lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 18. Apríl, , Dnes oslavuje Valér
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Audrey Hepburnová - Krehká kráska

  Spracoval(a) : Jana Osuska
Dátum : 15.8.2001
späť
Späť

Poslať
 

Výstava, ktorá potrvá do konca leta, predstavuje najkrajšie filmové scény a fotografie Audrey Hepburnovej, jej elegantné dizajnérske róby, malé a veľké klobúčiky, extravagantnú batožinu, kabelky, šperky a Audreyinu kolekciu topánok, ale aj jednoduché capri-nohavice, ktoré spopularizovala v päťdesiatych rokoch.

Jedna z najkrajších odrôd tulipánov so snehobielymi, žiarivými lupienkami, nosí meno Audrey. Takýmto spôsobom si Holanďania uctili meno tejto neobyčajnej ženy a vynikajúcej herečky. Milovali ju všetci: deti, o ktoré sa starala ako veľvyslankyňa organizácie UNICEF, ženy, pretože aj napriek svojej kráse bola veľmi skromná a muži, pretože jej krehký zjav v nich vzbudzoval ochranné inštinkty.
Po celý život bola trocha nesmelá a správaním vôbec nepripomínala hviezdu. Nemala hviezdne maniere, nevyvolávala škandály. Keď na niekoho hľadela, v jej očiach sa zračili vrelosť, sympatia a záujem.

Princezná na scéne
Audrey Hepburnová sa narodila v roku 1929. Už ako tínejdžerka bola nápadná štíhlou postavou a najmä veľkými, plachými očami. Vzhľadom na jej prirodzenú gráciu a ladné pohyby jej hovorili princezná, hoci mnohí nevedeli, že v jej žilách skutočne prúdila modrá krv. Audreyina mama bola holandsko-nemecká barónka, ktorá dbala o to, aby jej dcéra navštevovala hodiny klasického tanca a klavíru. Ako devätnásťročná vystupovala Audrey ako tanečnica v revue, ale napriek tomu, že netancovala zle, všetci hľadeli najmä na jej tvár a nie na jej nohy. Preto onedlho začala pracovať ako modelka. Jej fotografie zdobili titulné stránky holandských , francúzskych a britských magazínov a Audrey sa postupne začala objavovať aj v malých filmových úlohách.
V roku 1951 sa Audrey zoznámila s autorkou poviedok Gabrielle Colettovou, ktorá vytušila jej herecký talent. Preto presadila, že Audrey dostala hlavnú úlohu v muzikáli Gigi, ktorý bol adaptáciou jej poviedky. Audrey po prvý raz vystúpila na Broadwayi a zožala obrovský úspech. To bola jej vstupenka do továrne na sny. Všimol si ju totiž hollywoodsky režisér Billy Wilder a vybral ju do úlohy Anny vo filme Prázdniny v Ríme.
Audrey v tejto úlohe všetkých očarila. Gregory Peck, jej filmový partner z Prázdnin v Ríme, sa stal na dlhé roky jej ctiteľom a kritici napísali, že v tomto filme bola ,,striedavo kráľovská a detinsky čistá, ako niekto, kto prišiel z lepšieho sveta“. Jej výkon bol odmenený Oscarom.

Vzor pre iné ženy
V päťdesiatych rokoch na televíznych obrazovkách a filmovom plátne kraľovali bujné sexy blondínky. Audrey Hepburnová bola ich presným protikladom. Mala tmavé vlasy a plochú postavu mladého dievčaťa. A aj napriek tomu si získala celý svet a ženy začali napodobňovať jej štýl. Držali diéty, nosili priveľké košele, vypasované nohavice a balerínky. Najmódnejšie sa stali ,,malé čierne“ šaty, podobné, aké nosila herečka vo filme Raňajky u Tiffanyho a veľké, tmavé okuliare.
K vytvoreniu štýlu Audrey Hepburnovej sa pričinil návrhár Hubert de Givenchy. Zoznámili sa v roku 1953 a ostali priateľmi nasledujúcich 40 rokov. Audrey sa stala Givenchyho múzou. Vymyslel pre ňu šaty so zvýšeným pásom a s myšlienkou na ňu vytvoril vôňu L´Interdit. Audrey za to poskytla reklame parfému bezplatne svoju tvár.
Keď sa herečka rozlúčila s filmom a začala cestovať ako vyslankyňa organizácie UNICEF, zamenila elegantné kreácie svojho priateľa za džínsy a bavlnené tričká. Givenchyho však naďalej navštevovala pred každým oficiálnym večierkom alebo vystúpením v televízii.

