lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Akné

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 21.2.2007
späť
Späť

Poslať
 

Akné je ochorenie, ktoré postihuje v rozličnom stupni závažnosti väčšinu mladých ľudí. Začína v období prudkého zvýšenia tvorby hormónov v období puberty a zvyčajne pretrváva do 20.-30. roku života. Patrí medzi najbežnejšie kožné ochorenia a postihuje až 85% mladých ľudí. Ťažšie formy akné však možu zanechať trvalé stopy v podobe jaziev.

Príčiny vzniku akné
Na vzniku ochorenia sa podieľajú viaceré činitele – zvýšená tvorba mazu, hormonálne vplyvy (androgény stimulujú bunky mazových žliaz), zmnoženie baktérií, porucha rohovatenia, zápal, dedičnosť a iné. Zvýšené rohovatenie buniek kože v oblasti vlasového folikulu zapríčiňuje vznik komedónu, ktorý upcháva vývod folikulu. Komedóny (uhry) sa skladajú zo zrohovatených buniek kože a mazu, obsahujú aj baktérie (Propionibacterium acnes),prípadne kvasinky. Bakteriálne osídlenie v oblasti komedónu podporuje zároveň rozvoj zápalovej reakcie kože.

Klinický obraz akné
Akné sa vyskytuje na tých miestach, kde je najviac mazových žliaz. To znamená na tvári, chrbte a hrudníku. Základným prejavom akné sú uhry a zapálené alebo hnisavé vyrážky. Asi u 15 až 30 percent prípadov sa objavuje ťažká forma akné, kedy sa tvoria bolestivé červené uzly.

Podľa stupňa závažnosti prejavov sa rozlišuje niekoľko foriem akné. Najjednoduchšou formou je acne comedonica, ktorá sa objavuje v puberte v oblasti nosa, čela a na lícach, zvyčajne na mastnej pokožke. Čerstvé komedóny majú charakter drobných hrbolčekov belavej farby (uzavretý komedón), starším dodáva obsah melanínu vo väčšom uzávere ústia folikulu čiernu farbu (otvorený komedón). Po vytlačení obsahu sa komedóny v priebehu niekoľkých týždňov obnovia.

V klinickom obraze acne papulopustulosa prevláda zápalovo zmenené okolie komedónov v podobe hrbolčekov, niekedy aj hnisavých alebo zápalových uzlíkov. Táto forma môže vyústiť do tvorby tuhých, na pohmat bolestivých, hnedasto-červených uzlov (acne indurata), ktoré neskôr mäknú, pričom vznikajú hnisavé ložiská (acne abscedens). Tieto formy akné sa zvyčajne hoja jazvami.

Najťažšou formou je acne conglobata, kedy sa na koži tvoria otvorené aj uzavreté komedóny, zapálené hrbolčeky, niekedy hnisavé, bolestivé zdurené uzly a jazvy na mastnej koži.

Acne fulminans sa vyskytuje u mladých mužov s papulopustulóznym akné, pričom v klinickom obraze prevláda náhly vznik hnisavých ložísk s tvorbou vredov a horúčky s bolesťami kĺbov. Predpokladá sa, že na vzniku sa podieľa porucha imunitného systému.

Liečba
Akné sa často lieči prípravkami aplikovanými na pokožku, ale vo vážnejších prípadoch je nevyhnutná celková liečba. Nesprávne liečené akné sa môže zhojiť tak, že na koži zostanú trvalé jazvy. Preto je nesmierne dôležitý včasný a správny výber lieku. Vhodnou liečbou je možné akné vyliečiť natrvalo.

Mýty o akné
- Strava vôbec neovplyvňuje vznik ani priebeh akné.
- Otázny je vplyv slnka. Nesporný je maskovací efekt, lebo prejavy akné na opálenej pokožke nie sú tak viditeľné. Prudké slnko a používanie nesprávnej kozmetiky však môže akné zhoršiť.
- Sexuálna aktivita neovplyvňuje priebeh ochorenia.


