lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 3 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 16. Apríl, , Dnes oslavuje Dana/Danica
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Čokoládové tajomstvo.

  Spracoval(a) : Natália Krížová
Dátum : 6.2.2002
späť
Späť

Poslať
 

Už zasa držíte redukčnú diétu a preto si odriekate všetky sladkosti? Pri pohľade na čokoládu vám zovrie srdce. Predstavujete si ako sa sladká kocka rozplýva vo vašich ústach...lenže vy nechcete hrešiť. A prečo nie?


Predstavte si takúto situáciu: zjete pol tabuľky čokolády denne a aj napriek tomu, naďalej chudnete. Že to znie ako rozprávka pre malé deti? Pritom to vôbec nie je tak!  Päťdesiat gramov čokolády má 260 kcal, čiže presne toľko, ako prírodný rezeň alebo omeleta z dvoch vajíčok. Celkom teda stačí, aby ste sa vzdali niektorých iných potravín a čokoláda sa môže stať jednou zo zložiek vašej diéty. Ak ju do nej zaradíte, neurobíte zle.
Už Aztékovia považovali kakaové boby za také vzácne, že nimi platili. Xocoatl- trpká voda vyrobená z rozdrvených a opražených kakaových bôbov očarila aj Španielov a Mexičanov najmä svojimi povzbudzujúcimi účinkami. Spôsoboval to theobromin / Boží pokrm - podľa Linného/, chemická látka podobná kofeínu, ale ľahšie stráviteľná. Kakao bolo uctievané ako boží dar, ktorý daroval ľuďom boh vetra a mesiaca Quetzalcouatl. Preto sa ho ľudia snažili všelijako využívať. Predchodcu čokolády vyrábali Aztéci z kakaa, pražených bôbov, kukurice vody a chilli papričiek. Až keď istý dvoran vymenil papričky za cukor, stala sa čokoláda chutnou aj pre Európanov.
 
Prečo je jedenie čokolády dobré? Pretože napomáha fungovaniu nášho organizmu vo chvíľach stresu, pretože obsahuje veľa magnézia, draslík a fosfor, ktoré iné sladkosti neobsahujú. Okrem toho zlepšuje náladu a obsahuje antioxidanty - polyfenoly.
Ako si vyberať čokoládu? Uprednostňujte tmavú čokoládu, najlepšie so 70-percentným obsahom kakaa, ktorá obsahuje menej cukru. V takejto čokoláde je až trikrát viac cenných flavonoidov ako v mliečnej čokoláde!  Flavonoidy zabraňujú vzniku krvných zrazenín a tým pomáhajú predchádzať infarktu alebo porážke. Vyhýbajte sa bielej čokoláde – táto neobsahuje cenné kakao a nachádza sa v nej len málo výživných zložiek.
  Keď siahate po čokoláde, nemajte výčitky svedomia a nehovorte si, že neviete ovládať svoju maškrtnosť. Ak jej nekonzumujeme priveľa, je každodenná dávka čokolády dokonca zdraviu prospešná.

Pravdy a mýty o čokoláde
1 Je ťažko stráviteľná
.
Nie je to pravda. Čistú čokoládu bez prísad (oriešky, hrozienka a pod.)  organizmus  strávi za 30 minút.
2 Podporuje vznik zubného kazu.
Aj pravda, aj nepravda. Čokoláda síce obsahuje cukor, ale kakao obsahuje fluor a fosfáty, ktoré brzdia rozvoj zubného kazu.
3 Spôsobuje zápchy.
Nie je pravda. Práve naopak – obsahuje tanín a vlákninu, ktoré  urýchľujú prechod potravy tráviacou sústavou.
4 Spôsobuje akné.
Nie. V niektorých prípadoch vraj zhoršuje priebeh akné, ale táto teória zatiaľ nebola potvrdená. Platí len v prípade, ak vaša strava nie je vyvážená a trávenie nie je v poriadku.
5 Spôsobuje alergie.
Veľmi zriedka. Iba necelé 1,5 percenta ľudí, ktorí trpia  astmou, sennou nádchou alebo ekzémami,  má alergiu aj na čokoládu.
  

 


Diskusia k článku:

Super, odo dnes si davam malu cokoladku kazdy den :) Rezne aj tak nejem.
Neregistrovaný - Lila, 6.2.2002 14:39
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!