lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 19. Marec, , Dnes oslavuje Jozef
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
História čokolády

  Spracoval(a) : Lenka
Dátum : 3.12.2013
späť
Späť

Poslať
 

Spoznajte jedny z najobľúbenejších čokoládových tyčiniek sveta

 

História čokolády

 

Kakaové bôby si svoje miesto v dejinách našli už pred tromi tisíckami rokov. Mayovia a Aztékovia sa z nich neskôr naučili vyrábať nápoj, ktorý ďaleko predbehol iné spôsoby konzumácie čokolády. K horúcej čokoláde ako ju poznáme dnes mal ale tento nápoj ďaleko - bol veľmi horký, penivý a väčšinou sa dochucoval exotickým korením, napríklad vanilkou, korením alebo chilli. 

Moderná história čokolády sa začala písať až v roku 1517, kedy španielskeho objaviteľa Hernána Cortésa s obľúbeným nápojom zoznámil aztécky náčelník Montezuma. Cortés si novinku, ktorú dosladil medom, veľmi obľúbil a po desiatich rokoch sa vrátil do Európy aj s nákladom kakaa. V nasledujúcich rokoch sa Španielsko stalo kolískou európskej čokoládové histórie. Vznikali tu prvé chocolaterias, t.j. čokoládovne, kde sa po celý deň pripravovala čerstvá horúca čokoláda. V priebehu 17. storočia sa z pitia tohto nápoja stala veľmi módna záležitosť. V bohatých kruhoch bolo zvykom uctiť si šálkou čokolády vzácnych hostí. Ženy po obede usporadúvali kakaové posedenia. Čokoláda sa nalievala zo strieborných konvičiek, podávala v luxusnom porceláne a pre Španielov sa stala tým, čím bol pre Angličanov čaj. 

 

Časom sa čokoládové šialenstvo rozšírilo do celého sveta. Čokoláda sa však stále konzumovala iba v tekutom stave a jej pevná forma bola zatiaľ neznáma. Až v roku 1847 sa objavila prvá, veľmi nekvalitná a hrudkovitá tabuľka čokolády. Ubehlo ďalších 28 rokov, než vznikla prvá mliečna čokoláda. Význam kakaa stále rástol a v roku 1925 sa po prvýkrát začalo s kakaovými bôbmi obchodovať ako s komoditou na burze.

 

V súčasnej dobe by sa mohlo zdať, že čokoláda je už všednou záležitosťou, avšak stále
ju považujeme za niečo exkluzívne, napríklad ako odmenu za náročnú prácu, výnimočnú chuťovku na záver stolovania alebo vzácny dar pre blízku osobu.

 

Zaujímavosti o čokoláde

 

·           Aztékovia verili, že kakaovník je vzácny strom, ktorý je symbolom života a plodnosti.

·           posledný aztécky vládca Montezuma bol schopný denne vypiť štyridsať šálok čokolády, nápoja, ktorému pripisovali aj liečivé účinky.

·           podľa záznamov Cortésa zodpovedala jedna väčšia paradajka hodnote jedného kakaového bôbu. Jedna morka potom vyšla na 100 kakaových bôbov.

·           ako prvý Európan objavil kakaové bôby už Krištof Columbus. Španielom
však pripomínali mandle a nevenovali im žiadnu pozornosť. Horúci nápoj
si na španielskom dvore nezískal žiadnu obľubu až do chvíle, kým ho Cortés okorenil medom, vanilkou a cukrom.

·           tabuľková čokoláda, ako ju poznáme v dnešnej dobe, vznikla začiatkom 19. storočia vďaka Holanďanovi C. Houtenovi, ktorý vynašiel prvý lis na oddeľovanie kakaového masla od kakaa.

·           k rozšíreniu čokolády prispela prekvapivo aj prvá a druhá svetová vojna, kedy bola čokoláda dodávaná vojakom. Až potom vo svete začala skutočne masová spotreba čokolády.

·           v súčasnej dobe sú najväčšími pestovateľmi kakaa Pobrežie Slonoviny, Ghana a Indonézia.

·           vedci z Bostonskej univerzity pod vedením dr. Blumberga zistili, že horká čokoláda znižuje krvný tlak u ľudí s hypertenziou.

·           podľa vedcov z Missourskej univerzity v USA je na čokoláde v Amerike závislých 40 % žien a 15 % mužov.

·           čokoláda navodzuje príjemné pocity, zmierňuje úzkosť a je tým najlepším antidepresívom na svete.

 

Čokoládové tyčinky spoločnosti Mars

 

História značky Snickers

História Snickers tyčiniek siaha až do 30. rokov minulého storočia. Prvá Snickerska vznikla v roku 1930, keď Frank Mars a Ethel Mars obalili vtedy obľúbenú kombináciu nugátu, karamelu
a orieškov do čokolády. Od tej doby je najobľúbenejší čokoládovou tyčinkou na svete, ktorej sa dnes vyrobí 15 miliónov kusov denne. Tyčinka Snickers nesie názov po obľúbenom koni svojich vynálezcov.

