Múdra žena
Autor(ka) : Martina Jeníková
Dátum a čas : 10.2.2003 00:00
Kategória : Dokonalá
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Zase ste sa pohádali? Psychológovia tvrdia, že partnerské hádky môžu aj zbližovať – ale len pod podmienkou, že partneri sa hádajú konštruktívne. Viete ako zistíte, či sa viete hádať múdro? Pomôže vám to zistiť minitest.

Zase ste sa pohádali? Psychológovia tvrdia, že partnerské hádky môžu aj zbližovať – ale len pod podmienkou, že partneri sa hádajú konštruktívne. Viete ako zistíte, či sa  viete hádať múdro? Pomôže vám to zistiť minitest.
1 Snažíte sa počas hádok  zvaliť vinu jeden  na druhého?
2 Namiesto dohovoru sa snažíte jeden druhého prekričať?
3 Končia sa vaše hádky tichou domácnosťou?
Ak ste čo len na jednu otázku odpovedali áno, znamená to, že sa vám veľmi zíde krátky kurz mierového vyjednávania. Stojíte o naše rady?

1. LEKCIA - Prichádza búrka
Typická reakcia: váš partner opäť zjedol večeru neskoro a neumyl po sebe riady. Vaša reakcia? Okamžite začínate partnerovi vyčítať, že s vami zaobchádza ako so slúžkou. A hneď potom mu pripomeniete, že nevyvenčil psa, aby ste ho o chvíľu obvinili z nedostatku nežnosti alebo niečoho  iného. Dôsledok? On už vrie od zlosti a vy chrlíte jednu výčitku za druhou.  Až nakoniec sama neviete, čo vás hnevá a deprimuje najviac, ste bezradná a nešťastná..
Naša rada:
Čo keby ste najprv vypátrali, čo je vlastne dôvodom vašej zlosti? Potom povedzte partnerovi priamo, čo vám leží na srdci.  ,,Myslím, že mi málo pomáhaš v domácnosti.“ Hovorte, čo cítite – v takom prípade nemôže argumentovať, že to nie je pravda. Ak ostanete konkrétna, uzná svoju vinu a tak sa vyhnete ďalšej výmene názorov. Ale ak sa neovládnete, vypukne hádka a príde ku kríze.

2. LEKCIA – Hádka visí na vlásku
Psychológovia vystríhajú: počas hádky sa emócie ľahko vymknú spod kontroly. Musíte ich včas zadržať, pretože inak vás premôžu . Prestanete triezvo premýšľať a malé slabosti partnera zveličíte alebo si doslova začnete vymýšľať výčitky. A aký bude asi dôsledok? Vybuchne aj on a začne sa vám odplácať tým istým. Váš spor uviazne na mŕtvom bode.
Naša rada:
Nečakajte, až vás zaplaví adrenalín. Skúste svoju zlosť uvoľniť – napríklad celou silou udrite do podušky alebo sa päťkrát zhlboka nadýchnite. Alebo jednoducho choďte na dlhšiu prechádzku alebo ku kamarátke a vyrozprávajte sa s ňou. Keď škodlivé napätie opadne, s partnerom omnoho ľahšie dospejete k porozumeniu. Možné je aj to, že po dvoch hodinách sa vám problém bude zdať malicherný.

3. LEKCIA – Kulminácia konfliktu
Toto je najhoršia fáza hádky  a ľuďom sa často nedarí vyhnúť sa jej. Hnev vás načisto ovládne a už si nevyberáte slová. Padajú nadávky, hrozby a čoraz horšie obvinenia, ktoré vôbec nič nevysvetlia , za to vás silno rania.
Naša rada:
●Práve ste vykričali, že váš muž je totálny egoista bez štipky nežnosti? Bola to chyba. Počas hádky svojho partnera nikdy nehodnoťte. Ak na neho budete pravidelne útočiť, nikdy nedosiahnete porozumenie.
●Nevstupujte do hádky so skalopevným presvedčením, že iba vy máte pravdu. Umožnite   aj jemu povedať, čo si myslí. Základným predpokladom, ako dospieť k porozumeniu, je poznať argumenty druhej strany.
●Je váš partner podráždený a snaží sa vás podpichovať? Nedajte sa. Ostaňte pokojná a nad vecou. Navrhnite mu konkrétne riešenie – napríklad, že  vy pripravíte večeru a on nech zatiaľ zoberie deti na prechádzku.

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.