Lásky a manželstvá
Čaro, ktoré okolo seba rozosievala Audrey, mužov doslova pripravovalo o rozvahu. Prvú veľkú lásku prežila pri nakrúcaní filmu Sabrina (1953). Jej partner William Holden sa do nej zaľúbil tak vášnivo, že pri pohľade na ňu zabúdal svoj text. Pre herečku sa ich láska skončila zároveň s dokončením filmu, pre Holdena to bola láska na celý život. Ešte niekoľkokrát sa stalo, že Audrey sa prechodne zaľúbila do svojich partnerov z filmového plátna. Tak to bolo s Albertom Finneyom a Benom Gazzarom. Ale o aférach Audrey Hepburnovej písali novinári omnoho menej, ako o ľúbostných príbehoch iných herečiek. Audrey bola jednoducho príliš obľúbená, aby jej chcel niekto zlomyseľne ublížiť.
Prvým manželom Audrey sa stal jej filmový partner z Vojny a mier, o štrnásť rokov starší a trikrát rozvedený Mel Ferrer. Ich manželstvo od začiatku nebolo šťastné – Mel žiarlil na manželkinu kariéru a manželov nezblížilo dokonca ani narodenie syna Seana. Po rokoch Audrey povedala o bývalom manželovi: ,,V skutočnosti to bolo veľké dieťa. Potreboval silnú, dominantnú ženu a ja som taká nevedela byť.“
Onedlho po rozvode sa v živote Audrey objavil taliansky psychiater , aristokrat a konzervatívec Andrea Dotti. Vyžadoval od Audrey, aby sa správala ako slušná talianska žena a zaoberala sa iba domácnosťou a výchovou detí. Plodom druhého manželstva bol druhý syn Audrey, Luca.
Audrey dúfala, že po boku Dottiho nájde pokoj po stovkách namáhavých hodín, strávených vo filmových štúdiách. Ale nestalo sa tak – v roku 1976 sa vrátila do Hollywoodu a o štyri roky neskôr sa s Dottim rozviedla.
V 80. rokoch hrala čoraz menej. Stala sa veľvyslankyňou organizácie UNICEF a práca v prospech hladujúcich detí zo Somálska, Bangladéšu a Etiópie ju načisto pohltila. Audrey chápala ich tragédiu tak ako málokto. ,,Nemôžem zabudnúť na obrovský pocit hladu, aký ma sprevádzal počas vojny. Jedávala som iba nahnitú repu.“

Oneskorená láska
V tomto životnom období už Audrey sprevádzal o sedem rokov mladší herec a producent Rob Wolders – jej najväčšia, oneskorená láska. Vzdal sa vlastnej kariéry, aby mohol byť vždy pri Audrey – organizoval jej cesty a bol jej sekretárom. Svoju milovanú neopustil do poslednej chvíle. Audrey Hepburnová zomrela na rakovinu 21.januára 1993 vo svojom dome vo Švajčiarsku. S ňou odišla jedna z najušľachtilejších duší hereckého sveta.


Diskusia k článku:

Velmi zaujimavy clanok, ale Audrey sa v skutocnosti volala Edda Kathen von Heemstrat Hepburn-Ruston. A co je vseobecne zname titul sa nikdy nededil po matke a rod von Heermstrat bol spribuzneny s ruskym rodom Romanovovcov. Hepburn, napriklad treti manzel skotskej kralovnej Marie Stuartovej celym meno James Hepburn grof z Bothwellu.
Neregistrovaný - anonym, 17.8.2001 03:23
Velmi zaujimavy clanok, ale Audrey sa v skutocnosti volala Edda Kathen von Heemstrat Hepburn-Ruston. A co je vseobecne zname titul sa nikdy nededil po matke a rod von Heermstrat bol spribuzneny s ruskym rodom Romanovovcov. Hepburn, napriklad treti manzel skotskej kralovnej Marie Stuartovej celym meno James Hepburn grof z Bothwellu.
Neregistrovaný - anonym, 17.8.2001 03:23
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!