lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Posadnutosť vlastným telom

  Spracoval(a) : Jana Konečná
Dátum : 10.2.2004
späť
Späť

Poslať
 

Čo všetko sa už nahovorilo – anaboliká, tvrdé drogy. Pri všetkých týchto slovách sa nám vynárajú športovci, ktorí vo svete športu pri svojom mene majú neblahé označenie – nedovolené užívanie zakázaných látok, alebo aj tí, o ktorých v spojitosti s týmito látkami ešte nevieme.

Aféry šokujú - ale to nie je jediný dôvod, prečo sa nad tým pozastavujeme. Všetky tieto konania sa mnohokrát dostávajú do kategórie trestných činov – šírenie drog za úplatu, podávanie dopingu neplnoletým.

Telo bolo oddávna niečím, čo pútalo pohľady ostatných. Stále viac sa však dostávajú do popredia poruchy správania. U žien sa to je anorexia a u mužov je to bigorexia nervosa. Znie to hrozne, ale stále viac mužov sa dostáva do stavu, keď ich nespokojnosť zo svojím telom prepukne až do kategórie choroby, ktorú lekári pomenovali ako tzv. Adonisov komplex. Lekári tu hovoria o samoúčelovej svalovej dismorfii a deformácii.

Mnohí sú pre tvarovanie svojho tela ochotní užívať anabolické steroidy. Ale aj tu zase nemožno všetkých nekompromisne hádzať do jedného vreca. Existujú tisícky ľudí, ktorí sú ochotní tráviť hodiny v posilovniach a fitness centrách a ako sa povie, dostať tam zo seba maximum prirodzenou cestou.

Anabolické steroidy boli pôvodne vyvinuté pre lekárske účely, napríklad po ťažkých operáciách, dlhotrvajúcich zraneniach či ochoreniach, kde je potrebné, aby pacient rýchlo nabral svalovú hmotu, ktorá nečinnosťou atrofovala.

Pozrime sa na tento poväčšine mužský fenomén z druhej strany.  Mnohé ženy pri pohľade na „tvrdo vypracovaného muža“ skonštatujú, že je to tvor samoľúbi a egoista. Úspech jeho svalov sa míňa očakávaným úspechom. Ženy sa radšej otočia za urasteným mužom, kde svalová hmota nezatláča do úzadia zvyšok tela. Ani tých pár centimetrov neprepracovaného tuku im neprekáža.

Je neodškriepiteľné, že vhodným spojením cvičenia a stravy je možné efektívne formovať postavu, posilniť svaly a celkovú kondíciu. Fitness aktivity sa podieľajú aj na vyliečení nejedného komplexu. Ale všetky tieto aktivity je potrebné realizovať s mierou a bez pomoci akýchkoľvek zakázaných látok.

Ich zápis na zozname zakázaných látok nevznikol iba tak z roztopaše. Bohužiaľ zoznam negatívnych dopadov po ich užívaní je veľmi dlhý. Fráza – hormonálna rovnováha ľudského tela – nevznikla iba tak pre nič. Jej narušenie má nedozerné dôsledky (nepriaznivý vplyv na pohlavný život a tvorbu vlastných pohlavných hormónov,  zdôrazňovanie znakov opačného pohlavia, kožné opuchy, nadmerné hromadenie vody v svaloch, agresivita, náladovosť, srdcovo-cievne choroby, zhoršená funkcia pečene a obličiek, zvýšený krvný tlak, zvýšená bolestivosť kĺbov a množstvo iných).

Vo vrcholovom športe sa často stretávajú športovci s užívaním anabolík. Poväčšine spolupracujú s lekármi. O čo tragickejšie je zistenie, keď tieto látky užívajú rekreační športovci, ktorí ku lekárovi nezájdu ako je rok dlhý. No a mladiství môžu na tieto kroky doplatiť „pamiatkou“ na celý život. To je dôvod, prečo je podanie tejto vekovej skupine trestným činom.

Stojí „dokonalosť“ s anabolikami za to? Asi radšej trochu z nej uberieme a budeme žiť zdravšie.


Diskusia k článku:

Vážená pani Konečná, venujete sa tejto problematike hlbšie, alebo je to článok odniekiaľ odpísaný? Pretože tie súvislosti sú hlbšie a keď človek pracuje v tejto oblasti, má dojem, že neviete o čom píšete. Keď cvičíte, tak po určitej dobe prídete na to, že sa môžete roztrhať a bez podporných prostriedkov to jednoducho nejde... U rekreačných športovcov a u vrcholových duplom... Nedávno boli na Slovensku Majstrovstvá SR v naturálnej kulturistike, tj. športovcov tzv. absolútne čistých... Z prvej trojky boli dvaja testovaní pozitívne... Jednoducho ináč to nejde. Ani v amatérskom športe.
Neregistrovaný - XYZ, 10.2.2004 12:19
Moj kamarat sa venoval hlbsie prave problematike tvarovania tela. Mal celkom dobre dispozicie aby sa este zlepsil. Je to tri roky spat - kamarat ho dotiahol na jedno miesto v ba. chodil tam dost pravidelne a vzdy si dali napoje s beznej ponuky volne predavanych vyrobkov. Raz vsak prisiel za nim jeden perfektne vymakany, ktory tam bol kazdy druhy den a zacal mu vysvetlovat ako je tento "..." pripravok fajn a ako sa zrychly jeho rast svalov, len sa s nim nema chvalit. Nezobral si to hned, len sa spytal co to je. Nedalo mu to a zistoval len tak co to je - jednoducho zvedavy. Nas spolocny znamy - lekar mu povedal, ze ak by to zacal pravidelne uzivat, tak on by si so svojim zaludkom, ktory nema celkom v poriadku, po nejakom case dost dobre podiskutoval na internom. Prave tu sa ukazuje ten problem, ze kazdy je strojcom svojho stastia a ked si niekto povie, ze to bude uzivat, tam mu v tom nezabrani nikto. Ti vrcholovi sportovci komunikuju s lekarmi a ten sa snazi vybrat to "najmensie zlo", alebo je to inak? Co rozumies pod podpornymi prostriedkami?
Neregistrovaný - jana, 11.2.2004 15:03
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!