Čerstvé mlieko áno alebo nie?
Autor(ka) : Eva Hrubošová
Dátum a čas : 22.8.2007 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Piť čerstvé mlieko je zdravé – hovorili už naše mamy a staré mamy. Obsahuje veľa nenasýtených mastných kyselín, ktoré si telo samo nevie vyrobiť. Mliečny tuk je ľahko stráviteľný, dodáva telu energiu, vitamíny a to predovšetkým skupiny B, A, D, E a K. Z minerálnych látok je najdôležitejší v mlieku vápnik.

Piť čerstvé mlieko je zdravé – hovorili už naše mamy a staré mamy. Obsahuje veľa nenasýtených mastných kyselín, ktoré si telo samo nevie vyrobiť. Mliečny tuk je ľahko stráviteľný, dodáva telu energiu, vitamíny a to predovšetkým skupiny B, A, D, E a K.  Z minerálnych látok je najdôležitejší v mlieku vápnik.

Toto všetko viete a aj napriek tomu neznášate chuť mlieka? Máte traumu z materskej školky, kde do Vás  liali tento biely mok každý deň? Ako potom chcete byť dobrým príkladom pre svoje ratolesti? Kto im bude ďalej odovzdávať múdre posolstvo o zdravom bielom zázraku? Skúsme to takto. Pozrite sa na to, čo všetko dodáte Vášmu telu, ak do seba nalejete malý, 250 mililitrový pohár čerstvého mlieka. Vaše telo tak príjme:

• 30 % dennej potreby vápnika
Mlieko je jedným z najlepších zdrojov vápnika. Vápnik je základným stavebným prvkom pre tvorbu kostí a zubov. Pomáha udržať kosti pevné a je nevyhnutný pre správnu nervovú a svalovú činnosť.

• 25 % dennej potreby vitamínu D
Aby boli kosti silné a pevné, potrebujú viac, nielen vápnik. Potrebujú vitamín D, ktorý napomáha vstrebávaniu vápnika, čo je základom pre zdravý vývoj zubov a kostí. Tento vitamín takisto pomáha udržať primerané hladiny vápnika a fosforu v krvi.

• 20 % dennej potreby fosforu
Taktiež fosfor je nevyhnutný pre pevné a zdravé kosti. Spolu s vápnikom tvoria väzbu, ktorá sa považuje za nenahraditeľnú pre stavbu kostí a zubov.

• 16 % dennej potreby proteínov
Vysoko kvalitný proteín (bielkovina) v mlieku obsahuje všetky dôležité aminokyseliny potrebné pre stavbu silných svalov, uzdravenie a optimálnu regeneráciu poškodených svalov. Tiež je veľmi dôležitý pre obnovu energie, ktorá sa spotrebuje počas fyzickej záťaže.

• 24 % dennej potreby vitamínu B2 – riboflavínu
Tento prvok hrá dôležitú úlohu pri telesnom raste, obnove červených krviniek a uvoľňovaní energie zo sacharidov. Práve mlieko je jedným z najlepších zdrojov tejto látky.

• 13 % dennej potreby vitamínu B12
Tento vitamín je jedným z dôležitých vitamínov obsiahnutých v mlieku. Je nevyhnutný pre tvorbu červených krviniek a fungovanie centrálneho nervového systému.

• 11 % dennej potreby draslíka
Každý človek potrebuje denne minimálne 3500 mg draslíka pre správnu funkciu svalov. Pohár mlieka obsahuje približne 400 mg draslíka.

• 10 % dennej potreby vitamínu A
Vitamín A je potrebný pre normálny rast a vývoj tela, obzvlášť pre zdravé kosti a zuby. Chráni sliznice pred infekciami a je základom pre tvorbu fotosenzitívneho pigmentu dôležitého pre zrak.

• 10 % dennej potreby niacínu
Podporuje funkciu zažívacieho ústrojenstva, kože a nervov. Rovnako má nenahraditeľnú úlohu pri premene potravy na energiu.

Tak čo? Nepresvedčilo Vás to? Nedáte si zajtra na raňajky aspoň misku chutných cereálií zaliatych mliekom? Ak by ste na ňu predsa len dostali chuť, dajte prednosť čerstvému mlieku, s krátkou dobou trvanlivosti. Vyskúšajte 7 dňové mlieko SABI. Stará pravda totiž vraví aj to, že čím je mlieko čerstvejšie, tým je zdravšie. Dlhým skladovaním stráca mlieko svoju chuť aj kvalitu. Na zdravie!



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.