lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
V Bratislave bude v sobotu korunovaná uhorská kráľovná

  Spracoval(a) : Zuzana Konečná
Dátum : 3.9.2004
späť
Späť

Poslať
 

Autentický obrad korunovácie kráľovnej Márie zo 16. storočia podľa dobového scenára si môžu už túto sobotu pozrieť návštevníci a obyvatelia Bratislavy. Hlavné mesto SR v tento deň opráši na niekoľko hodín svoju slávnu históriu, keď fungovalo ako hlavné mesto celého Uhorska.

Samotný akt korunovácie sa bude konať v Konkatedrále sv. Martina. Dobový scenár slávnostného aktu z 9. septembra 1563 bol preložený z latinského originálu, na 90 percent bude zodpovedať pôvodnému, aj keď jeho "reprodukcia" bude bez omše. Na korunovačnej slávnosti očakáva samospráva Starého Mesta okolo 60 tisíc návštevníkov.

"Oproti minuloročnej pompéznej korunovácii kráľa Maximiliána II. Bude tento obrad nežnejší, s väčšou účasťou šľachtičien a s dvojzborovym hudobným stvárnením," vysvetlil na dnešnej tlačovej konferencii režisér podujatia Pavol Smolík.

Novinkou bude usporiadanie sedenia v chráme či vyberanie 10-korunového mýta cez štyri vstupné brány do historického centra mesta. Výťažok z neho pôjde na sociálne účely, najmä na pomoc pre týrané ženy a rodiny v núdzi. "Pripravili sme oveľa bohatší sprievodný program," konštatoval staromestský starosta Peter Čiernik. Doň patrí výstava sôch všetkých v Bratislave korunovaných panovníkov, umeleckých fotografii ich insígnií a historických odevov v Zičiho paláci a Mestskom múzeu, ktorá už je sprístupnená a potrvá do 10. septembra. V deň korunovácie budú na námestiach a v uličkách rôzne aktivity vytvárať historickú a slávnostnú atmosféru.

"Na 18 miestach sa bude niečo diať," prisľúbil vedúci úseku správnych činností Miestneho úradu Staré Mesto Karol Pancza. Atraktívny bude najmä rytiersky turnaj na koňoch s klasickými dlhými kópiami, remeselná dedina či ochutnávka dobových jedál.

Copyright©2004 TASR

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!