 


Diskusia k článku:

Toto je vštko pekné a my čo máme tieto problémy toto aj ovládame,ale ako ďalej? Vždy je rada-návšteva kožného...Ale čo ak po 10 rokoch narierania sa gebuzinami nič nepomohlo? Nikto neurobil žiadne komplexné vyšetrenie! Ak som sa sťažovala tak odpoveď bola"sú na tom aj horšie".Moja psychika je v štádiu, že sa s nikým nemôžem rozprávať v blízkom kontakte, nechodím medzi ľudí a pobozkať na líce? To nemám ani miesto kam by ma niekto pobozkal. Lieky na preliečenie nemám. Nikto mi ich nepredpísal a ak by som si ich mohla kúpiť, tak si ich kúpim . Ináč mám 38 rokov a 2 deti....
Neregistrovaný - Nemožná, 22.2.2007 19:29, bubo13(`na`)mail.t-kom.sk
ako to ze ti neurobili ziadne vysetrenia? nechce sa mi to verit... ja mam 22 a vsetky vysetrenia mam za sebou kvoli tomu ze pubertalneho povodu to byt uz nemoze. asi by som zmenila lekara... ja pouzivam len kozmetiku z lekarne, pravidelne chodim kozmeticke, davam pozor na stravu, robim si obklady z morskej soli a ked sa tomu fakt poctivo a casto venujem tak su aj vidiet vysledky (nie ze by to uplne zmizlo ale je to podstatne lepsie).
Neregistrovaný - zuzana, 22.2.2007 23:46
ja mam tiež tento problém alebo mala som... kým som neobjavila výrobky ktoré mi fakt pomohli a nielen mne ale aj viacerým ludom, ktorý mali problémy s akné, tiež som chodila koznej, ale to nemalo žiadny efekt. Minulý rok som na odporúčanie znamej vyskusala tieto výrobky a vysledok bol prekvapujúci. Môzes napísat emai, rada ti pomôžem.
Neregistrovaný - Jessinka, 23.2.2007 09:19, monika.slivova(`na`)hotmail.com
boze zas nejaky herbalife a aloe vera a podobne cucače penazi...
Neregistrovaný - quetina, 23.2.2007 15:19
Skutočne nerobili vyšetrenia a aké sa vlastne majú urobiť aby sa zistili odkiať sa to šíri? Ja som oplieskala toľko peňazí, že už nič nekupujem pretože s tými mastičkami ani topánky nenaleštíš...
Neregistrovaný - Nemožná, 24.2.2007 18:39
haha ja som snad mala setky
Neregistrovaný - , 25.2.2007 23:02
no mne robili vysetrenia z mocu stolice a krvi a nic nenasli. vtipne to su tie zahady medzi nebom a zemou ale mam predpisanu antikoncepciu chloe a roaccutane co je na tazke formy akne a vraj to URCITE pomoze
Neregistrovaný - , 25.2.2007 23:04
Ahojte! Mám 20 a mala som tú najhoršiu formu akné akú si len môžete predstaviť a problémy som začala mať len pred 2 rokmi. Tiež som skúšala všetko možné čo sa dalo. A teraz viem že som len zbytočne míňala peniaze. Ťažké formy akné sa dajú liečiť a to vďaka roaccutanu. Beriem ho už 4 mesiace a nemám žiadnu vyrážku zatial mi zostali červené fľaky ktoré by mali zmiznúť keď liek doberiem. Ak už nič nepomôže dajte sa na roaccutan ten určite pomôže držím vam palce!
Neregistrovaný - jana1111, 13.3.2007 18:27
mne robili výtery z pokožky , z hrdla a z konkret. vyrážok./bola som neumytá../ a zistili mi zlatého stafilokoka... dali antibiotiká a zlepšilo sa to , žiadajte to u svojho kožného...
Neregistrovaný - kosina, 15.3.2007 09:23, kosina(`na`)post.sk
