Zmierňujeme bolesti chrbtice
Autor(ka) : Jana Osuska
Dátum a čas : 15.10.2001 15:37
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Dlhé hodiny pred obrazovkou televízneho prijímača alebo pred monitorom počítača, stres, nedostatok pohybu, to sú hriechy, ktorých sa dopúšťame voči vlastnej chrbtici. Najskôr je všetko v poriadku a my nie sme potrestaní za túto nedbanlivosť, jedného dňa sa však všetko naakumuluje a chrbtica nám dá jasne najavo, že sme jej niečo dlžní. Bloky a kŕče svalov sa ozvú symfóniou bolesti.

Ak je svalstvo chrbtice slabé, stačí malá záťaž alebo nadmerná únava, aby sa svaly začali zmršťovať a napínať. Do napätého svalstva slabšie prúdi krv a, tým sa menej okysličuje a dostáva menej výživných látok. Keď krv necirkuluje tak, ako by mala, neodstraňuje dostatočne jedy vznikajúce pri látkovej premene, nám začne tŕpnuť krk, objavuje sa bolestivé napätie šije, bolesti v oblasti krížov a o chvíľu nás bolí celý človek.
Ak stav ešte nie je akútny, môžeme si pomôcť aj sami. Najlepším a najjednoduchším liekom na bolesti chrbtice je pohyb. Plávanie, bicyklovanie a gymnastika vynikajúco uvoľňujú svalstvo a umožňujú vyhnúť sa vážnejším problémom. Ak sa bolesť udržiava dlhšie, nepomôže zmena návykov, ani šport mali by sme sa bez rozmýšľania pobrať k ortopédovi. Príčinou môžu byť výrastky na chrbtici, poškodenie stavcov alebo reumatické ochorenie.

Neexistuje bolesť bez príčiny

Krčná chrbtica – bolestivé napätie sa objavuje často po niekoľkohodinovej práci so sklonenou hlavou alebo po noci strávenej v nepohodlnej pozícii.
Krk a ramená – svalstvo krku tŕpne, ak dlho sedíme pri počítači alebo stojíme s ohnutým chrbtom.
Bolesť v oblastí krížov – vysedávanie v nevhodnej polohe, nedostatok pohybu, obezita a stres sú hlavnými príčinami bolestí v tejto oblasti.

Zlé návyky, ktorých sa treba zbaviť

1 Spíte na mäkkej podložke?

Chrbtici najlepšie poslúži spanie na tvrdom, rovnom matraci. Ak sa nemienite vzdať milovanej podušky, nahraďte ju malou poduštičkou, alebo tvrdším valčekom, podsunutým pod krk.

2 Chodíte zhrbená, s nachýlenou hlavou a s mierne pokrčenými nohami?

Často kontrolujte, či chodíte vystretá, s bradou nadvihnutou nahor a s panvou mierne vysunutou dopredu. Takto sa nielen vyhnete bolestiam chrbtice, ale vypestujete si aj návyk peknej chôdze.

3 Sedávate schúlená v kresle a celé hodiny pozeráte televíziu?

Bolestiam krčnej chrbtice sa vyhnete tým, že si sadnete do kresla poriadne, opriete sa o operadlo a nebudete si prekladať nohu cez nohu. Ešte lepšie je pozerať televíziu poležiačky, na chrbte (nie na boku, kedy sa zvyčajne zvinieme do klbka).

4Vysávate, upratujete a umývate dlážku ohnutá do tvaru opačného písmena U?

Domáce práce robte vždy vo vzpriamenej polohe. Ak je rúra vysávača prikrátka, kúpte si vhodnú násadku.

5 Nákupy nosievate vždy v jednej ruke?

Nezabúdajte rozložiť závažie vždy rovnomerne na obe ruky. Kabelku nosievajte raz na jednom, raz na druhom pleci a snažte sa, aby nebola príliš ťažká. Najzdravšie je nosiť kabelku zavesenú krížom alebo nosiť ruksak.

6 Dvíhate ťažké veci s vystretými nohami?

Ak musíte zodvihnúť väčšiu záťaž, ohnite nohy v kolenách a vtiahnite brušné svaly. Pokľaknite na jedno koleno alebo si čupnite. Chrbticu sa snažte mať celý čas vystretú.

7 Každý deň chodíte na vysokých podpätkoch?

Topánky s podpätkami vyššími ako 4 cm si obúvajte len na výnimočné príležitosti. Takisto sa vyhýbajte topánkam na tvrdej podošve. Podošvy by mali byť hrubé a mäkké. Vždy keď môžete, chodievajte naboso.


©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.