lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Zdraviu môže prospievať, ale aj škodiť...

  Spracoval(a) : Gabika
Dátum : 3.12.2013
späť
Späť

Poslať
 

Nezáleží len na tom, s kým spíme, ale aj v akej polohe a na čom trávime noci. To ovplyvňuje náladu, zdravotný stav aj pocit zo života.

 

V prísloví, ktoré tvrdí, že ako si ustelieme, tak budeme spať, je hlboká pravda. Nemusí ísť ani o prenesený význam, úplne stačí pravda prvoplánová. Spíme tak dobre či zle, ako dobre či zle sme sa postarali o to, na čom.

Keď ráno otvoríme oči, podvedome hodnotíme, aká bola noc. Spali sme krátko, ale napriek tomu dobre? Perfektné! Alebo bola noc nekonečná a hoci sme vyskúšali tisíc a jednu polohu, cítime sa ako zbitý pes? Ups, tak to je zlé a treba prísť na to, kde je ten pes zakopaný. Lebo dnes to iba bolí, ale o pár dní, týždňov, rokov to môže prerásť do vážnych zdravotných komplikácií. Nehovoriac o tom, že keď dobre nespíme v noci, aj ďalší deň bude s vysokou pravdepodobnosťou dosť mizerný.

„Najčastejšou príčinou pocitu dolámanosti alebo toho, čo sa ľudovo nazýva seknutie, je nevhodne zvolená tvrdosť matraca alebo veľkosť vankúša,“ hovorí fyzioterapeut Tomáš Malárik z Fyzio Klinik. „Chrbtica každého človeka potrebuje byť počas spánku v neutrálnej pozícii, teda v polohe, pri ktorej sú všetky časti chrbtice uložené tak, že na seba navzájom netlačia, nevyvíjajú zvýšenie napätia okolitých väzov, tlak medzistavcových platničiek a následne nespôsobujú skrátenie svalu, lebo presne to je seknutie – spazmus.“

 

 

Jeden tvrdý, druhý mäkký

Dobre hovorí ten fyzioterapeut, dáva to zmysel, ale keby mal aj naozaj praktickú radu, ako si teda vybrať ten správny matrac, to by bolo niečo! „Vo všeobecnosti platí, že ľudia pracujúci fyzicky náročnejšie potrebujú tvrdšie matrace. Ľudia so sedavým zamestnaním zas matrace mäkšie. A platí tiež, že tvrdosť matraca sa zmenšuje so stúpajúcim vekom a zväčšuje sa so zvyšujúcou hmotnosťou človeka,“ sype z rukáva rady odborník.

Keď ich však rozmeníme na drobné, jeden sa v tom zase môže stratiť. Ako príklad si vezmime 55-ročného stavbára s nadváhou. S ohľadom na vek by sa mu malo lepšie spať na mäkšom matraci. Podľa povahy práce však potrebuje matrac tvrdší. A aj tie kilá navyše si žiadajú tuhšiu oporu. Tak ako si má vybrať?

Všetko, čo súvisí so spánkom, je veľmi individuálne, preto všeobecne platné hotové riešenie „matracovej otázky“ neexistuje. Teda neexistovalo, kým múdre hlavy nevymysleli matrac s patentovaným unikátnym spacím systémom. Nech to neznie zložito, tieto matrace sú označené skratkou USS alebo značkou Night Control a dá sa v nich regulovať tuhosť! Takže môžu byť mäkučké ako kopa páperia, ale aj také tuhé ako lata. Podľa želania a podľa potrieb spáča – aj 55-ročného stavbára s nadváhou.

 

Zamerané na vankúš

Kvalitu spánku však okrem matraca ovplyvňuje aj hlava. To, čo v nej straší (teší), a to, na čom je položená.

„Vankúš nie je v posteli iba tak. V prvom rade slúži na to, aby nám zabezpečil plynulý prechod z hrudnej chrbtice do krčnej a udržal ich obe v jednej osi,“ opäť sa slova ujíma fyzioterapeut. „Ak spíme na boku, máme veľký vankúš a ani postavou sa neradíme medzi 'tintítka', chrbtici robíme medvediu službu a niet divu, že sa budíme s bolesťou. Treba spať na takom vankúši, ktorý v našej preferovanej polohe udrží rovno celú chrbticu, vrátane krčnej časti, aby hlava nebola ani predklonená, ani uklonená a ani zaklonená.“

Na prvé počutie to znie možno zložito, ale v podstate je to jednoduché. Ide o to, aby bola chrbtica stále v rovine. Preto výber vhodného vankúša v obchode nebude taká fuška ako vybrať matrac. Je totiž dosť trápne líhať si v obchode z postele do postele a pred zrakmi ostatných ukazovať, ako vyzeráme, keď sme najzraniteľnejší - v spánku. Aj keby sa nám podarilo okolie úplne odignorovať, tri minúty ležania nie sú celá noc!

