lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Prečo muži odchádzajú?

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 8.11.2001
späť
Späť

Poslať
 

Americká psychologička Brenda Shoshanová, autorka knihy Prečo muži odchádzajú hovorí, že neexistuje zázračný liek, ktorý by zabránil rozchodu. Možno ale včas rozpoznať všetky nebezpečenstvá a hrozby a ochrániť sa pred pascou zlého vzťahu. Čím viac o nich vieme, tým máme väčšiu nádej, že sa vyhneme životnej dráme. Ako to väčšinou býva, pri zrode ľudskej drámy nejestvuje iba jeden dôvod, ale celá spleť dôvodov. Muži po rokoch priznávajú, že odišli preto, lebo súčasne ,,hľadali dokonalú ženu“, ,,cítili potrebu slobody“, ,,boli pokorení“, ,,odišli k inej žene“, ,,báli sa citovej angažovanosti“, ,,báli sa intenzity predchádzajúcich vzťahov“...
Čo má urobiť žena, keď sa ocitne v takejto situácii? Veď popri mužskom správaní, názore, nálade a povahe vo vzťahu existuje ešte aj ona, jej názory, správanie... Čo ešte viac komplikuje už i tak dosť komplikovanú situáciu. Úloha však nie je beznádejná, o čom svedčia niektoré podarené partnerstvá. Preto slávny výrok z Figarovej svadby: ,,Zo všetkých vážnych vecí je manželstvo najväčším bláznovstvom“, vôbec nemusí byť pravdivé.

INÁ ŽENA
Vo všeobecnosti sa predpokladá, že najčastejšou príčinou, prečo muži odchádzajú, je iná žena. Sila očarenia niekým novým je naozaj veľmi silná. Ale aj napriek predpokladom iná žena v sebe nemá až takú silu, aby rozbila staré, dobré manželstvo. Váš muž sa už dlho psychicky pripravoval na stretnutie s ňou – tvrdí Brenda Shoshanová, iba Vy ste to nevideli. Dôvodov, pre ktoré muž zvádza alebo sa dá zviesť je mnoho, ale jedno je isté – muž bol na ne zrelý. V dobrom partnerstve neprichádza k náhlym katastrofám.
RADA: Korením, ktoré najlepšie oživuje chuť každodennosti, je zmena. Ak ju nechcete hľadať niekde inde, musíte sa meniť sami. I keď to znie banálne, city najčastejšie zabíja rutina a nuda.

STRACH Z LÁSKY
Mnohí muži pripomínajú poľovníkov. Poľujú a žena je ich korisťou. Po presnom zásahu muž svoju korisť ,,užije“ a potom odchádza...Niekedy však s korisťou ostane a potom sa cíti ako v pasci. Mužský strach pred dominantnosťou ženy je vlastne strachom zo straty nezávislosti. Muži – impotenti lásky sú obyčajne synovia dominantných a citovo chladných matiek. Už raz boli odvrhnutí a teraz, i keď už dospelí, sa boja opakovania tejto situácie. Paradoxne, práve takíto muži si často nájdu ženy, podobné ich surovým matkám a vtedy sa stáva, že za matku sa mstia žene.
RADA: Čím menej výčitiek a nútenia do niečoho, tým lepšie pre partnerstvo. Zamyslite sa, či vôbec máte šancu, keď on sa tak bojí, citovo sa angažovať. Nerobte si ilúzie, že vaša láska ho vylieči a bude po vás túžiť viac. Možno teraz po vás túži najviac, ako vie.

MILENKA ZO SNOV
Niektorí muži nosia v duši ideálnu ženu: peknú, dobrú a nežnú, ktorá všetko pochopí a odpustí. Ľahko sa zaľúbia a idealizujú si objekt svojich citov. Ale žiadna z reálnych žien sa nevyrovná tej vysnívanej. Snívajúcemu sa možno niekedy zdá, že ste to práve vy, ale skôr či neskôr je sklamaný. Hľadanie ideálnej partnerky je v skutočnosti často hľadaním vlastnej dokonalosti. Pre takýchto mužov je neobyčajná žena jedným z dôkazov jeho mužnosti, úspechu a sily.
RADA: Keď vidíte, že muž žije vo svete vlastných fantázií, skúste ho stiahnuť na zem. Ak sa vám to nepodarí, môžete ešte čakať na zázrak, ale vedzte, že ľudia neradi prichádzajú o svoje ilúzie.

