lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Za tajomstvom tvorivého myslenia sú štyri ľudské vlastnosti

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 5.8.2004
späť
Späť

Poslať
 

Viete čo spájalo Archimeda, Newtona či Einsteina: No predsa schopnosť nájsť riešenia tam, kde konvenčné myslenie zlyhalo. Aké sú však ďalšie predpoklady a zdroje tvorivých nápadov a nových myšlienok?

Podľa britského profesora Richarda Wisemana ich predurčujú štyri ľudské vlastnosti: otvorená myseľ, prispôsobivosť, hravosť a zvedavosť. Wiseman zhrnul výsledky svojej štúdie v knihe s názvom: Všimli ste si gorily, alebo ako rozoznať skryté príležitosti, ktorá vychádza tento týždeň v Londýne. Profesor sa inšpiroval psychologickým experimentom, pri ktorom mala skupina dobrovoľníkov spočítať počas 30-sekundového záznamu basketbalového zápasu počet prihrávok. Keď záznam skončil, mali povedať počet prihrávok a tiež, či si na ihrisku nevšimli niečo zvláštne. Len zlomok divákov zaregistroval, že sa v zábere objavil muž v maske gorily.

Profesor Wiseman tento experiment vo svojej knihe uvádza ako príklad toho, že ľuďom, ktorí sa príliš sústredia na jednu jedinú úlohu, uniká širší obraz a nie sú schopní odhaliť nové riešenie nejakého problému. Pritom tzv. "princíp heuréka", teda náhleho precitnutia a rozriešenia problému stojí za väčšinou veľkých objavov minulosti.

"Typickým príkladom je Archimedes. Spomeňte si aj na Issaka Newtona a jeho jablko alebo Alberta Einsteina, ktorý podobným spôsobom odhalil teóriu relativity," pripomína Wiseman, podľa ktorého títo vedci dokázali pozorovať svet zo širokej perspektívy a mali dar kreatívneho myslenia, aj keď nimi ostatní pre ich nekonvenčné postupy často opovrhovali, či dokonca ich prenasledovali.

No zmenilo sa to? Váži si naša spoločnosť ľudí, ktorí si – obrazne povedané - všimnú na ihrisku gorilu? Profesor Wiseman sa domnieva, že určitá náchylnosť ku konformite a uniformite sprevádza všetky veľké organizácie a to nielen továrne a veľké firmy, ale aj inštitúcie politické, ako sú vládne úrady. A práve tým sa snaží profesor Wiseman pomôcť.

"Vravíme im: mali by ste zmeniť spôsob, ako organizujete vaše schôdze, ako si ceníte nové nápady a ako ste otvorení novým myšlienkam. Ak budete pokračovať týmto štýlom, budete sa točiť stále v kruhu rovnakých riešení," upozorňuje profesor, podľa ktorého aj riešenie hádaniek a iné cvičenia na skrátenie dlhej chvíle pomáhajú rozvoju tvorivého myslenia.

Copyright©2004 TASR


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!