lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Zmierňujeme bolesti chrbtice

  Spracoval(a) : Jana Osuska
Dátum : 15.10.2001
späť
Späť

Poslať
 

Ak je svalstvo chrbtice slabé, stačí malá záťaž alebo nadmerná únava, aby sa svaly začali zmršťovať a napínať. Do napätého svalstva slabšie prúdi krv a, tým sa menej okysličuje a dostáva menej výživných látok. Keď krv necirkuluje tak, ako by mala, neodstraňuje dostatočne jedy vznikajúce pri látkovej premene, nám začne tŕpnuť krk, objavuje sa bolestivé napätie šije, bolesti v oblasti krížov a o chvíľu nás bolí celý človek.
Ak stav ešte nie je akútny, môžeme si pomôcť aj sami. Najlepším a najjednoduchším liekom na bolesti chrbtice je pohyb. Plávanie, bicyklovanie a gymnastika vynikajúco uvoľňujú svalstvo a umožňujú vyhnúť sa vážnejším problémom. Ak sa bolesť udržiava dlhšie, nepomôže zmena návykov, ani šport mali by sme sa bez rozmýšľania pobrať k ortopédovi. Príčinou môžu byť výrastky na chrbtici, poškodenie stavcov alebo reumatické ochorenie.

Neexistuje bolesť bez príčiny

Krčná chrbtica – bolestivé napätie sa objavuje často po niekoľkohodinovej práci so sklonenou hlavou alebo po noci strávenej v nepohodlnej pozícii.
Krk a ramená – svalstvo krku tŕpne, ak dlho sedíme pri počítači alebo stojíme s ohnutým chrbtom.
Bolesť v oblastí krížov – vysedávanie v nevhodnej polohe, nedostatok pohybu, obezita a stres sú hlavnými príčinami bolestí v tejto oblasti.

Zlé návyky, ktorých sa treba zbaviť

1 Spíte na mäkkej podložke?

Chrbtici najlepšie poslúži spanie na tvrdom, rovnom matraci. Ak sa nemienite vzdať milovanej podušky, nahraďte ju malou poduštičkou, alebo tvrdším valčekom, podsunutým pod krk.

2 Chodíte zhrbená, s nachýlenou hlavou a s mierne pokrčenými nohami?

Často kontrolujte, či chodíte vystretá, s bradou nadvihnutou nahor a s panvou mierne vysunutou dopredu. Takto sa nielen vyhnete bolestiam chrbtice, ale vypestujete si aj návyk peknej chôdze.

3 Sedávate schúlená v kresle a celé hodiny pozeráte televíziu?

Bolestiam krčnej chrbtice sa vyhnete tým, že si sadnete do kresla poriadne, opriete sa o operadlo a nebudete si prekladať nohu cez nohu. Ešte lepšie je pozerať televíziu poležiačky, na chrbte (nie na boku, kedy sa zvyčajne zvinieme do klbka).

4Vysávate, upratujete a umývate dlážku ohnutá do tvaru opačného písmena U?

Domáce práce robte vždy vo vzpriamenej polohe. Ak je rúra vysávača prikrátka, kúpte si vhodnú násadku.

5 Nákupy nosievate vždy v jednej ruke?

Nezabúdajte rozložiť závažie vždy rovnomerne na obe ruky. Kabelku nosievajte raz na jednom, raz na druhom pleci a snažte sa, aby nebola príliš ťažká. Najzdravšie je nosiť kabelku zavesenú krížom alebo nosiť ruksak.

6 Dvíhate ťažké veci s vystretými nohami?

Ak musíte zodvihnúť väčšiu záťaž, ohnite nohy v kolenách a vtiahnite brušné svaly. Pokľaknite na jedno koleno alebo si čupnite. Chrbticu sa snažte mať celý čas vystretú.

7 Každý deň chodíte na vysokých podpätkoch?

Topánky s podpätkami vyššími ako 4 cm si obúvajte len na výnimočné príležitosti. Takisto sa vyhýbajte topánkam na tvrdej podošve. Podošvy by mali byť hrubé a mäkké. Vždy keď môžete, chodievajte naboso.