POZOR, SVOKRA!
Nie náhodne existujú tisícky vtipov o svokrách. Problém však vôbec nie je smiešny. Rodičia ako aktívna tretia strana partnerstva búrajú jeho rovnováhu. „Svokrovci“ by nikdy nemali byť uprostred, majú byť na boku. Je dobré, ak sa snažia zapojiť mladých do svojho života a sem-tam niečo poradia, ale nesmú sa vnucovať. Na druhej strane mnohé ženy sa cítia bezpečne len vtedy, ak prinútia mužov obmedziť kontakty so všetkými ľuďmi, ktorí im boli kedysi blízki. Manželstvo, ktoré si vyžaduje popretŕhanie všetkých predošlých vzťahov, v skúške času neobstojí.
RADA: Je užitočné spoločne s rodičmi sa zamyslieť, aké zmeny v živote celej rodiny vytvorila nová situácia. Treba jasne stanoviť zásady a výrazne označiť hranice. Tu sme my, tam ste vy.

KRÍZA STREDNÉHO VEKU
Muž v strednom veku sa obzerá za seba. Nie vždy má pocit naplneného života a do budúcnosti sa pozerá s panikou. Má pocit, že prišla posledná šanca na realizáciu životných snov. Keď to neurobí teraz, tak kedy? Mnohí opúšťajú rodiny a vyberajú sa hľadať stratené šance. Táto cesta sa často končí banálne – v náručí mladšej ženy.
RADA: Predovšetkým treba mať na zreteli, že každému mužovi hrozí takáto kríza. Preto neprehlbujte jeho nepokoj aj svojím vlastným, je múdrejšie navzájom sa podporovať. Čím je partnerstvo lepšie, čím bohatšie, tým je väčšia šanca, že z krízy stredného veku vyviaznete celí.

HĽADAČI DOBRODRUŽSTIEV
Ambície niektorých mužov uspokojí práca, hobby, šport. Iní na to potrebujú ženy, ktoré pre nich predstavujú výzvu. Pre svoje správanie majú množstvo ospravedlnení. Napríklad sa odvolávajú na odveké práva prírody – veď oni, ako ich prapredkovia, iba poľujú...Zakladanie hniezd ponechávajú ženám.
RADA: Nikdy sa nemeňte len preto, aby ste uspokojili muža. Nepomôže to. Ak sa muž cíti znudený alebo nespokojný a tvrdí, že potrebuje životný priestor, aby sa mohol rozvíjať, nestojí za to, zdržiavať ho.

NADMERNE STAROSTLIVÍ KONTROLÓRI
Muži, ktorí majú potrebu kontrolovať, na začiatku známosti pôsobia ako citliví, citovo založení, starostliví a vždy ochotní pomôcť. Zvyčajne radi plávajú proti prúdu, pretože je to pre nich výzva a preto si podvedome vyberajú ženy, ktoré im kladú odpor, čo sa musí skončiť konfliktmi a bojom o moc. Nakoniec to dopadne tak, že dôležitejšie ako spoločné hľadanie šťastia je víťazstvo.
RADA: Musíte hneď na začiatku stanoviť podmienky: máme rovnaké práva. Ste jeho partnerkou a nedovoľte, aby bol vašim záchrancom. Ak to nemieni akceptovať od začiatku, radšej nech odíde, neskôr by bol odchod omnoho komplikovanejší.

POKORENÍ MUŽI
V minulosti boli pokorení a trpia pocitom menejcennosti. Zodvihnúť si sebavedomie sa snažia na erotickom poli a vyberajú si partnerky tak, aby sa mohli pochváliť: ,,Pozrite, koľko som hoden!“ Títo muži bývajú chorobne žiarliví. Neustála podozrievavosť, ktorá je dôsledkom nedostatku sebavedomia, môže zmeniť partnerstvo na peklo. Typ pokorených mužov je obzvlášť náchylný na chorobnú žiarlivosť – i keď táto môže ako polyp vyrásť takmer na každej povahe.
RADA: Buďte ostražitá, lebo muž, ktorý bol pokorený, môže partnerku provokovať k podobnému správaniu. Nedajte sa vtiahnuť do jeho hry. Žite svojim životom a neobviňujte sa za jeho problémy.

DOBRÉ ZÁSADY DOBRÝCH PARTNERSTIEV
Aj keď sa zásady, ktoré pomáhajú vyhnúť sa zlému partnerstvu, zdajú byť banálne, treba ich poznať. Nezabúdajte – aj neobyčajní ľudia sa niekedy dopúšťajú obyčajných chýb.

1 NESNAŽTE SA zmeniť druhého človeka. Takisto nepočítajte s tým, že sa zmeníte vy. Preto pouvažujte, či sa k sebe hodíte takí, akí ste.
2 NEPONÁHĽAJTE SA so sľubmi. Neangažujte sa v stálom partnerstve skôr, ako sa nedozviete všetko o svojom partnerovi. Iba tak sa vyhnete nepríjemným prekvapeniam.
3 POPREMÝŠĽAJTE, či máte sklony k opakovaniu istých vzorcov správania. Keď zbad

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!