lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Múdra žena

  Spracoval(a) : Martina Jeníková
Dátum : 10.2.2003
späť
Späť

Poslať
 

Zase ste sa pohádali? Psychológovia tvrdia, že partnerské hádky môžu aj zbližovať – ale len pod podmienkou, že partneri sa hádajú konštruktívne. Viete ako zistíte, či sa  viete hádať múdro? Pomôže vám to zistiť minitest.
1 Snažíte sa počas hádok  zvaliť vinu jeden  na druhého?
2 Namiesto dohovoru sa snažíte jeden druhého prekričať?
3 Končia sa vaše hádky tichou domácnosťou?
Ak ste čo len na jednu otázku odpovedali áno, znamená to, že sa vám veľmi zíde krátky kurz mierového vyjednávania. Stojíte o naše rady?

1. LEKCIA - Prichádza búrka
Typická reakcia: váš partner opäť zjedol večeru neskoro a neumyl po sebe riady. Vaša reakcia? Okamžite začínate partnerovi vyčítať, že s vami zaobchádza ako so slúžkou. A hneď potom mu pripomeniete, že nevyvenčil psa, aby ste ho o chvíľu obvinili z nedostatku nežnosti alebo niečoho  iného. Dôsledok? On už vrie od zlosti a vy chrlíte jednu výčitku za druhou.  Až nakoniec sama neviete, čo vás hnevá a deprimuje najviac, ste bezradná a nešťastná..
Naša rada:
Čo keby ste najprv vypátrali, čo je vlastne dôvodom vašej zlosti? Potom povedzte partnerovi priamo, čo vám leží na srdci.  ,,Myslím, že mi málo pomáhaš v domácnosti.“ Hovorte, čo cítite – v takom prípade nemôže argumentovať, že to nie je pravda. Ak ostanete konkrétna, uzná svoju vinu a tak sa vyhnete ďalšej výmene názorov. Ale ak sa neovládnete, vypukne hádka a príde ku kríze.

2. LEKCIA – Hádka visí na vlásku
Psychológovia vystríhajú: počas hádky sa emócie ľahko vymknú spod kontroly. Musíte ich včas zadržať, pretože inak vás premôžu . Prestanete triezvo premýšľať a malé slabosti partnera zveličíte alebo si doslova začnete vymýšľať výčitky. A aký bude asi dôsledok? Vybuchne aj on a začne sa vám odplácať tým istým. Váš spor uviazne na mŕtvom bode.
Naša rada:
Nečakajte, až vás zaplaví adrenalín. Skúste svoju zlosť uvoľniť – napríklad celou silou udrite do podušky alebo sa päťkrát zhlboka nadýchnite. Alebo jednoducho choďte na dlhšiu prechádzku alebo ku kamarátke a vyrozprávajte sa s ňou. Keď škodlivé napätie opadne, s partnerom omnoho ľahšie dospejete k porozumeniu. Možné je aj to, že po dvoch hodinách sa vám problém bude zdať malicherný.

3. LEKCIA – Kulminácia konfliktu
Toto je najhoršia fáza hádky  a ľuďom sa často nedarí vyhnúť sa jej. Hnev vás načisto ovládne a už si nevyberáte slová. Padajú nadávky, hrozby a čoraz horšie obvinenia, ktoré vôbec nič nevysvetlia , za to vás silno rania.
Naša rada:
●Práve ste vykričali, že váš muž je totálny egoista bez štipky nežnosti? Bola to chyba. Počas hádky svojho partnera nikdy nehodnoťte. Ak na neho budete pravidelne útočiť, nikdy nedosiahnete porozumenie.
●Nevstupujte do hádky so skalopevným presvedčením, že iba vy máte pravdu. Umožnite   aj jemu povedať, čo si myslí. Základným predpokladom, ako dospieť k porozumeniu, je poznať argumenty druhej strany.
●Je váš partner podráždený a snaží sa vás podpichovať? Nedajte sa. Ostaňte pokojná a nad vecou. Navrhnite mu konkrétne riešenie – napríklad, že  vy pripravíte večeru a on nech zatiaľ zoberie deti na prechádzku.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!