ja som mala tiez tazku formu akne.moja kozna mi predpisala roacutan.a je to ovela ovela lepsie.teraz to beriem 6 mesiac.a na tvary sa mi uz nerobia ziadne hnisave pupaky ani zapalene vredy.takze som naozaj rada.
Neregistrovaný - dada, 21.5.2007 19:40
Ahojte mam 22rokov a mojim stalim problemom su acne na tvary.Uz neviem ako si mam poradit som steho stale podrazdena ked vydim na mojej tvary acne.Vyskusala som uz vsetko mozne ale nic nepomaha.Ak viete o niecom co by mi pomohlo prosim vas o radu budem rada ak mi pomozete.Mozte mi pisat aj na moj Email.Dakujem
Neregistrovaný - Silika, 4.7.2007 13:46, Juhasova.Silvia(`na`)seznam.cz
pred 4 rokmi som zacala mat vacsie problemy s akne..naprv. pri skusila lekarka predpisat nejake masticky a vodicky..ale ked po polroku nevidela ziadny vysledok len zhorsenie...tak som suhlasila s liecbou roaccutanom...vyplatilo sa...po pol roku liecby bola moja plet babatkovska...aj 3 roky po tom nemam ziadne problemy s akne...neviem preco niektory lekari k tomu pristupuju odmietavo...pokial sa robia pravidelne krvne testy a aj pacient dodrziava nariadenia lekara tak sa da vsetko...btw vedlajsie ucinky som mala fakt minimalne :-)
Neregistrovaný - nix, 11.5.2008 11:27, nix275(`na`)yahoo.com
ahojte, mam 30 rokov, vyskusala som uz vselico a akne mam uz pokrk. Chcela som po koznej lekarke, aby mi tiez predpisala Roaccutane, ale odmietla to. Viete o nejakej koznej lekarke v BA, ktora by mi ten liek predpisala? dik za info
Neregistrovaný - xxx..., 20.6.2008 23:16
AHOJTE,prečítala som si príspevky, mám 48 rokov, také problémy ako ja som mala s akné nemal asi nikto z Vás. Liečila ma doktorka so všelijakými mastičkami a antibiotikami, zaberali iba na krátku dobu./ výsledok narušený imunitný systém/ Opakovane som mala problémy. Až som navštívila v BA MUDr. Rasochová- kožná lekárka. Jej múžem byť veľmi vďačná. Je úžasná pani doktorka, s bohatými skúsenosťami a ochotou pomôcť každému. Ak by ste chceli presnú adresu, ozvite sa mi doma sa pozriem do papierov a odpíšem v rámci príspevku. Predpísala mi Roaccutane, niečo zázračné. Presne však treba dodržiavať určité nariadenia a kontrolovať krvné testy a pod. Po mojej ťažkej forme liečby a predtým "neliečby" - /boli to len samé pokusy/zostali na tvári jazvičky, ktoré by som veľmi rada nejakým spôsobom nehcala odstrániť - zmierniť. Nevie niekto z Vás na koho sa môžem obrátiť. Moja psychika je tiež na bode mrazu, strašne ma to to trápi. no keď si spomeniem ako som vyzerala predtým a teraz je to 100 krát lepšie. Tie jazvičky a začervenania mi zostali. No a prednedávnom mi zistili zlatého stafylokoka/v nose po výteroch/. Tvrdia, že to je bežné a nik ma nechce liečiť, nechcú nasadiť žiadne lieky a pod. Ak niekto z Vás má podobný problém napíšte mi dík za info.
Neregistrovaný - , 27.8.2008 13:25
Prepáčte spomenula som si na bližšiu adresu pani dr. Evy Rasochovej je na Miczkiewicovej kožnej klinike v BA. má aj webovú stránku ahojte☺
Neregistrovaný - , 27.8.2008 13:43