V priebehu rokov tyčinka niekoľkokrát zmenila vzhľad balenia. Pri svojom vzniku sa ukrývala v zlatom obale a cez niekoľko zmien dospela do podoby, ktorú poznáme dnes. Značka prinášala tiež rôzne variácie. Už v roku 1935 sa objavila novinka vo forme balení po dvoch kusoch. Veľmi úspešná inovácia sa v roku 1968 ukázala uvedením Snickers Fun Size obsahujúcim niekoľko mini tyčiniek. V čase Halloweenu ide v USA o vôbec najpredávanejší tyčinky. Spoločnosť Mars dokonca štyri mesiace pred týmito sviatkami  výrazne navyšuje celkovú výrobnú kapacitu. 

Značka Snickers po celom svete podporuje športovcov a ich aktivity. Už v roku 1984 sa stala oficiálnym sponzorom letných olympijských hier v Los Angeles. Potom sa zamerala prevažne na oblasť stáele populárnejšieho snowboardingu.

Zaujímavosťou je, že tyčinka nebola po celom svete známa len pod názvom, na ktorý sme zvyknutí. Vo Veľkej Británii si ju obľúbili pod názvom Marathon. V roku 1990 však bola premenovaná na Snickers a pripojila sa tak k zvyšku sveta. Na slovenskom trhu sa s tyčinkou Snickers stretávame od roku 1992 .

 

Produkty značky Snickers

Najobľúbenejším balením je tradičná tyčinka Snickers Original balená po jednej tyčinke. Značka Snickers však ponúka niekoľko ďalších variantov balenia aj rôzne limitované edície, ktoré nemenia
len spôsob balenia tyčinky, ale aj jej zloženie a ktoré často veľmi úspešné. Značka
v minulosti v Slovenskej republike uviedla napríklad Snickers Dark obsahujúce tmavú čokoládu miesto mliečnej, tmavý nugát a karamel alebo Snickers Maximum bez nugátu s vyšším množstvom arašidov a karamelu.

 

Snickers Original – tyčinka plná orieškov, karamelu, a nugátu zaliata mliečnou čokoládou.

 

Snickers Super – Hneď dve porcie Snickers v jednom balení.

 

Snickers Minis – Rodinné balenie malých Snickers po desiatich  kúskoch.            

 

Snickers 4-pack – Rodinné balenie so štyrmi Snickers tyčinkami. Ideálne na hory, na dovolenku a ďalšie príležitosti, keď sa môže o tyčinky rozdeliť s rodinou alebo priateľmi.

 

Twix

 

Čokoládové tyčinky Twix z portfólia spoločnosti Mars obsahujú chrumkavú sušienku poliatu karamelom a čokoládou. Prvýkrát uzreli svetlo sveta v roku 1967 v Veľkej Británii. V USA boli uvedené v roku 1979. Tradičné balenie Twix obsahuje dve totožné tyčinky, hoci nový komunikačný koncept tvrdí, že každú z nich vyrába jeden z dvoch ich vynálezcov v odlišnej továrni a za použitia rôznych postupov. Kým v továrni na ľavý Twix karamel na tyčinku steká, na pravý Twix sa vrství. Ľavý Twix čokoládou polievajú a na pravý ju nalievajú. Je na Vás, ktorá z tyčiniek Vám bude bližšie. Skúste obe a vyberte si!

 

Rovnako ako značka Snickers, aj Twix prichádza s limitovanými edíciami a ponúka spotrebiteľom stále nové možnosti. V tomto roku bola na trhu k dispozícii edícia Twix White, ktorá obsahuje bielu miesto mliečnej čokolády a stala sa v minulosti najúspešnejší limitovanou edíciou všetkých čokoládových tyčiniek spoločnosti Mars.

 

Twix Original – chrumkavá tyčinka s karamelem v lahodné čokoládě.

 

Twix Xtra – Väčšie množstvo potešenia z tyčiniek Twix v dlhšom prevedení.

 

Twix 4-pack – Rodinné balenie vhodné na cesty alebo spoločné

stretnutie s priateľmi.

 

 

Mars

Tyčinky Mars dostali svoje meno po manželoch Marsových, ktorí v ​​roku 1911 založili spoločnosť Mars. Tradícia značky siaha až do roku 1932, kedy syn zakladateľov Forrest Mars presunul časť výroby do Veľkej Británie a začal tu túto cukrovinku vyrábať. V ďalších rokoch už ovládla celý svet a stala sa jedným z najúspešnejších a najslávnejších výrobkov svojho druhu. Bola to práve táto čokoládová tyčinka plnená hustou, krémovou a vláčnou náplňou, ktorá sa predávala viac,
než si kedy zakladatelia spoločnosti dokázali predstaviť a ktorá otvorila cestu k vzniku globálnej spoločnosti Mars, Incorporated.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!