Diskusia k článku:

Môže mať človek problémy so srdcom kvôli chrbtici? Vlastne srdcové ťažkosti od chrbtici?
Neregistrovaný - Evyna, 16.10.2001 23:43, Tibor5(`na`)stonline.sk
Môže mať človek problémy so srdcom kvôli chrbtici? Vlastne srdcové ťažkosti od chrbtici?
Neregistrovaný - Evyna, 16.10.2001 23:43, Tibor5(`na`)stonline.sk
Moze zakrivenie chrbite scolioza ovplyvnit otehotnenie, alebo problemy v tehotenstve?
Neregistrovaný - zoe, 17.10.2001 01:20
Moze zakrivenie chrbite scolioza ovplyvnit otehotnenie, alebo problemy v tehotenstve?
Neregistrovaný - zoe, 17.10.2001 01:20
Važená Janka .Poraďte mi prosím, keď chrbát stále bolí a doktory nevedia pomôsť.Chodím behať ,fyzicky tiež dosť pracujem na záhrade,spím na tvrdom ... Proste vaše rady už aplikujem dávno.Som muž a okrem horúcej vane nič mi nezaberá.Môže mi masáž pomôsť ,či skôr sauna? Neviem a preto prosím o radu. Accipiter
Neregistrovaný - Accipiter, 29.10.2001 12:14, finpor(`na`)szm.sk
Važená Janka .Poraďte mi prosím, keď chrbát stále bolí a doktory nevedia pomôsť.Chodím behať ,fyzicky tiež dosť pracujem na záhrade,spím na tvrdom ... Proste vaše rady už aplikujem dávno.Som muž a okrem horúcej vane nič mi nezaberá.Môže mi masáž pomôsť ,či skôr sauna? Neviem a preto prosím o radu. Accipiter
Neregistrovaný - Accipiter, 29.10.2001 12:14, finpor(`na`)szm.sk
Z vlastnej skúsenosti môžem poradiť, že dôkladná masáž veľmi pomáha, ale zdôrazňujem že dôkladná. Mala som tiež bolesti a už po prvej masáži sa mi veľmi ulavilo. Masérka ma masírovala celé dve hodiny a to celé telo. Našla mi na tele body, ktoré pri dotyku veľmi boleli a po rozmasírovaní som cítila veľkú uľavu.Znovu sa teším na ďalšie masáže, asi to chce pravidelnosť a bolesti postupne ustupujú. Samozrejme pomáha aj plávanie a bicyklovanie. Vyskúšajte a obetujte aj peniaze stojí to zato. Pekný deň.
Neregistrovaný - megi, 30.10.2001 13:00
Masáž, ak Ti ju urobí odborník, určite pomôže, úľavu pocítiš už po prvom raze, lepšie je to zopakovať. A okrem toho mne pomáha plávanie a pobyt (samozrejme aj cvičenie :-))) ) v posilovni. Po pobyte v horúcej vani, keď je svalstvo uvoľnené, by si mohol skúsiť poprosiť svoju žienku, aby ti vymasírovala chrbát, aj keď asi nie je profesionálna masérka, treba pri tom použiť masážny gél, v drogériách alebo lekárňach je veľký výber, predavači alebo lekárnici určite poradia.Chcela by som zdôrazniť "vymasírovať", nie vyhladkať,:-) na masírovanie treba vynaložiť aj trochu sily a pre nás, slabšie pohlavie to dá zabrať. <BR>Sauna je prospešná na rôzne neduhy, ak nemáš problémy so srdiečkom a vysokým tlakom.
Neregistrovaný - zdenka, 30.10.2001 17:27
písalo sa tu už o Centre čínskej medicíny, na základe článku tam chodím. Čitatelia Lady majú zľavu. Od mužov v čakárni viem, že im na chrbticu pomohlo shia-tsu alebo očistenie žlčníka, ktorý spôsoboval bolesti chrbta. Skús to, ak si z Bratislavy, je to zozadu v Istropolise.
Neregistrovaný - Eva, 5.11.2001 02:36
Dakujem všetkým za radu ale ak niekdo vie kde sa podobné centrum nachádza v Žiline,či Čadci nech prosím napíše.Do Bratislavy totiž často nechodím (asi tak 1x ročne).
Neregistrovaný - Accipiter, 20.11.2001 14:16, finpor(`na`)sym.sk
ja mam skoliozu a chcela by som vediet co to ma nejaky dolah na tehotenstvo
Neregistrovaný - , 16.3.2006 15:27
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!