Ako zabrzdiť kvapôčkovú infekciu
Autor(ka) : Miriam Kuhlová
Dátum a čas : 6.12.2004 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Vdychovanie slanej vody môže prispieť k zastaveniu šírenia chorôb ako chrípka alebo tuberkulóza. Nemeckí a americkí vedci zistili, že iba šesťminútová inhalácia u mnohých infikovaných znížila viac ako o polovicu tvorbu kvapôčok so zárodkami týchto ochorení.

Vdychovanie slanej vody môže prispieť k zastaveniu šírenia chorôb ako chrípka alebo tuberkulóza.  Nemeckí a americkí vedci zistili, že iba šesťminútová inhalácia u mnohých infikovaných znížila viac ako o polovicu tvorbu kvapôčok so zárodkami týchto ochorení.

Účinok takejto terapie trval až šesť hodín, píše Gerhard Scheuch z firmy Inamed v Gemündene a jeho kolegovia v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences. V štúdii s 11 mužmi vedci zistili, že niektorí ľudia vylučujú pri celkom normálnom dýchaní oveľa viac kvapôčok s choroboplodnými zárodkami ako iní. Počet zárodkov v týchto aerosóloch prudko kolíše od človeka k človeku i v čase: pohybuje sa od jednej častice na liter vzduchu po vyše 10.000 častíc.

Pokusy ukázali, že vdychovanie slanej vody, ktorá sa často používa pri liečení astmy, znížilo produkciu nebezpečných kvapiek v priemere o 72 percent. Vedci sa domnievajú, že soľný roztok na určitý čas zvýši povrchové napätie kvapalín, pokrývajúcich dýchacie cesty. V dôsledku toho sa tvorí menej kvapôčok, ktoré človek vydychuje. Kvapôčky sú zároveň väčšie, takže sa ťažšie dostávajú dychom von. Vdychovanie slanej vody infikovanými pacientmi tak môže drasticky znížiť hrozbu nakazenia kvapôčkovou infekciou bez toho, že by došlo ku kolízii s inými liečebnými postupmi.

Copyright©2004 TASR

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.