lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Čerstvé mlieko áno alebo nie?

  Spracoval(a) : Eva Hrubošová
Dátum : 22.8.2007
späť
Späť

Poslať
 

Piť čerstvé mlieko je zdravé – hovorili už naše mamy a staré mamy. Obsahuje veľa nenasýtených mastných kyselín, ktoré si telo samo nevie vyrobiť. Mliečny tuk je ľahko stráviteľný, dodáva telu energiu, vitamíny a to predovšetkým skupiny B, A, D, E a K.  Z minerálnych látok je najdôležitejší v mlieku vápnik.

Toto všetko viete a aj napriek tomu neznášate chuť mlieka? Máte traumu z materskej školky, kde do Vás  liali tento biely mok každý deň? Ako potom chcete byť dobrým príkladom pre svoje ratolesti? Kto im bude ďalej odovzdávať múdre posolstvo o zdravom bielom zázraku? Skúsme to takto. Pozrite sa na to, čo všetko dodáte Vášmu telu, ak do seba nalejete malý, 250 mililitrový pohár čerstvého mlieka. Vaše telo tak príjme:

• 30 % dennej potreby vápnika
Mlieko je jedným z najlepších zdrojov vápnika. Vápnik je základným stavebným prvkom pre tvorbu kostí a zubov. Pomáha udržať kosti pevné a je nevyhnutný pre správnu nervovú a svalovú činnosť.

• 25 % dennej potreby vitamínu D
Aby boli kosti silné a pevné, potrebujú viac, nielen vápnik. Potrebujú vitamín D, ktorý napomáha vstrebávaniu vápnika, čo je základom pre zdravý vývoj zubov a kostí. Tento vitamín takisto pomáha udržať primerané hladiny vápnika a fosforu v krvi.

• 20 % dennej potreby fosforu
Taktiež fosfor je nevyhnutný pre pevné a zdravé kosti. Spolu s vápnikom tvoria väzbu, ktorá sa považuje za nenahraditeľnú pre stavbu kostí a zubov.

• 16 % dennej potreby proteínov
Vysoko kvalitný proteín (bielkovina) v mlieku obsahuje všetky dôležité aminokyseliny potrebné pre stavbu silných svalov, uzdravenie a optimálnu regeneráciu poškodených svalov. Tiež je veľmi dôležitý pre obnovu energie, ktorá sa spotrebuje počas fyzickej záťaže.

• 24 % dennej potreby vitamínu B2 – riboflavínu
Tento prvok hrá dôležitú úlohu pri telesnom raste, obnove červených krviniek a uvoľňovaní energie zo sacharidov. Práve mlieko je jedným z najlepších zdrojov tejto látky.

• 13 % dennej potreby vitamínu B12
Tento vitamín je jedným z dôležitých vitamínov obsiahnutých v mlieku. Je nevyhnutný pre tvorbu červených krviniek a fungovanie centrálneho nervového systému.

• 11 % dennej potreby draslíka
Každý človek potrebuje denne minimálne 3500 mg draslíka pre správnu funkciu svalov. Pohár mlieka obsahuje približne 400 mg draslíka.

• 10 % dennej potreby vitamínu A
Vitamín A je potrebný pre normálny rast a vývoj tela, obzvlášť pre zdravé kosti a zuby. Chráni sliznice pred infekciami a je základom pre tvorbu fotosenzitívneho pigmentu dôležitého pre zrak.

• 10 % dennej potreby niacínu
Podporuje funkciu zažívacieho ústrojenstva, kože a nervov. Rovnako má nenahraditeľnú úlohu pri premene potravy na energiu.

Tak čo? Nepresvedčilo Vás to? Nedáte si zajtra na raňajky aspoň misku chutných cereálií zaliatych mliekom? Ak by ste na ňu predsa len dostali chuť, dajte prednosť čerstvému mlieku, s krátkou dobou trvanlivosti. Vyskúšajte 7 dňové mlieko SABI. Stará pravda totiž vraví aj to, že čím je mlieko čerstvejšie, tým je zdravšie. Dlhým skladovaním stráca mlieko svoju chuť aj kvalitu. Na zdravie!


Diskusia k článku:

