lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 19. Marec, , Dnes oslavuje Jozef
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Letná kuchyňa: Ocot

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 24.6.2000
späť
Späť

Poslať
 

Ocot je roztok kyseliny octovej pripravený kvasením. Jednoduchšie povedané, ocot sa vyrába kvasením horších druhov vín. Pridáva sa do šalátov, omáčok a marinád. Podporuje vylučovanie tráviacich štiav a tým pomáha rýchlejšiemu stráveniu tučnejších pokrmov alebo strukovín. Ak neznášate ocot vymeňte ho za šťavu s citróna, má rovnaké účinky pri procese trávenia a rovnako skriví váš radostný úsmev. Pri šťave z citróna nemáte čo pokaziť, tá je stále rovnaká a keď to s ňou preženiete stačí pridať viac cukru. S octom sa pracuje o niečo zložitejšie. Jednak preto, že existuje ich niekoľko druhov octov a jednak preto, že pri „ preoctovaní“ jedla pridaním cukru nič nezlepšíte. Neznížite ním štipľavosť jedla. Mnohé zdroje uvádzajú, že väčšie množstvo octu, môže spôsobiť pálenie záhy. Naopak niektorí ľudoví liečitelia tvrdia, že používajú ocot na odstránenie pálenia záhy. /Odporúčajú vypiť O,2 dcl octu na ex. Po chvíľke pálenia by mal nastať niekoľko ročný pokoj./ Zdravý je napríklad aj jablkový ocot, ktorý tiež pomáha tráviť a môžete si ho pripraviť aj doma. V receptoch z čínskej a japonskej kuchyne vám vhodne nahradí ryžový ocot. Vínny ocot je však jemnejší. Okrem toho je známy vysokou koncentráciou aromatických látok. Existuje biely a červený a ak poznáme svoju chuť, môžeme ho mať v desiatkach variácií, podľa toho akými bylinkami alebo inými prísadami ho ochutíme. Existujú aj bylinné octy, ktoré sa vyrábajú z bylinných vín s pridaním 8% liehového kvasného octu a používajú sa v ľudovom liečiteľstve na obklady a omývanie. Vráťme sa však k vínnemu octu. Vínny ocot môžete pridať do akejkoľvek šalátovej marinády.

Domáca príprava jablkového octu :

Jablká padnuté zo stromu alebo menej kvalitné jablká, ktoré ste kúpili ukladajte do dreveného súdka a nechajte prikryté dobre vykvasiť. Nič sa nestane ak pridáte aj iné nedokonalé ovocie. / slivku, hrušku, čerešňu /Keď už zmes intenzívne kyslo vonia prelisujte ju. Ak nemáte lis, použite čisté biele plátno, v ktorom zmes vyžmýkate. Nalejte do fliaš, nechajte na teplom slnečnom mieste vyčistiť, čisté opäť prelejte do iných vyvarených fliaš, zazátkujte a skladujte na chladnom mieste.

Diskusia k článku:

ad Odporúčajú vypiť O,2 dcl octu na ex. - to je asi potom pokoj na večnosť - veď to spáli táviaci trakt !!!
Neregistrovaný - teplokrvná, 11.8.2006 14:09
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!