lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
„Goral na gory!“, alebo Tatry po goralsky.

  Spracoval(a) : Peter
Dátum : 19.10.2016
späť
Späť

Poslať
 

Jedinečné podujatie s názvom „Goral na gory“ organizuje štvrtú  októbrovú sobotu nezisková organizácia Obnova kultúrnych tradícií pod záštitou primátora mesta Vysoké Tatry , pána Jána Mokoša, a s podporou Tatranského národného parku.

„Gorali sú po celom Slovensku známi ako hrdí, čestní a priami ľudia, ktorí vzhľadom na región a podmienky čelili ťažkým výzvam a denne ich zdolávali. Preto sme sa rozhodli pripomenúť si symbolickým výstupom z Tatranskej Polianky na Sliezsky dom život našich predkov a preukázať im úctu, česť a hrdosť k ich minulosti a tradíciám,“ povedal Marcel Kandrik z neziskovej organizácie. „Podujatí s goralskou tematikou je veľa, všetky sa však viažu ku konkrétnej lokalite. Touto akciu by sme chceli započať novú tradíciu stretávania sa Goralov z rôznych regiónov vždy na inej trase a tak spoznávať rôzne kúty Tatier. V rámci kultúrneho programu sa v nasledujúcich ročníkoch predstaví vždy iná goralská obec. Zraz účastníkov je o deviatej hodine v Tatranskej Polianke. Už na prvom ročníku by sme radi získali zápis do Knihy slovenských rekordov za hromadný výstup Goralov. Veríme v súdržnosť a zanietenie Goralov, preto očakávame ich hojnú účasť. Touto cestou by som zároveň rád vyzval všetkých, ktorí majú goralský kroj, aby sa nezdráhali a na výstup prišli oblečení v tradičnom goralskom odeve,“ dodáva Marcel Kandrik.

Prvý ročník akcie Goral na gory sa uskutoční dňa 22. októbra 2016 na trase z Tatranskej Polianky na Sliezsky dom. Registrácia účastníkov, Goralov i negoralov, začína o 9-tej hodine Organizátor pripravil akciu do detailov, nezabúda ani na zábavu a slávnostnou pasovačku vedenú Jánkom Gondekom z Lesnice, po ktorej sa účastníci za sprievodu goralskej muziky na goralskom povoze presunú na Sliezsky dom, kde nasleduje po krátkych príhovoroch organizátorov a pozvaných hostí slávnostný prípitok všetkých aktérov. Na pamiatku sa účastníci podpíšu do Goralskej kroniky a následne im bude odovzdaná medaila. A to všetko za sprievodu goralskej muziky a tancov.

„Goralské dediny nájdeme na Kysuciach, Orave, Spiši, ba aj na Liptove. Gorali boli a sú súčasťou Tatier od nepamäti. Preto sme sa rozhodli prvý ročník zorganizovať práve na mieste, ktoré nás všetkých spája. Veríme, že turistom a návštevníkom Vysokých Tatier ukážeme ďalší kúsok pestrej mozaiky slovenských tradícií a odnesú si so sebou veľmi príjemný zážitok. Okrem významných Goralov žijúcich a pôsobiacich v regióne bol pozvaný aj prezident Slovenskej republiky, pán Andrej Kiska, rodom Goral. Pozvali sme aj Goralov spoza hraníc a veríme že naše pozvanie príjmu, “ hovorí Ján Mokoš, primátor Vysokých Tatier, ktorý prebral záštitu nad prvým ročníkom tejto milej akcie.

My, hrdí Gorali, budeme si vždy vážiť dedičstvo našich otcov a matiek a zaväzujeme sa ich tradície zachovávať a rozvíjať pre blaho našej krajiny.“

Takže:

Goralu,vracaj do hal  - dvacatego drugego októbra, bo w gory povročič tšeba!

Viac info na www.goralnagory.sk


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!