Fyzioterapeut odporúča kupovať tam, kde umožňujú matrace testovať doma vo vlastnej spálni. Aspoň na sedem dní. „Po takejto dobe je empiricky zistené, či matrac vyhovuje alebo nie, a potom sa podľa toho treba zariadiť,“ hovorí Tomáš Malárik. Netreba podľahnúť pocitu trápnosti, že chceme vrátiť to, na čom sme niekoľko nocí (nielen) spali, a nechať sa odradiť faktom, že nespratné hebedo treba zase prevážať do obchodu. To by sme svojmu zdraviu a životu veľmi nepomohli. Skôr si treba vybrať obchod, kde matrac bez poplatku na domáce testovanie privezú a potom zase odvezú. Lebo aj také služby sú, len sa na ne treba pýtať.

 

Súboj pohlaví

Ostáva rozlúsknuť posledný oriešok – ako dobre spať v manželskej posteli. Teda dobre z hľadiska zdravia a chrbtice. Ostatné veci sú na iný článok.

Netreba robiť zložité vedecké experimenty, aby sa potvrdilo, že muži spia inak ako ženy. Stačí si spomenúť, ako to vyzerá u vás doma. Chlap spí zvyčajne na chrbte, žena zase stočená do klbka leží na boku. Druhou obľúbenou „ženskou“ polohou je na bruchu, to zas muži dajú radšej prednosť tomu boku. „Áno, presne toto potvrdzujú aj naše interné štatistiky,“ hovorí T. Malárik z centra zameraného na pohybový aparát a alternatívnu medicínu. „Problém je v tom, že každá poloha si žiada inú tuhosť matraca. A aj keby náhodou obaja partneri spali v tej istej polohe, potrebujú inú podložku, pretože majú rozdielnu hmotnosť a líšia sa aj stavbou tela. Pri výbere matraca na dvojlôžko treba tieto rozdielne nároky brať do úvahy a vybrať buď dva rozdielne matrace, alebo jeden taký, v ktorom sa dajú regulovať rozdielne tvrdosti.“

 

Bolesť skrytá v posteli

Ak sa už nejaký čas budíte unavení a ubolení, zrejme ste navštívili lekára alebo fyzioterapeuta, aby pomohli. Ak nie, tak je vám jasný jeden krok – treba k nim zájsť a potom pravidelne cvičiť odporúčané cviky. No ak sa poctivo naťahuje a preťahuje už zo tri mesiace a efekt je minimálny, problém bude v matraci! Dlhodobo používaný matrac nevyhovujúcej tvrdosti môže spôsobiť veci, o akých sa vám ani nesnívalo – poškodenie medzistavcových platničiek alebo disku, utlačené miechové korene, boľavé ramenné alebo bedrové kĺby a samozrejme ako ovad otravné večné bolesti krížov, chrbta alebo hlavy. Možno sa vám nesnívalo preto, lebo na zlom matraci sa veľmi snívať ani nedá. Nech hovorí kto chce, čo chce, investícia do matraca je investícia do zdravia a do spokojnejšieho života.

 

Raster 2

Zvyky sa menia

Zrejme nemusíte veľa rozmýšľať, aby ste odpovedali na otázku, aká je vaša najobľúbenejšia poloha v spánku. No už by to chcelo iné rozmýšľanie, keby ste si mali spomenúť, ako ste najradšej spávali v detských rokoch a ako desať rokov dozadu. Preferovaná poloha v spánku sa vekom mení, pretože sa mení aj telo a jeho potreby. Spôsob a kvalitu spánku ovplyvňuje aj charakter práce a fyzické a psychické nároky, ktoré musíme denne zvládať. Pre dobrý zdravý spánok treba psychohygienu a brať do úvahy aj nasledujúce fakty.

 

* Ľudia, ktorí majú fyzicky náročnú prácu alebo veľa športujú, potrebujú tvrdší matrac.

* Ľudia so sedavým zamestnaním sa lepšie vyspia na stredne tvrdom až mäkkom matraci.

* Čím sme starší, tým mäkší matrac telo žiada.

* Čím sme ťažší, tým by mal byť matrac tvrdší.