ahojte ja mam 14 a mam akne aj jazvy aj cervene flaky na tvari a hrozne mastnu plet chodim s tym ku koznej najprv mi nasadila nejake vody na tvar a mast no to moc nezabralo a teraz mi to dala zasa a dala mi precitat si brozurku o tom Roaccutane ale je tam velmi vela neziaducich ucinkov a mamina mi to nechce podpisat a uz ani ja neviem ci to chcem a vy co ho beriete ste nemali ziadne neziaduce ucinky???
Neregistrovaný - , 7.9.2008 07:19
ahojte, ja som začala brať roaccutane v 15, lebo nič iné mi nepomáhalo, po pol roku som bola uplne iný človek-krásna pleť až som nechápala.Rok to tak vydržalo no potom sa to znova vratilo.Teraz mám 17 a od ďalšieho týždňa ho idem brať znova..uvidíme či sa vráti abo nie..a tie nežiaduce účinky sa dajú zvládnuť,sú to najmä suchosť pier,potenie,suché oči,občas slabé depresie..Ale nemôže sa na to vôbec piť alkohol:)
Neregistrovaný - Dida, 18.10.2008 17:04, chupa-chups3(`na`)azet.sk
no ja by som sa vas chcel opytat ako to je so zaťažou na ten roaccutane hram totiž aktivne hokej a kazdy den mam namahavy trening v posilovni a na lade ako to je mozem ho brat alebo musim prestat trenovat????
Neregistrovaný - jakub, 20.10.2008 18:25, kubdzo(`na`)azet.sk
cawte hmmm ja zacinam brat roaccutane od dneska tak som zvedava hadam mi to pomoze ako vam,ale tiez mam s pletou dost problemy,akne ma drzi od 13-tich a to uz mam za chvilku 19,toto je asi moja posledna sanca,hmmm drzte mi teda palceee
Neregistrovaný - sima, 6.11.2008 15:39, simonka22(`na`)centrum.sk
Ahojte. Mám 26.rokov a liečim sa liekmy zvané roaccutane. Zatial sa liečim dva mesiace, ale stále mám vyrazky, ktoré nemiznú a stale sa tvoria nové. Už mi to ide na nervy, stále mám suchú pleť, pery a donekonečna každý deň musím brať trikrát denne lieky. Tak veľmi by som si priala aby tento liek fungoval aj u mna ako u poniektorých Vás. Pa
Neregistrovaný - lulu, 21.11.2008 11:53, veronika 863(`na`)azet.sk
ahojte! na tie hnisave pupaky su dobre ovsene vlocky z mliekom a probiotika aacidko.moja manzelka ma 36rokov a pomohlo jej to..nedrzi dietu...po pol roku pupaky su prec...ahojte.
Neregistrovaný - okolo iduci, 22.11.2008 15:50
ja ho beriem 2 mesiace aj 3 den :) zatial vidim len male zmeny, tak uvidim co ma caka. z akne sa pokusam dostat uz 11 rokov, nikto ziadne vysetrenia, tiez vodicky, masticky, pred 3/4 rokom HAK, nezabrala, az teraz... Vymenila som niekolko koz. lekarov, ale az teraz som natrafila na super lekara, kt. so mnou nieco robi - p. Szep - Vojenska nemocnica BA
Neregistrovaný - kika, 24.11.2008 13:06, 12345632(`na`)azet.sk
ahoj...mam taktiež problemy z akné ..som už zufala nebavií ma ani život...počula som o liečbe roaccutane..chcela som ju skusíť no kedže nemam18:( (17)takže bez rodičovského podpisu som s touto liečbou nemohla začať...aj ked som mala krvne testy vporiatku,mamka s touto liečbou nesuhlasi:(...chcela som vas poprosiť či by mi niekto nemohol zohnať tento recept!!!som ochotna aj zaplatiť zan..please ozvite sa čiím skor...moj mail...www.66pinky66@azet.sk... dik
Neregistrovaný - Petka, 6.1.2009 10:40, www.66pinky66(`na`)azet.sk
