Nebojme sa hovoriť o Alzheimerovej chorobe
Autor(ka) : Zuzana
Dátum a čas : 2.10.2012 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

V Bratislave ukončila IV. medzinárodná konferencia o aktivizácii seniorov a nefarmakologických prístupoch v liečbe Alzheimerovej choroby, na ktorej sa zišli odborníci z oblasti výskumu, liečby, terapie a starostlivosti o ľudí s týmto ochorením, aby hovorili o tomto závažnom celospoločenskom probléme a hľadali spoločne riešenia.

V Bratislave ukončila IV. medzinárodná konferencia o aktivizácii seniorov a nefarmakologických prístupoch v liečbe Alzheimerovej choroby, na ktorej sa zišli odborníci z oblasti výskumu, liečby, terapie a starostlivosti o ľudí s týmto ochorením, aby hovorili o tomto závažnom celospoločenskom probléme a hľadali spoločne riešenia.

 

Podľa najnovších informácií z Alzheimer´s Disease International:

·                    Jedným z najničivejších účinkov demencie je stigmatizácia a sociálne vylúčenie, ktoré sa týka jednak osôb s demenciou, ale aj ich opatrovateľov a rodiny. Až 40 % ľudí s demenciou tvrdí, že majú pocit vylúčenia zo spoločnosti a zažívajú situácie, kedy sa s nimi zaobchádza odlišne z dôvodu ich diagnózy. Zároveň jeden zo štyroch opatrovateľov priznáva, že pocítil sociálne vylúčenie.

·                    Sociálne vylúčenie a stigmatizácia sú tiež hlavnými prekážkami priznania diagnózy demencie sebou samým alebo rodinou. Až jedna štvrtina ľudí s demenciou a jeden z desiatich opatrovateľov priznávajú, že diagnózu skrýva alebo zatajuje.

Priestor pre rozhovory o súvisiacich problémoch poskytuje Slovenská Alzheimerova spoločnosť. V jednotlivých mestách Slovenska vznikajú postupne kontaktné body, kde môžu rodiny zdieľať svoje problémy v starostlivosti o človeka s Alzheimerovou chorobou a nájsť odpovede na otázky týkajúce sa opatery a komunikácie. Jedná sa o mestá Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Hronec, Veľký Meder, Nitra a Bratislava.

 

Odborníci sú pripravení raz mesačne sa stretávať s rodinnými príslušníkmi starajúcimi sa o človeka s demenciou v domácou prostredí, ktorí potrebujú informácie, podporu a uistenie, že v tomto probléme nie sú sami. Viac informácií môžu rodiny získať na www.alzheimer.sk alebo na tel. č. 02 – 62 41 08 85. Tiež im je k dispozícii bezplatná infolinka Alzheimerovej choroby každú stredu od 17:00 do 20:00 hod. Stačí zavolať na 0800 15 77 77.

 

Pomoc rodinným príslušníkom prináša Slovenská Alzheimerova spoločnosť aj bezplatným zasielaním informačných brožúrok o Alzheimerovej chorobe a starostlivosti.

 

Podľa štatistických údajov sa odhaduje počet ľudí s Alzheimerovou chorobou na 50 – 60 tisíc, hoci diagnostikovaná je približne jedna pätina z tohto počtu. Dôvodom je, že odborná pomoc sa vyhľadáva až v pokročilom štádiu ochorenia. Práve Svetový deň Alzheimerovej choroby upozorňuje verejnosť na to, že zabúdanie nemusí byť bežným prejavom starnutia.

 

 

Pre všetkých, ktorí si nie sú istí, či ich problémy s pamäťou majú súvis s ochorením mozgu, poskytuje Centrum MEMORY n.o. v Bratislave bezplatné testovanie pamäti. Jedná sa o písomný test, ktorý odborník hneď vyhodnotí a poskytne konzultáciu o ďalšom postupe. Na testovanie je potrebné sa vopred prihlásiť telefonicky na tel. čísle 02/62 41 41 43.

Pre ľudí s poruchami pamäti slúžia tiež pracovné zošity pre precvičovanie pamäti, ktorí vypracovali odborníci Centra MEMORY.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.