lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Raj surferov

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 27.2.2002
späť
Späť

Poslať
 

S novou generáciou prichádza vždy nová vlna zábavy a na svete si získavajú obľubu vždy iné miesta. Po Havajských ostrovoch  sa stávajú mekkou surferov a potápačov austrálske pláže. Sú známe svojou krásou a svojimi vynikajúcimi podmienkami pre surferov, napriek tomu, že sú o niečo nebezpečnejšie ako tie na Havaji.


Najznámejšie Zlaté pobrežie leží juhovýchodne od mesta Brisbane a jeho piesočnaté pláže sa ťahajú až tridsať kilometrov po pobreží. V Raji surfistov vlny dosahujú výšku až šesť metrov. Surfovanie je tu úžasné, ale ak máte fóbiu zo stretnutia so žralokom, plávať by som vám tam neodporúčala. Väčšinou vás plavčíci zachránia, ale spoliehať sa na to, je detinské. Ľudia tu pobrežnú hliadku berú veľmi vážne a na jej pokyn vychádzajú všetci z vody. Bodaj by nie! Vládcom pobrežia sa vtedy na chvíľu stáva žralok. Ak by ste boli svojhlaví, tak sa vaša nie najlacnejšia dovolenka, môže za pár sekúnd zmeniť na ozajstné peklo. Práve tu sa vyskytuje človeku najnebezpečnejší žralok - žralok biely. Nezvykne síce  úmyselne útočiť na človeka, ale jeho zrak nevykazuje vysokú kvalitu a tak si surf  často pomýli s veľkou rybou alebo uškatcom. Nejde o to, že je drahý, ale zväčša na ňom spočíva aj kus vášho tela, a to už zaváňa katastrofou. Pach krvi zacíti žralok na stovky metrov a preto je väčšina pláží ohradených oceľovými sieťami. To však nestačí, lebo príliv s veľkými vlnami často ponad siete prenesie aj nejakého toho žraloka. Preto nad plážami neustále hliadkujú helikoptéry, Austrálčanov takáto ochrana uspokojuje. Viac ako žraloka sa boja rakoviny kože, dôsledku ozónovej diery nad Antarktídou a preto a účinne chránia pre pražiacim slnkom, čo v tomto kraji nie je až také jednoduché, dokonca, ani keby ste  dovolenkovali na snehových poliach na juhovýchode krajiny, alebo prechádzali cez vyprahnutú austrálsku púšť nazývanú outback. V tom prípade sa nezabudnite pozrieť na posvätné miesto pôvodných obyvateľov Austrálie Uluru. Je kamenné uprostred púšte, a stretávali a stretávajú sa dodnes pri ňom kmene pôvodných obyvateľov kontinentu. Keď zapadá slnko vyzerá vraj ako obrovský opál. Ak vám nejde o mágiu a nie ste púštni fanatici, zostaňte radšej na pobreží a užívajte si vodných športov a trošku aj hazardných hier. Veď dovolenka je od slova dovoliť si. Ak si chcete nezabudnuteľne užiť, musíte spoznať aj 

Život v hlbinách
Najväčšou podmorskou atrakciou je určite Veľká korálová bariéra. Skladá sa z tisícok vedľa seba ležiacich skupín korálových masívov. Dosahujú dĺžky až sto kilometrov. Túto podmorskú rozprávku vytvorilo nespočetné množstvo malých polypov, ktorí žijú z odumretých tiel svojich predchodcov. Takto sa im podarilo vytvoriť najväčší organizmus na svete. Útesové pásmo tvorí až dva kilometre dlhá „podmorská záhrada“. Je plná morských živočíchov a rozmanitých rastlín. Nedá sa slovami opísať  tá krása a pokoj, ktoré človeka obklopia. Aby ste to precítili, musíte sa dostať pod hladinu. Aj keď ste sa na dovolenku do Austrálie nevybrali kvôli potápaniu, môžete názor zmeniť a prihlásiť sa do jedného z bezpočetných rýchlokurzov potápania. Keby ste mali pod vodou stráviť len pár hodín, aj tak je to zážitok, na ktorý len tak ľahko nezabudnete. Ak sa bojíte vojsť medzi rybky v potápačskom obleku, nenechajte si ujsť príležitosť prezrieť si svet ticha z niektorej z množstva podvodných pozorovateľní. V pozorovatelni sa vám určite nestane, že sa stretnete s obyvateľom tejto krásy, žralokom korálovým, ktorý mimochodom, nie je vôbec nebezpečný. Napriek tomu stretnutie s ním mnohých amatérskych potápačov vydesí. Niekedy natoľko, že sa zľaknú a prestanú dýchať. Vtedy je lepšie vyplávať a  posedieť na jednom z tisícok korálových ostrovov. Ak si vryjete do srdca všetko, čo uvidíte, budete mať v spomienkach svoj vlastný kus sveta.

Jaskynné mesto
Ak nie ste potápač, ani surfista, ale dušou ste dobrodruh je tiež Austrália pre vás to pravé miesto na dovolenku. Kontinent protinožcov je rajom pre hľadačov pokladov, zlata, diamantov a iných drahokamov. Mimoriadne vzácne sú hlboké a ohnivé austrálske opály. Tie najkrajšie pochádzajú z Nového Južného Walesu. Platí tu zákon: čo nájdeš v zemi, patrí tebe. Dobré je to vedieť najmä v meste  opálov – Coober Pedy. Z tohto náleziska pochádza väčšina opálov na celom svete. Teplota tu dosahuje až 50°C. V Coober Pedy sa žije v jaskyniach. Sú vyhĺbené v stráni miestneho kopca, je to asi jediné miesto, kde sa dá počas horúcich dní ako tak existovať. Zapamätajte si, že keď na potulkách po Coober Pedy narazíte v zemi na čokoľvek, je to už navždy vaše a preto kopte, hĺbte, vŕtajte. Nie však koristnícky, ale pre radosť. Myslite na to, že Austráliu ročne navštívi viac ako 2 000 000 turistov, a aj oni by ešte chceli niečo nájsť. Tým s menej dobrodružnou, ale zato družnou povahou odporúčam ochutnať svetovo uznávané austrálske vína. To nie je alkohol, to je liek.

 

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!