ahojky vsetci..precitala som si vsetky tieto prispevky a tiez sa chcem s vami podelit o moje skusenosti.Mam 20r a akne mam asi od 14r.Mala som nizke sebavedomie,tiez som necela vychadzat von,deti sa vtedy vysmievali.Par rokov som chodila k jednej koznej,ktora mi davala stale to iste Zinerit..je to dobre,ale len na lahke akne co moje urcite nebolo.Neskor som sa prehasila k inej koznej ta mi nasadila spominane Roaccutane dobra vec,ale len docasne(1krabicku este mam)..zhruba po dvoch rokoch sa mi to vratilo.Bude tomu rok co som zacala chodit k homeopaticke nasadila mi liek na moje problemy(Pulsatilla) odvtedy je to ovela lepsie..obcas sa nieco objavi a vtedy si dam masku od Herbalife,ktora je fakt zazracna..tak drzim palce v liecbe.Keby nieco kludne napiste:)paa
Neregistrovaný - laura, 11.2.2009 22:40, papuxalka(`na`)azet.sk
Prodam Roacutane jedinej lek na akne ktery zabyra na 100 percent
Neregistrovaný - v, 10.3.2009 03:43, gambo18(`na`)seznam.cz
Ahojte, aj mne odpiruca doktorka tento liek, ale ide leto a kedze sa musim vyhybat slnku, trochu sa bojim s tou liecbou zacat. Bojim sa,ze by som to neustrazila a potom by mi ostali jazvy. Nebral to niekto z vas nahodou cez leto? Chcela by som vediet, ako budem moct byt na slnku, ci budem moct vobec chodit cez obed von alebo ani to nie.Potrebovala by som to vediet, kym to zacnem brat. Dakujem velmi pekne.
Neregistrovaný - Anka, 15.4.2009 09:15, Anicka34(`na`)orangeportal.sk
Ahoj Anka ja beriem roacutanne teraz a este mi ostava mesiac liecby,ale na slnko nemozem ist este mesiac po skonceni liecby lebo liek ostava este mesiac potom v krvi...ale teraz by som ti neodporucala zacat brat,nie kvoli jazvam ale z dovodu ze ti moze byt na slnku zle a predsa lens a blizi leto e nebudes sa obmedzovat...najlepsie je zacat v zime a mas pokoj...ale urcite odporucam lebo ta plet sa naozaj o 90%zlepsi a naviac sa uplne prestanu mastit vlasy a tie vedlajisie ucinky som ja teda nemala ziadne...prajem vela stastia!!!peta
Neregistrovaný - , 10.5.2009 20:41
beriem roaccutane uz 5 mesiacov, vyborne mi poohol, vedlajsie ucinky: suchost pier, oci,... s tym slnkom a alkoholom to nie je celkom tak, mozete aj trochu pit aj sa opalovat, v pohode...
Neregistrovaný - sb, 14.5.2009 13:31, am312z(`na`)gmail.com
ahoje! dneska mi lekara predpisala roaccutane.ked som si precitala pribalovy letak tak som si povedala ze radsej budem mat plet taku aku mam ale zdarvie si nenecham znicit!mate s tym niake pozitivne skusenosti?poradte mi.lebo neviem ci mam robit dakujem
Neregistrovaný - , 8.12.2009 17:19
ja to mam od 16 roku bol som aj v nemocnici a roaccutone mi nedali a dopadlo to hrozne
Neregistrovaný - , 20.4.2010 17:47
Ahojte mám 24 rokov,moje problémy s pleťou nastali v 19stke, raz to je dobré a inokedy sa to veľmi zhorší, vysolila som už neuveritelne peniaze na sukromnych klinikach vo Veľkej Britanii, stravovala sa podľa krvnej skupiny, mala najdrahšie vyrobky no v podstate nič nezabralo.Vysledky mám všetky v poriadku, v Anglicko som brala 3 mesiace tetracyklínove antibiotika,ktoré mi neskutočne vyčistili pleť, na 6 mesiacov som mala pokoj no je to späť,vyhadzujú sa mi bolestive podkožné vyražky len v dolných častaich tváre po bokoch.Stravujem sa zdravo,dokonca si to svietim aj Biotronom Bio lampou,no mám pocit, že nič nezaberá.Brala som už tolko antibiotik, že si ani nechcem predstaviť v akom stave je moja pečeň.Myslíte, že Roaccutan zaberie?
