Suroviny:
Na jahňacie karé:
|
½ |
zväzok petržlenu |
|
1 |
nasekaná cibuľa |
|
6 |
nasekaných strúčikov cesnaku |
|
4 |
nasekané okrúhle paradajky |
|
15 g |
rozmarínu |
|
2 |
lyžice dijonskej horčice |
|
300 ml |
červeného vína |
|
1 |
lyžička soli |
|
½ |
lyžičky čerstvo zomletého čierneho korenia |
|
2 |
Jahňacie karé, asi 650 g |
Na fazuľový šalát:
|
250 g |
Suchej bielej fazule |
|
1 |
malá cibuľa |
|
1 |
mrkva |
|
1 |
stonka zeleru |
|
1 ½ |
lyžičky oregana |
|
2 |
veľké paradajky |
|
50 g |
čiernych alebo zelených olív |
|
50 ml |
olivového oleja |
|
3 |
lyžice červeného vinného octu |
|
2 |
lyžice nasekanej petržlenovej vňate |
|
|
soľ, čerstvo zomleté čierne korenie
|
|
Doba na prípravu: |
2 hodiny |
|
Náročnosť: |
stredná |
|
Čas grilovania: |
15-25 minút |
|
Čas marinovania: |
4 hodiny |
|
|
|
Príprava:
1. Na marinádu budeme potrebovať petržlenovú vňať, ktorú osušíme a lístky otrháme. S cibuľou, cesnakom, paradajkami, rozmarínom, horčicou, červeným vínom, soľou a korením ju rozmixujeme v mixéry. Marinádu nalejeme do misky.
2. Z jahňacieho karé odrežeme prebytočný tuk a mäso zo všetkých strán obalíme v marináde. Zakryté marinujeme v chladničke 4-6 hodín.
3. Fazuľu nasypeme do veľkého hrnca a zalejeme vodou. Privedieme k varu, varíme 10 minút, odstavíme a pod pokrievkou necháme 1 hodinu odstáť. Vodu zlejeme a fazuľu necháme odkvapkať.
4. Cibuľu, mrkvu a zeler nakrájame na väčšie kúsky. S fazuľou, 900 ml vody a oreganom všetko vložíme do hrnca a privedieme k varu. Zmiernime teplotu a pod pokrievkou pozvoľne varíme 40 minút, až kým fazuľa nezmäkne. Cibuľu, mrkvu a zeler premyjeme a fazuľu nasypeme do misky. Paradajky nakrájame na kúsky, olivy na plátky. Olivový olej, ocot, petržlenovú vňať, paradajky a olivy pridáme k fazuli, všetko dôkladne osolíme, okoreníme a necháme vychladnúť.
5. Jahňacie mäso vyberieme z marinády a kosti obalíme alobalom, aby sa nepripálili. Grilujeme na Weber grile priamo na strednom stupni intenzity. Pokiaľ chceme mäso krvavé, grilujeme 15 minút, stredne prepečené 20 minút a dobre prepečené 25 minút. Mäso zoberieme z roštu a necháme 10-15 minút odpočinúť. Potom ho nakrájame na plátky a podávame s fazuľovým šalátom.