* Ak sa zmenili telesné proporcie (úbytok / nárast hmotnosti), treba zmeniť nielen matrac, ale aj vankúš, aby chrbtica bola za každých okolností a v každej polohe vo svojej prirodzenej polohe.

 

Raster 3

Aj spaniu sa dá naučiť

Obľúbená poloha v spánku nie je vec genetiky a určite sa dá „preučiť“ na iný, chrbtici, kĺbom a celému telu prospešnejší variant. „Keď nás bolí chrbát, automaticky si hľadáme pozíciu, v akej sú bolesti minimálne, takže samotná bolesť nás núti k zmene polohy,“ hovorí fyzioterapeut Tomáš Malárik. „Ale nemusí ísť vždy o tú najsprávnejšiu polohu. Preto je dobré poradiť sa o spacej polohe s fyzioterapeutom, ktorý vie posúdiť, čo je na základe pacientovho problému vhodné a čo nie. A mám odskúšané, že zmeniť nevhodné spacie návyky na zdraviu prospešné, dokáže akoby sám od seba aj matrac, a to vtedy, keď je taký, aký telo potrebuje. Ak sa potreby človeka pri spaní často menia, lebo jeden deň robí napríklad najmä hlavou a na druhý deň musí podať veľký fyzický výkon, alebo keď je zrazu chorý a na dlhší čas pripútaný na lôžko, je rozumné mať matrac, ktorého tuhosť sa dá regulovať a prispôsobí sa všetkým okolnostiam.“

 

Tip na zdravý spánok:

 

Unikátny spací systém Night Control

Regenerácia fyzických a duševných síl je dôležitou súčasťou starostlivosti o seba a svojich príbuzných. Spánok a odpočinok zaberie človeku viac ako tretinu jeho života. Kvalitu spánku a jeho vplyv na zdravotnú aj psychickú pohodu vo veľkej miere ovplyvňuje výber vhodného a kvalitného matraca. Správna tuhosť matracu je dôležitým faktorom pre kvalitný a zdravý spánok, a teda pre dobrý štart do nového dňa.

 

Značka Night Control prichádza s originálnym riešením, ktoré dokáže ľahko a rýchlo zmeniť obyčajnú posteľ na jedinečné miesto na odpočinok a relaxáciu. Ide totiž o prvý inteligentný systém s možnosťou optimálnej voľby nastavenia tuhosti. Matrac je jednoducho taký, aký ho v danom okamihu chcete...

Hoci je Night control u nás novinkou, v USA tento unikátny druh matracov už takmer 20 rokov s veľkým úspechom plní zákazníkom i tie najtajnejšie sny.

 

Kým ste si doteraz mohli tuhosť matraca zvoliť iba raz, a to pri jeho kúpe, systém Night Control prináša zmenu – možnosť individuálneho nastavenia tuhosti každý deň, pre každé lôžko postele individuálne. Práve tuhosť matraca je totiž podľa fyzioterapeutov jedným z kľúčových faktorov prevencie zdravotných ťažkostí a priamo ovplyvňuje kvalitu života, psychickú pohodu i celkovú hodnotu spánku. Tuhosť matraca môžete pritom zmeniť rýchlo a ľahko vďaka diaľkovému ovládaniu. Novinka na trhu navyše umožňuje testovanie nového matraca počas 14 dní u vás doma. Bojíte sa noviniek? Technici Night Control vám matrac privezú, nainštalujú a predvedú priamo u vás v spálni. K dispozícii máte navyše aj špeciálnu non-stop linku, ktorá vám pri užívaní Night Control pomôže 24-hodín denne.

 

Kúpa matracu so systémom NIGHT CONTROL je investícia do vlastného pohodlia a zdravia. Nielenže priebežne podporuje regeneráciu organizmu, a tak odbúrava stres, ale slúži aj ako prevencia zdravotných problémov, ktoré sa môžu objaviť pri nesprávnej polohe počas spania či nevyváženej záťaži na chrbticu. 

 

Cena? Kým sa úžitková hodnota značkového oblečenia alebo obuvi pohybuje v cene okolo 1,50 € na deň užívania, budú náklady pri systéme Night Control približne 0,16 € na deň!

Zažite naozajstné kúzlo príjemného a ničím nerušeného spánku. Nechajte sa zlákať vidinou oddýchnutej mysle, zregenerovaného tela a príďte si "nastaviť" spánok s unikátnym spacím systémom Night control do novootvorenej predajne v Bratislave.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!