Letná kuchyňa: Ocot
Autor(ka) : Kristína Farkašová
Dátum a čas : 24.6.2000 18:42
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Základom letnej kuchyne sú šaláty, základom šalátov sú olej a ocot. Používame ich takmer denne, ale málokedy sa zamýšľame nad tým, čo vlastne jeme a aký to má na náš organizmus vplyv.

Ocot je roztok kyseliny octovej pripravený kvasením. Jednoduchšie povedané, ocot sa vyrába kvasením horších druhov vín. Pridáva sa do šalátov, omáčok a marinád. Podporuje vylučovanie tráviacich štiav a tým pomáha rýchlejšiemu stráveniu tučnejších pokrmov alebo strukovín. Ak neznášate ocot vymeňte ho za šťavu s citróna, má rovnaké účinky pri procese trávenia a rovnako skriví váš radostný úsmev. Pri šťave z citróna nemáte čo pokaziť, tá je stále rovnaká a keď to s ňou preženiete stačí pridať viac cukru. S octom sa pracuje o niečo zložitejšie. Jednak preto, že existuje ich niekoľko druhov octov a jednak preto, že pri „ preoctovaní“ jedla pridaním cukru nič nezlepšíte. Neznížite ním štipľavosť jedla. Mnohé zdroje uvádzajú, že väčšie množstvo octu, môže spôsobiť pálenie záhy. Naopak niektorí ľudoví liečitelia tvrdia, že používajú ocot na odstránenie pálenia záhy. /Odporúčajú vypiť O,2 dcl octu na ex. Po chvíľke pálenia by mal nastať niekoľko ročný pokoj./ Zdravý je napríklad aj jablkový ocot, ktorý tiež pomáha tráviť a môžete si ho pripraviť aj doma. V receptoch z čínskej a japonskej kuchyne vám vhodne nahradí ryžový ocot. Vínny ocot je však jemnejší. Okrem toho je známy vysokou koncentráciou aromatických látok. Existuje biely a červený a ak poznáme svoju chuť, môžeme ho mať v desiatkach variácií, podľa toho akými bylinkami alebo inými prísadami ho ochutíme. Existujú aj bylinné octy, ktoré sa vyrábajú z bylinných vín s pridaním 8% liehového kvasného octu a používajú sa v ľudovom liečiteľstve na obklady a omývanie. Vráťme sa však k vínnemu octu. Vínny ocot môžete pridať do akejkoľvek šalátovej marinády.

Domáca príprava jablkového octu :

Jablká padnuté zo stromu alebo menej kvalitné jablká, ktoré ste kúpili ukladajte do dreveného súdka a nechajte prikryté dobre vykvasiť. Nič sa nestane ak pridáte aj iné nedokonalé ovocie. / slivku, hrušku, čerešňu /Keď už zmes intenzívne kyslo vonia prelisujte ju. Ak nemáte lis, použite čisté biele plátno, v ktorom zmes vyžmýkate. Nalejte do fliaš, nechajte na teplom slnečnom mieste vyčistiť, čisté opäť prelejte do iných vyvarených fliaš, zazátkujte a skladujte na chladnom mieste.


©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.