorobou na 50 – 60 tisíc, hoci diagnostikovaná je približne jedna pätina z tohto počtu. Dôvodom je, že odborná pomoc sa vyhľadáva až v pokročilom štádiu ochorenia. Práve Svetový deň Alzheimerovej choroby upozorňuje verejnosť na to, že zabúdanie nemusí byť bežným prejavom starnutia.

 

 

Pre všetkých, ktorí si nie sú istí, či ich problémy s pamäťou majú súvis s ochorením mozgu, poskytuje Centrum MEMORY n.o. v Bratislave bezplatné testovanie pamäti. Jedná sa o písomný test, ktorý odborník hneď vyhodnotí a poskytne konzultáciu o ďalšom postupe. Na testovanie je potrebné sa vopred prihlásiť telefonicky na tel. čísle 02/62 41 41 43.

Pre ľudí s poruchami pamäti slúžia tiež pracovné zošity pre precvičovanie pamäti, ktorí vypracovali odborníci Centra MEMORY.


Diskusia k článku:

dobrý deň- čo nove pri liečbe...mam doma manželku na tento problém... už 5rokov- boli sme aj u Vás - čo "rember" čo pán prof.Novák čakám skorú odpoveď . pekný deň.
Neregistrovaný - František Kohút, 10.1.2013 11:04, František Kohút(`na`)azet.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!