lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Ako zabrzdiť kvapôčkovú infekciu

  Spracoval(a) : Miriam Kuhlová
Dátum : 6.12.2004
späť
Späť

Poslať
 

Vdychovanie slanej vody môže prispieť k zastaveniu šírenia chorôb ako chrípka alebo tuberkulóza.  Nemeckí a americkí vedci zistili, že iba šesťminútová inhalácia u mnohých infikovaných znížila viac ako o polovicu tvorbu kvapôčok so zárodkami týchto ochorení.

Účinok takejto terapie trval až šesť hodín, píše Gerhard Scheuch z firmy Inamed v Gemündene a jeho kolegovia v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences. V štúdii s 11 mužmi vedci zistili, že niektorí ľudia vylučujú pri celkom normálnom dýchaní oveľa viac kvapôčok s choroboplodnými zárodkami ako iní. Počet zárodkov v týchto aerosóloch prudko kolíše od človeka k človeku i v čase: pohybuje sa od jednej častice na liter vzduchu po vyše 10.000 častíc.

Pokusy ukázali, že vdychovanie slanej vody, ktorá sa často používa pri liečení astmy, znížilo produkciu nebezpečných kvapiek v priemere o 72 percent. Vedci sa domnievajú, že soľný roztok na určitý čas zvýši povrchové napätie kvapalín, pokrývajúcich dýchacie cesty. V dôsledku toho sa tvorí menej kvapôčok, ktoré človek vydychuje. Kvapôčky sú zároveň väčšie, takže sa ťažšie dostávajú dychom von. Vdychovanie slanej vody infikovanými pacientmi tak môže drasticky znížiť hrozbu nakazenia kvapôčkovou infekciou bez toho, že by došlo ku kolízii s inými liečebnými postupmi.

Copyright©2004 TASR

 


Diskusia k článku:

Veď to je starý čínsky recept, už som to skúšala a pomáha to. Jednoducho do slanej vody-prevarenej a ochladenej som nasypala lyžičku soli, jedným prstom som si stlačila jednu stranu na nose a druhou dierkou som vsiakla do seba slanú vodu až tak, že mi stiekla až do hrdla. Potom som to zopakovala na druhej strane a nakoniec som sa poriadne vysiakala. Bolo to dosť nepríjemné, ale o to účinnejšie, nádcha pominula.
Neregistrovaný - Kika, 7.12.2004 13:15
Tiez som to uz pocula, ale zasla. Nedokazem si predstavit, ze by som do seba vdychovala vodu, nieto este slanu. Neutopila si sa? Asi je to iba zvyk a prvy pokus, vsak?
Neregistrovaný - Lalia, 7.12.2004 14:30,
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!