lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
2 tém, a 28 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 30. Jún, , Dnes oslavuje Melánia
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Koláč

  Spracoval(a) : Silvia Petrasova
Dátum : 19.5.2001
späť
Späť

Poslať
 

Potrebujeme (pre 4 osoby): 6 vajec, 250 g masla, 250 g cukru, 250 g polohrubej múky, 2 lyžičky jemne nakrájaných mandlí, zavárané ovocie podľa chuti, tuk na vymastenie plechu

Príprava:
Šesť vajíčok rozdelíme na bielka a žĺtka. Bielka vyšľaháme. K źltkom pridáme 250 g masla a 250 g cukru a všetko spolu vymiešame až sa bude robiť pena. Potom za stáleho miešania postupne prisypeme 250 g múky, tak aby nevznikli hrčky. Nakoniec pridáme do hmoty mandle, zmes premiešame a opatrne pridáme tuhý sneh z bielkov. Čím ho zamiešame šetrnejšie, tým bude koláč jemnejší. Do hotového cesta pridáme dobre odkvapkané kompótové ovocie (napr. višne, marhule alebo slivky) Podľa obľuby alebo momentálnej nálady si takto môžeme každý týždeň pripraviť z rovnakého cesta celkom iný koláč. Nakoniec vymastíme plech a rozdelíme naň pripravené cesto. Plech dáme do predhriatej rúry a pri teplote 200 stupňov pečieme asi 45 minút.

Naša rada: Ak je ovocie veľmi šťavnaté – ako pri marhuliach alebo ananáse – potrebuje byť koláč v rúre dlhší čas. V prípade veľmi suchého ovocia (jablká alebo banány) môže byť ideálny čas pečenia dosiahnutý aj skôr ako za 45 minút.

Diskusia k článku:

Len poznamenávam, že názov nieje celkom vhodný. Recept nie je na takej úrovni, aby si zaslúži názov idiotský.. <BR>Moja manželka takýto koláč robí často. Niekedy mi dovolí, aby som jej vymiešal žĺtka s maslom a cukrom. :-) <BR>Ovocie však dáva až keď je cesto na plechu. Kúsky ovocia majú tendenciu v ňom "padať nadno". a tktozostanú aspoň čiastočne na povrchu.<BR>A zabudol som, namiesto mandlí používa zomleté orechy!<BR>Jan
Neregistrovaný - jan, 21.5.2001 11:26, pelech(`na`)dmd.sk
Len poznamenávam, že názov nieje celkom vhodný. Recept nie je na takej úrovni, aby si zaslúži názov idiotský.. <BR>Moja manželka takýto koláč robí často. Niekedy mi dovolí, aby som jej vymiešal žĺtka s maslom a cukrom. :-) <BR>Ovocie však dáva až keď je cesto na plechu. Kúsky ovocia majú tendenciu v ňom "padať nadno". a tktozostanú aspoň čiastočne na povrchu.<BR>A zabudol som, namiesto mandlí používa zomleté orechy!<BR>Jan
Neregistrovaný - jan, 21.5.2001 11:26, pelech(`na`)dmd.sk
Aby ovocie nepadalo na dno, zvyknem ho ho po odkvapkaní obaliť v polohrubej alebo hrubej múke. <BR>Samozrejme, ak sa použije čerstvé, niet čo odkvapkávať, stačí ho pokrájať na kúsky a tak obaliť. Ja teiž dávam ovocie, až keď je cesto na plechu.
Neregistrovaný - zdenka, 21.5.2001 13:44
Aby ovocie nepadalo na dno, zvyknem ho ho po odkvapkaní obaliť v polohrubej alebo hrubej múke. <BR>Samozrejme, ak sa použije čerstvé, niet čo odkvapkávať, stačí ho pokrájať na kúsky a tak obaliť. Ja teiž dávam ovocie, až keď je cesto na plechu.
Neregistrovaný - zdenka, 21.5.2001 13:44
Aj aj robievam tento typ koláča, schválne som si v nedeľu poznamenala množstvá, priznám, robím ho od oka ... <BR>na jeden plech: 6 žĺtok vyšlahám ručným šlahačom s 25 dkg práškového cukru do peny. Pridám deci oleja a deci studenej vody a 1 vanilkový cukor. /Ak chcem kakaové cesto do žĺtkovej peny pridám ešte 5 lyžíc kakaa/<BR>Primiešam tuhý sneh zo 6 bielkov, vyšlahaný so štipkou soli. Pridám buď:<BR>30 dkg hladkej múky so špetkou prášku do pečiva, alebo<BR>30 dkg polohrubej múky, alebo<BR>obe múky zmiešam 1:1, alebo<BR>30 dkg mletých orechov, alebo<BR>múku a prézle 1:1<BR>koláč je potom raz jemný, raz tuhší a lepšie udrží mokrejšie ovocie /ktoré ako Zdenka dám až na plech a obalím ho v múke/<BR><BR>Ak nedám ovocie, koláč popichám vareškou, a oblejem redšou polevou, ktorá utečie do jamôk po vareške a koláč bude šťavnatý<BR>Pečiem asi 40 minút v slabej trúbe.<BR><BR>poleva: kúsok masla a mlieka, kakao a cukor nechám prevrieť<BR>kakaové cesto pokvapkám rumom a posypem strúhaným kokosom<BR>atď ................. :-))
Neregistrovaný - nena, 12.6.2001 02:21, nena(`na`)post.sk
Aj aj robievam tento typ koláča, schválne som si v nedeľu poznamenala množstvá, priznám, robím ho od oka ... <BR>na jeden plech: 6 žĺtok vyšlahám ručným šlahačom s 25 dkg práškového cukru do peny. Pridám deci oleja a deci studenej vody a 1 vanilkový cukor. /Ak chcem kakaové cesto do žĺtkovej peny pridám ešte 5 lyžíc kakaa/<BR>Primiešam tuhý sneh zo 6 bielkov, vyšlahaný so štipkou soli. Pridám buď:<BR>30 dkg hladkej múky so špetkou prášku do pečiva, alebo<BR>30 dkg polohrubej múky, alebo<BR>obe múky zmiešam 1:1, alebo<BR>30 dkg mletých orechov, alebo<BR>múku a prézle 1:1<BR>koláč je potom raz jemný, raz tuhší a lepšie udrží mokrejšie ovocie /ktoré ako Zdenka dám až na plech a obalím ho v múke/<BR><BR>Ak nedám ovocie, koláč popichám vareškou, a oblejem redšou polevou, ktorá utečie do jamôk po vareške a koláč bude šťavnatý<BR>Pečiem asi 40 minút v slabej trúbe.<BR><BR>poleva: kúsok masla a mlieka, kakao a cukor nechám prevrieť<BR>kakaové cesto pokvapkám rumom a posypem strúhaným kokosom<BR>atď ................. :-))
Neregistrovaný - nena, 12.6.2001 02:21, nena(`na`)post.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!