lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 19. Marec, , Dnes oslavuje Jozef
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Sóda versus minerálna voda

  Spracoval(a) : Lenka
Dátum : 29.9.2015
späť
Späť

Poslať
 

Mnoho z nás si iste rado občas dopraje osvieženie v podobe bublinkových nápojov. Tešia sa obľube najmä v letných mesiacoch, no siahame po nich aj v situáciách, keď potrebujeme uľaviť žalúdku napríklad po sýtom obede. Aj sýtené nápoje môžu byť súčasťou zdravého pitného režimu a dodať telu prospešné látky. Treba len vedieť, ako si správne vybrať.

 

Umelé perlenie

Sóda, sódovka, perlivá voda, či sifón – toto všetko sú pomenovania pre pitnú vodu umelo nasýtenú oxidom uhličitým CO2, ktorý je vo vode z veľkej časti rozpustený, menej než 1 % pripadá na nedisociovanú kyselinu uhličitú H2CO3. Prečo názov sóda? Môže zaň švédsky chemik Torber Bergman, ktorému je prisudzovaný vynález perlivej vody. V roku 1771 zmiešal vodu s plynným oxidom uhličitým, ktorý získal pri chemickej reakcii sodíku s kyselinou. Jedná sa teda o klasickú pitnú vodu, ktorá vám tečie doma z vodovodu, s prídavkom oxidu uhličitého. Jej obsah teda závisí tiež od regionálneho zloženia pitnej vody i aktuálnej kvality vodovodných rozvodov. Z toho vyplýva, že zloženie a kvalita sódovej vody nie je celkom stabilná.

 

Životne dôležité minerály

Minerálna voda je voda obsahujúca zdraviu prospešné minerály a iné rozpustné látky, ako napríklad soli. Získava sa z prírodných prameňov a môže byť prirodzene perlivá, či dodatočne dosycovaná oxidom uhličitým. Jej zloženie sa tiež líši v závislosti od jednotlivých oblastí. Prirodzený obsah minerálnych látok znamená oproti klasickej sódovke zdravotný benefit a pridanú hodnotu pre organizmus. Práve z minerálnych vôd dokáže telo najľahšie získať minerály a najlepšie ich spracovať. Bunky ľudského tela ich využívajú okamžite, priamo a bez zbytočného zaťaženia.

Horčík (magnézium) 

Popri draslíku je horčík najdôležitejším vnútrobunkovým minerálom a je nenahraditeľný pre množstvo telesných funkcií, vrátane prenosu nervových impulzov, tvorby zubov a kostí a svalových sťahov.

Draslík

Draslík je na rozdiel od sodíka v tele uložený prevažne vnútri buniek a je potrebný pre mnohé biochemické procesy. Nedostatok draslíka poškodzuje nervovú činnosť a srdce. Draslík je tretím najčastejším minerálom v ľudskom tele – po vápniku a fosfore. Zvýšená potreba je pri väčšej strate tekutín akéhokoľvek druhu z organizmu.

Vápnik

Je základom zubov a kostí. Je nenahraditeľný pre funkciu buniek, svalové sťahy, prenos nervových impulzov a zrážanie krvi. Spolu s horčíkom a fosforom je základným stavebným prvkom kostry a zubov. Znižuje krvný tlak, je potrebný na zrážanie krvi, hojenie a činnosť svalov vrátane srdca, znižuje hladinu cholesterolu a chráni pred kardiovaskulárnymi chorobami.

 

Vybrať si už dnes väčšinou môžeme z niekoľkých stupňov mineralizácie i perlivosti podľa osobných preferencií. Počnúc mineralizovanými vodami, vhodnými na každodennú konzumáciu, až po tie s vysokým obsahom minerálov, po ktorých môžeme siahnuť v rámci dopĺňania deficitu konkrétnych látok do organizmu. Ďalej môžeme zvoliť vodu neperlivú, jemne perlivú, či perlivú. Oproti sódovke vyrobenej z vodovodnej vody máme pri balených minerálnych vodách aj istotu stabilnej kvality zloženia deklarovaného na obale.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!