Sabinovské mliekárne majú super produkty...akurát ich nie je v obchodoch veľmi vidieť....buď sa hneď minú, alebo ich obchod neobjednáva...majú výborný cottage cheese a v jednote ho nemali už večnosť...rajo svetu vládne:-(
Neregistrovaný - ješitná baba, 22.8.2007 09:21
kravske mlieko je pre teliatka a nie pre cloveka,pre neho je nestravitelne
Neregistrovaný - Veronika 2, 22.8.2007 09:57
myslite,ze aj v kupenom mlieku je tolko vitaminov?neverim,ze v trvanlivom mlieku je tolko zdravia
Neregistrovaný - , 22.8.2007 13:28
cerstve mlieko je akurat tak do kravy
Neregistrovaný - , 22.8.2007 14:44
ved ale tu je rec o cerstvom mlieku, s kratkou dobou trvanlivosti. Podla mna v nom neni tolko umelin ako v trvanlivom,ktore je sama voda. Cerstve je predsa len cerstve.
Neregistrovaný - julia, 22.8.2007 14:46, jmatasek(`na`)orangemail.sk
no tak odporucam podojit si kazdy den kravku, ktoru mame vsetci bezne doma..ze ano..Aby sme pili len "cerstve mlieko od kravy".
Neregistrovaný - dana, 22.8.2007 16:02
Kravske mlieko je urcene pre teliatka a nie pre ludi, videli ste uz aby nejake zvieratko pilo mlieko ineho zivocisneho druhu? Kravske mlieko obsahuje o 300% viac kazeinu ako materske mlieko a kazein je prave "ten bordel" ktory obali zaludok a nedovoli vitaminom a mineralom z mlieka preniknut do tela, akurat telo zahlieni a okysli...lenze tieto skutocnosti predsa predajcovia mlieka nebudu vytahovat pred ludmi...ako by zarobili???
Neregistrovaný - Lucy, 22.8.2007 18:45, lucy.lou(`na`)atlas.sk
SABI jogury su najsamsuper, len ako uz spominala jesitna baba (nice nick :) ), malokde ich najdem :(
Neregistrovaný - dipsy, 22.8.2007 21:15
Sabi jogurty su v kazdej jednote,mozno nie vzdy maju kavove,ale akykolvek jogurt s dlhsou lehotou na spotrebovanie,je poriadne chemizovany,ked k tomu pripocitam mnozstvo cukru,aby bol jeditelny a to umele ovocie tak si ich radsej nekupim
Neregistrovaný - Veronika 2, 23.8.2007 10:37
jasne,ze v trvanlivom ich nie je tolko,ale tie vitaminy mozu byt podla mna len v cerstvo podojenom,nie v tom,ktore kupujeme v obchodoch.
Neregistrovaný - , 23.8.2007 13:59
bleeee mlieko, hlavne take plne antibiotik a hormonov, co davaju kravam.
Neregistrovaný - lulu, 24.8.2007 06:18
ja som tiez citala, ze cerstve mlieko nie je vhodne pre tehotne, maju pit len trvanlive mlieko alebo prevarene. asi by bolo fajn ked uz pisu clanky o mlieku uviest vsetky informacie
Neregistrovaný - mari, 27.8.2007 14:08
Julia , co to pises za dristy!!!! Nemas ponatia ako sa mlieko "stava" trvanlivym , tak nepis hluposti! Sama voda??? Tak pi plnoctucne. A mlieko ktore ma dlhodobu trvanlivost prechadza procesom zvanym uperizacia, nic sa nepridava a je takmer sterilna.
Neregistrovaný - chemik, 27.8.2007 16:42
Nakupujte kontaktné šošovky cez Internet! Ahoj, pokiaľ už šošovky používate a viete ich parametre (je vždy uvedené na obale), tak vám odporúčam nakupovať cez Internet. Je to rýchlejšie a hlavne lacnejšie. Ja mám overené a odporúčam www.sosovky-kontaktne.sk. Naviac mám kupón na zľavu jsg2eqjs - zľava 3%.
Neregistrovaný - ture, 27.8.2007 22:22
bukovsky na ta3 v diskusii o mlieku povedal,ze konzumovanie mlieka a mliecnych vyrobkov sa podiela na vzniku akne,sedeho zakalu a rakoviny
Neregistrovaný - Veronika 2, 2.9.2007 08:46
Musím povedať, že ozaj je mlieko prevarené a odtredené plné hlieno tvorných látok. Ideálne je piť hneď čerstvo nadojené. Inak ešte lepšie je kozie. Dospelý človek k životu nepotrebuje mlieko, skôr sa odporúčajú výrobky z mlieka ako tvrdé syry, acidofilné mlieká neochutené, lebo tie ochutené sú samá chémia a pod. výrobky.
Neregistrovaný - Emily, 4.9.2007 14:56
pitie akehokolvek ineho mlieka ako materskeho je pre ludi viac skodlive ako prospesne, sposobuje vyplavovanie Ca(vapnika) z kosti a chrupu, sposobuje vo vyssom veku skorsi nastup osteoporozy a kazivost zubov. kravske mlieko je pre teliatka, kozie pre kozliatka a materske pre deticky. mlieko zahlienuje! varujem astmatikov!dennu davku vit.A ziskate normalnou stravou aj ked prave nefandite zelenine a ovociu, B je v mase, staci vam aj 100g 2x do tyzdna, E je v orieskoch,slnecnici,chlebe a kadejakych detskych pochutkach ktorym neodolate... odporucam ryby raz tyzdenne, mliecne vyrobky su zdrave kvoli bakteriam a teda na podporu travenia, tieto bakterie tvoria v hrubom creve vit K... ja mlieko pijem lebo mi chuti...ale ak vam nie, nenutte sa, urobite lepsie pre svoje telo...
Neregistrovaný - , 4.9.2007 22:22
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!