lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Zemiak

  Spracoval(a) : Mária Novická
Dátum : 15.5.2001
späť
Späť

Poslať
 

Ako prvý zasadil túto juhoamerickú hľuzu už v 16. storočí Sir Walter Raleigh / hoci toto prvenstvo mu mnohí odmietajú priznať/, potom prešlo 200 rokov, kým bol zemiak všeobecne prijatý aj na našom kontinente ako jedlá zelenina. V Anglicku mu ľudia neverili pre jeho príbuznosť s rastlinami z čeľade ľuľkovitých. A naozaj! Jeho zelené časti majú rovnako narkotické a jedovaté vlastnosti ako tieto hľuzy. Nebezpečné sú aj zemiakové klíčky, ktoré obsahujú jedovatý solanin. Podobných rastlín ako zemiak rástlo v Južnej Amerike už pred príchodom prvého človeka mnoho. Indiáni sa naučili rozoznávať ich a zdravý zemiak aj sušiť. Istý čas slúžili, dokonca, v niektorých kmeňoch tieto sušené plátky aj ako platidlo. To však nič nemení na skutočnosti, že dnes je jednou z najdôležitejších a najrozšírenejších plodín sveta. Svojím zložením a zdravou šupkou je zemiak výživnou, energeticky výdatnou potravinou, ktorá obsahuje proteíny, škrob, uhľovodík, vitamíny, minerálne látky a stopové prvky/draslík, horčík, železo, fosfor, vápnik/. Z vitamínov sú to najmä B, C a K. Najzdravšie je, konzumovať ho surový. Treba však vedieť, či nebolo pri jeho pestovaní použité umelé hnojivo.

Ľahko stráviteľný je aj uvarený, alebo upečený v šupke, pričom si zachováva veľa zo svojej výživnej hodnoty. Keďže neobsahuje takmer nijaký tuk, je úžasným energetickým zdrojom pre tých, ktorí chcú schudnúť. Naviac sa v ľudovej medicíne využíva šťava zo surových zemiakov, na tráviace ťažkosti, koliky, gastritídy, žalúdočné vredy, poruchy pečene, žlčové kamene, zápchu, ale aj ako liek pri problémoch s kyselinou. Vedci nedávno zistili, že zemiak obsahuje isté látky, ktoré môžu byť účinné proti vírusom a rakovine.
Surová zemiaková šťava, ktorú získate postrúhaním zemiakov a pretlačením cez gázu, alebo prozaicky odšťavením v odšťavovači, utišuje zápaly a podporuje hojenie kožných infekcií, chronických dermatitíd, poranení a vredov. Postrúhaný zemiak zmiešaný s olivovým olejom, sa využíva na liečenie popálenín, úpalov, popraskanej kože a opuchnutých viečok. Plátky surového zemiaka sú vynikajúcim obkladom na herpes a omrzliny. Keď ho priložíme na spánky, pomáha odstrániť bolesti hlavy.

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!