lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 18. Apríl, , Dnes oslavuje Valér
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Depresia

  Spracoval(a) : Zuzana Konečná
Dátum : 19.2.2004
späť
Späť

Poslať
 

Nálady človeka môžu mať rôzne formy – radosť, smútok, strach, úzkosť, depresia. Tieto emočné prejavy sú spolu súvisiace s duševným rozpoložením človeka. Tá posledná forma však už zamestnala mnoho myslí, kde sa pokúšali vyselektovať dôvod, priebeh, rozuzlenie celého procesu.

Depresie rozdeľujeme na 5 základných druhov. Niektoré výsledky majú ten uspokojivejší koniec, iné nie.

Najznámejší druh ktorý sa vyskytuje je reaktívna depresia.
Každý človek rôzne reaguje na stresové situácie. Jednoznačne nie je možné povedať, že smútok z odchodu človeka, nevyliečiteľné ochorenie niekoho blízkeho alebo dokonca smrť, prejde za  dáky určitý počet dní. Všetky tieto reakcie sú emotívneho charakteru a každý na ne reaguje rôznou intenzitou a každý potrebuje na prekonanie tohoto stresu iný časový interval. Tu presne platí, že najlepším lekárom je čas. Tento druh depresie s pribúdajúcim časom slabne až nakoniec úplne zmizne. Pre zníženie prahu citlivosti sa využíva aj medikamenózna liečba.

Neurotická depresia vzniká ak človek žije dlhšiu dobu v nepriaznivých podmienkach vonkajšieho prostredia. Skúsme si to priblížiť na špecifickom vzťahu manželov. Muž alkoholik, žena ho ako alkoholika nenávidí, avšak ako svojho muža ho miluje. Stále v sebe zvádza boj kompromisov. Takéto stavy nemôžu mať za dôsledok nič iné iba neurotické príznaky ako nespavosť, bolesti hlavy. Sprievodným javom je depresívna nálada. Tento druh depresie môže prepuknúť po vážnom životnom zlome, mnohokrát aj po viac rokoch. Priebeh tejto liečby býva pomocou psychoterapie ako aj s podporou liekov.

Somatogenná depresia je sprievodným javom somatických ohorení, napríklad degeneratívneho ochorenia nervového systému alebo iných nevyliečiteľných chorôb.

Endogenná depresia je jednou z ťažkých psychických ochorení, ktoré vyžadujú dlhodobú psychiatrickú liečbu. Depresia tu vzniká pôsobením neznámych vnútorných príčin. Dáka stresová situácia môže spustiť celý proces endogennej depresie. Pacient trpiaci týmto ochorením nemá v sebe dostatok energie na spontánne reakcie, jeho vôľa akoby ochabla. Prejavuje sa plačlivosť a úzkosť. Pacient obviňuje seba aj ostatných, chce byť potrestaný a keď sa mu to nestane, tak sa chce potrestať sám a východisko nachádza v sebaubližovaní, v samovražde. Striedajú sa tu stavy zdanlivého zlepšovania a zhoršovania zdravotného stavu. Liečba spolu s užívaním liekov  je dlhodobý proces. Aj po skončení nemocničnej liečby pacient pokračuje v užívaní liekov, ktorých úlohou je zabrániť znovu objaveniu príznakov tohto ochorenia.

Noogenná depresia je vlastne úzkosť spojená s depresívnymi náladami. Najčastejšie sa prejavuje u ľudí, ktorí nemajú vyriešené existenčné otázky, prípadne životné ciele, keď stratia svojho životného partnera. K liečbe sa pristupuje psychoterapiou, kde sa s pacientom diskutuje o zmysle jeho konania, zmysle jeho života. Postupne má objasnené tendencie nasledujúcich dní.


Diskusia k článku:

...ak mam podobne problemy typu depresie, na koho sa mam obratit? kde najdem dobreho odbornika??? Mna sa tyka skor ta posledna "noog.d", ale nieco malo aj z end.d.
Neregistrovaný - neznamy, 25.10.2004 16:24
to som opat ja...neznamy. Zaujal ma vas clanok a vlastne dost sa moment. zaujimam o depresiu, lebo nou zial trpim.... Viete, ak trpim najma poslednu dobu, od juna 2004 poriadnou depresiou; chodim na VS, musim sa zivit, mam pocit, ze som na svete sama, ze nic nestiham, ze nic nezvladam, ze som neschopna, NIKDY nechodim na cas, veci, ktore musim urobit hned-odkladam, nemam volu, je moznost, ze sa este dam do do poriadku. Studujem na VS, a mam pocit, ze sa toho hromadi moc a moc a ja sa nedokazem dat "do normalneho "sposobu zivota, nestiham(ako tvrdim), stale vsetko(tak je to aj s ucenim) odkladam, atd......Citim sa osamela, moji rodicia sa rozviedli, mam s nimi kontakt, ale formalny:-(od mamy, ani od otca nedostavam ziadne rady, ponaucenie, nemam od nich ani kusok pochopenia, podpory, prave naopak, chcu, aby som ich ja zivila a starala sa o nich. Som veriaca, ale moment. ani tam nenachadzam posilu... Mam kamarata, ktory je mi moment. oporou, ale nie je to vyvazeny, harmonicky vztah, lebo je rozvedeny, atd, je tam kopec dovodou a problemov, s ktorymi by som asi nevedela zit. Aj ked nechapem, lebo dost vyhladavam jeho spolocnost. Myslim si, ze chcem tento vztah ukoncit, lebo sa mi nezda spravny, ALE nedokazem to.....Bojim sa samoty. Stale mam z niecoho strach. Strach zit, strach z ludi, strach verejne vystupovat...Strach, depresia, uzkost, neschopnost... dakujem. Cislo na mna je: 0904329445
Neregistrovaný - neznamy, 25.10.2004 16:39
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!