Neregistrovaný - Lenka28, 19.6.2010 19:36, Lienočka28(`na`)centrum.sk
roaccutan zaberie na 100 percent odporucam a myslim ze nebudes sama ktorej pomoze aj mne pomohol a tie neziaduce ucinky su nic oproti tomu aky je to pocit ked mas problemy s pletou...da sa to v pohode prezit a potom uvidis ake je to super :D
Neregistrovaný - Ludmila, 28.6.2010 18:58, ludmila121(`na`)post.sk
zavidim vam mne ho kozna nechce dat a nemam v okoli niaku ktora by mi ho predpisala moje akne je odporne potom co som si precital vase prispevky mam slzy v ociach a zavidim vam nemozem to ani dopisat skoda chcel by som ten liek
Neregistrovaný - , 15.7.2010 21:25, ikon11(`na`)azet.sk
ja mám 16 rokov a užívam ROACCUTANE, nakoľko ma akné trápi už od 12-tky :(. Robili sa mi jazvy a tak... Je to individuálne, ale ja som už po 1 mesiaci mala viditeľne čistejšiu pleť, po dvoch mesiacoch čistú (samozrejme, že jazvy mi zostali:( ). Ale beriem ho už 6 mesiacov kvôli tomu, aby sa mi to zase nevrátilo. A ešte 3 mesiace budem, pretože mám najnižšiu možnú dávku. No čítala som, že sa to niektorým ľuďom aj po Roaccutane vrátilo. Nežiadúce účinky som mala len minimálne - prvý mesiac som niekedy ráno videla rozmazane a 2 mesiace ma boleli kolená, keď som sa dlhšie nehýbala. Ale to sa dalo vydržať :) A samozrejme vysušené pery, ale to tiež nie je veľký problém. Celkovo celé telo a tvár mám viac vysušené. Ale stojí to zato si myslím, a podľa mňa keby to naozaj škodí až tak, ako niektorí píšu, tak by to lekári nepredpisovali len tak :) A ešte niečo... Roaccutane je veľkou záťažou na pečeň, a tak alkohol treba vylúčiť, alebo aspoň obmedziť :) A keď už, užívať aj Flavobion na regeneráciu pečene. Dúfam, že som niektorým pomohla.
Neregistrovaný - hanka, 24.2.2011 22:31
Dobry den chcel by som sa opytat hlavne tych ktory brali roacutane , ze ci sa im to po dobrati vratilo :) prosim piste
Neregistrovaný - Troll07, 6.5.2014 18:05, Tejsyk(`na`)gmail.com
Ahojte, ako čítam vaše príspevky tak nie som jediná čo ma ten problém. Ja mám vyrážky na tvári, chrbte a hrudníku, už dávnejšie som to skúšala liečiť, mala som tri kožiarky a nič. Chcela by som skúsiť ten roaccutane lebo ja mám práve tu ťažkú formu ale neviem či mi moja kožiarka práve to predpíše. Naozaj to pomôže? Mohli by ste mi prosím poradiť či to fakt pomôže lebo ja som už fakt veľmi zúfala. Prosím napíšte mi len na môj mail.
Neregistrovaný - Estell, 3.6.2014 20:12, estell.jaklovska(`na`)gmail.com
Dobrý den chcela by som poradit, ako som prestala brat antikoncepciu objavili sa mi výražky na chcrbte. Nemohli by ste mi niečo poradit??za skoru odpoved dakujem .Ak možte poradte mi na moj mail.
Neregistrovaný - , 4.3.2015 08:57, alenka.hylova1975(`na`)gmail.com
ROACCUTANE,30tbl. 20mg.0948334555
Neregistrovaný - , 21.10.2015 13:48, 1milanpopovic(`na`)gmail.com
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!