lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
PRIPRAVTE SI ZDRAVÉ ŠŤAVY KAŽDÝ DEŇ DOMA

  Spracoval(a) : Peter
Dátum : 28.9.2015
späť
Späť

Poslať
 

Práve v čase, keď sa striedajú ročné obdobia je ľudský organizmus zraniteľnejší a náchylnejší podľahnúť nachladnutiam. Práve preto je v tomto čase obzvlášť dôležité prijímať do tela vitamíny a chrániť sa tak pred vírusmi.

 

Ovocie a zelenina sú vzhľadom na množstvo vitamínov či antioxidantov, ktoré obsahujú, dôležitou súčasťou jedálneho lístka. Nemožno zabúdať na významnú úlohu čerstvých plodov, no ako doplnok stravy sú tiež vhodné a chutné aj ovocné a zeleninové šťavy, ktoré si možno jednoducho pripraviť v pohodlí domova. S rôznymi elektrospotrebičmi, akými sú odšťavovače, mixéry, ponorné mixéry či prístroje na smoothie bude ich príprava rýchla a jednoduchá.

 

Vitamín C v ovocí a zelenine nie je liek, no pôsobí ako prevencia Keďže vitamín C si telo nedokáže vytvoriť samo, je potrebné ho prijímať do tela zo stravy. Tento vitamín ochraňuje bunky pred voľnými radikálmi, čím sa posilňuje ich odolnosť voči infekciám. Významnú úlohu pri udržiavaní buniek v kondícii majú aj vitamín A alebo E. Ľudské telo potrebuje aj vlákninu a bielkoviny, železo či zinok. Mnohé látky možno organizmu dodať vďaka ovociu, zelenine a vyváženej strave.

 

Záleží aj na kombinácii

Výborným doplnkom jedálneho lístka sú čerstvé šťavy, kombinovaním rôznych druhov zeleniny a ovocia možno namiešať kokteil plný priaznivých účinkov na zdravie človeka.  Príkladom je šťava z pomarančov, grepov a kiwi doplnená silným zázvorovým čajom a osladená trstinovým cukrom poskytuje antibakteriálny účinok.

Hotové ovocné kokteily nie je vhodné miešať kovovými lyžicami, keďže kovy reagujú s vitamínom C a ničia ho. Preto sa odporúča miešať nápoje plastovými lyžicami.

 

S akým prístrojom pripravovať čerstvé šťavy?

Pri výbere vhodného prístroja na prípravu štiav je dôležité zvážiť najmä periodicitu jeho používania a nárokov na jeho výkonnosť. Pokiaľ ste sa rozhodli prístroj používať primárne na prípravu štiav, bude vhodný odšťavovač či smoothie maker. Ak však neplánujete stroj využívať pravidelne a priamo na výrobu ovocných a zeleninových nápojov, postačí napríklad aj ponorný mixér.

 

Na výber sú klasické odšťavovače určené na prípravu štiav, no možno ich zhotoviť aj inými spôsobmi. Niektoré ponorné mixéry sú uspôsobené tak, aby bolo jednoduché s ich pomocou pripraviť nápoje. Existujú však aj prístroje určené priamo na prípravu smoothie, ktorých nádobu na mixovanie možno použiť aj ako fľašu na vymixovaný nápoj. Takto je zabezpečený maximálny komfort, keďže šťavu je možné vziať so sebou,“ povedal Martin Gergely, vedúci obchodného oddelenia spoločnosti OKAY Slovakia.

 

 

Pri vymýšľaní receptov zapojte fantáziu

S prístrojmi určenými na prípravu čerstvých štiav možno vytvoriť chutné a zdravé nápoje aj doma. Či už si vyberiete odšťavovač, smoothie maker alebo ponorný mixér, zaiste si s troškou fantázie ľahko pripravíte lahodné ovocné alebo zeleninové nápoje. Každý z nich sa totiž dá dochutiť tak, aby každému vyhovel. Napríklad paradajkové šťavy skvele chutia spolu s bazalkou a troškou citróna. Kombinácia jablka a cvikly sa na prvý pohľad môže zdať nevhodná, no okrem toho, že je zdravá, aj výborne chutí. Medzi obľúbené mliečne kokteily zasa patrí banánový osladený medom a doplnený škoricou.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!