lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Pripime si na zdravie s Rio Fresh džúsmi

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 14.10.2008
späť
Späť

Poslať
 

V chladených džúsoch Rio Fresh je zachované takmer také množstvo vitamínov ako v šťave z čerstvo vytlačeného ovocia alebo zeleniny


Čerstvé ovocné a zeleninové šťavy sú významným zdrojom vitamínov, minerálov, živých enzýmov a ďalších biologicky významných látok. Pitie čerstvých štiav podporuje trávenie, odstraňuje únavu a dodáva telu energiu a vitalitu. Navyše výborne chutia a sú dostupné počas celého roka.


Čiastočný nedostatok určitého vitamínu, nazývaný tiež hypovitaminóza, sa vyskytuje aj u obyvateľov na Slovensku. Je to chorobný stav, ktorý sa najčastejšie vyskytuje u ľudí s nedostatočným stravovaním (napr. s poruchou prijímania potravy), alkoholikov a ľudí s ochorením tráviaceho ústrojenstva. Zriedkavejšie sa objavuje avitaminóza, t.j. úplný nedostatok určitého vitamínu. Môže byť spôsobený jeho dlhodobým nedostatočným prijímaním, poruchou trávenia, poškodením črevnej mikroflóry alebo poruchou žliaz s vnútornou sekréciou. „Ľudia neprijímajú dostatočné množstvo vitamínov aj preto, že si vyberajú nevhodnú potravu a taktiež nešetrnou technologickou úpravou stravy,“ myslí si odborník na zdravú výživu MUDr. Peter Minárik z Poradne pre obezitu, výživu a zdravý životný štýl.


Čerstvé šťavy z ovocia a zeleniny pôsobia vďaka obsahu vitamínov, minerálnych látok a rastlinnej vlákniny priaznivo na zdravie konzumentov. Ovocie obsahuje organické kyseliny, ktoré pomáhajú odstraňovať toxíny z tráviaceho traktu. Citrusové plody obsahujú najúčinnejšiu kyselinovú zlúčeninu – kyselinu citrónovú. Iné druhy ovocia poskytujú tie miernejšie, napr. kyselinu vínnu, jablčnú a pod. Niektoré plody ako napríklad pomaranče alebo jablká, obsahujú aj pektín, ktorý môže absorbovať tuky a toxíny zo zažívacieho traktu. Rajčiny a mrkva sú zase známe ako tonizátory činnosti pečene. „Rastlinné fenoly obsiahnuté v ovocí a zelenine majú silný antioxidačný účinok, pôsobia ako prevencia proti civilizačným ochoreniam a posilňujú imunitu proti vírusom a mikróbom,“ dodáva MUDr. Minárik. Svetové organizácie, ktoré sa zaoberajú zdravou výživou a prevenciou rakoviny, zaraďujú preto čerstvé šťavy z ovocia a zeleniny do kategórie zdravej výživy a odporúčajú ich každodennú konzumáciu.


Slovenská firma McCarter vyrába tri prémiové druhy chladených štiav Rio Fresh – pomaranč, jablko a karotka. Sú to 100-percentné prírodné šťavy vyrobené z čerstvého ovocia a zeleniny lisovaného za studena. Rio Fresh džúsy sú určené do každej domácnosti, tak mladým ako aj starším a ich chuť ocenia určite aj deti. Pomarančový je vylisovaný minimálne z deviatich pomarančov, jablkový z jedenástich jabĺk a karotkový z 25 karotiek. Špeciálna odroda holandskej karotky je pestovaná na ľahkých pôdach, preto nie je cítiť zemitú pachuť. „V Rio Fresh je zachované takmer také množstvo vitamínov ako v šťave z čerstvo vytlačeného ovocia alebo zeleniny. Určite bude každého zaujímať, že Rio Fresh sú bez konzervačných látok, bez umelých prísad, bez pridania cukru a vody. Prípadná sedimentácia, hlavne pri 100 % jablku, nemá vplyv na kvalitu džúsu. Vzniká tým že šťava obsahuje drobné kúsky ovocia, ktoré sú ťažšie a sedimentujú (klesajú na dno pohára),“ vymenúva Ing. Milan Pašmík, predseda predstavenstva McCarter, a.s. V neposlednom rade treba pripomenúť, že je to produkt vyrobený slovenskou firmou z ovocia a zeleniny od slovenských pestovateľov (samozrejme okrem pomarančovej šťavy, ktorú firma dováža z Kostariky a je lisovaná zo špeciálnej odrody sladkých pomarančov).


Výhodou Rio Fresh je, že v chlade vydrží až tri mesiace. Po otvorení ho treba skonzumovať do dvoch dní. Sú balené do sterilných obalov Tetrapak, ktoré uchovávajú v Rio Fresh džúsoch vitamíny, enzýmy a ich chuť ostáva nezmenená. Takto balené džúsy vyrobené z čerstvo lisovaného ovocia a zeleniny u nás vyrába a aj predáva jedine McCarter. „Džúsy Rio Fresh sú ošetrené len jemnou pasterizáciou a preto si zachovávajú všetky charakteristické znaky prírodnej šťavy z čerstvo lisovaného ovocia a zeleniny,“ zdôrazňuje M. Pašmík.


Po úspechu, s akým prijal trh tri fresh džúsy z dielne McCarteru, plánuje firma v blízkej budúcnosti uviesť na trh nové produkty z iných obľúbených druhov ovocia. Koncom roka sa tak môžeme tešiť na 100-percentný ananás a jablkovo-cviklový Rio Fresh džús. Rio Fresh dostanete kúpiť takmer vo všetkých obchodných reťazcoch na Slovensku. Odporúčaná cena litrového balenia Rio Fresh Pomaranč je 59,90 Sk, Rio Fresh Karotka 54,90 Sk a Rio Fresh Jablko 49,90 Sk.


Svetové kapacity odporúčajú každodenné pitie prírodných ovocných a zeleninových štiav a spomedzi kalorických nápojov, ich ako jediné zaraďujú do zdravej výživy. Iba tento druh štiav sa odporúča konzumovať aj v rámci svetovej kampane „5 x denne“. „Najlepšie sú čerstvo pripravené alebo čo najšetrnejšie upravené čerstvé ovocné a zeleninové šťavy, zásadne však bez pridaného cukru a aditívnych látok,“ zdôrazňuje na záver MUDr. Minárik. Odporúčaná denná porcia šťavy je 150 až 300 ml.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!