lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Kmeňové bunky nie sú všeliek

  Spracoval(a) : Jana Konečná
Dátum : 12.8.2004
späť
Späť

Poslať
 

Kmeňové bunky sú považované za základné bunky, pretože sa z nich môže vyvinúť akýkoľvek typ buniek. Získavajú sa buď z embrya alebo z kmeňových buniek dospelého človeka. Majú schopnosť deliť sa bez obmedzenia a vytvárať rôzne typy buniek, napríklad svalové, nervové alebo krvné, ktoré - ako vedci dúfajú - bude možné využiť pri liečbe  degeneratívnych ochorení jako Parkinsonova choroba a choroby srdca. Háčik je však v tom, že konzervatívnym kruhom, a nielen v Amerike, sa nepáči fakt, že kmeňové bunky sa získavajú aj z embryí.

Kmeňové bunky nie sú všeliek, varuje britský denník Financial Times v článku o využití týchto buniek pri liečbe mnohých doteraz neliečiteľných ochorení. Diskusia o vedeckom využití kmeňových buniek je totiž jednou z aktuálnych tém americkej predvolebnej kampane.

Renomované londýnske noviny síce vyvracajú morálne a etické argumenty volebného tábora amerického prezidenta Georgea W. Busha, ktorý je proti výskumu kmeňových buniek, ale súčasne varujú aj pred príliš veľkými očakávaniami, ktoré výskumu pripisujú stúpenci Johna Kerryho, demokratického kandidáta na post prezidenta.

"Čo sa týka napríklad liečby Alzheimerovej choroby, mnohí odborníci pochybujú, že práve v tomto prípade bude možné kmeňové bunky využiť. Oveľa sľubnejšie je to s liečbou Parkinsonovej choroby, cukrovky a problémov s chrbticou," píšu. Podľa Financial Times musia vedci odolať pokušeniu zveličovať prínosy svojho výskumu.


Copyright©2004 TASR


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!