lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Hormóny a sex

  Spracoval(a) : Martina Jeníková
Dátum : 4.9.2002
späť
Späť

Poslať
 

Premýšľali ste už niekedy o tom, prečo máte v prvej polovici cyklu väčšiu chuť na nežnosti a sex ? Je to zásluha hormónov, ktoré zintenzívňujú vaše zmysly.  Aj keď veda túto otázku neprebádala až do konca, je známe, že hormóny vo veľkej miere vplývajú na sexuálnu aktivitu oboch pohlaví. Hladina hormónov v priebehu celého ľudského života podlieha výrazným výkyvom.

U mužov je hladina hormónov najvyššia v období dozrievania a ranej mladosti: vrchol dosahuje medzi 16. a 25. rokom a potom až do staroby postupne klesá. U žien vstupujú hormóny do akcie o čosi neskôr. Ich hladina začína výrazne stúpať okolo 18. roku života, najvyššia je u 35-45-ročných žien a  potom postupne klesá. Obdobie podobnej potreby sexu u oboch pohlaví nastupuje medzi 25 a 40. rokom života partnerov. Potom začne sexuálne napätie u mužov nebadateľne klesať a u ženy je naďalej vysoké.

Ženský rytmus
Na sexuálnu aktivitu žien vplýva aj mesačný cyklus. Hladina pohlavných hormónov sa u nich z nás v priebehu štyroch týždňov zmení až niekoľkokrát. V predovulačnej fáze, čiže v prvej polovici cyklu, sa organizmus nachádza pod vplyvom estrogénov, z ktorých najdôležitejší je estradiol. Jeho koncentrácia  sa postupne zvyšuje a dosahuje vrchol vo chvíli, keď sa uvoľnené vajíčko dostane do vajcovodu.

Hlavnou úlohou estrogénov je príprava organizmu na oplodnenie. Väčšina žien je v tomto čase citlivejšia na zmyslové vnemy, častejšie máva erotické sny  a fantázie a podvedome túži páčiť sa mužom. Žena je v tejto fáze obzvlášť citlivá na fyzické nežnôstky a rýchlejšie dosahuje orgazmus, ktorý je výnimočne intenzívny.

Estrogény ,,našepkávajú“ ženám, najmä mladým a menej skúseným, že ľúbostné zblíženie im práve teraz prinesie najväčšiu rozkoš. Súčasne vďaka nim intuitívne cítia, že nadchádza čas, kedy je najľahšie otehotnieť.

Po ovulácii začína ženské telo produkovať  progesterón – hormón druhej fázy cyklu. Akonáhle sa objaví v krvi, prichádza k zmenám v sliznici maternice, ktorá začína produkovať väčšie množstvá výlučkov, vytvárajúcich dobré podmienky pre zahniezdenie vajíčka. Ak k tomu nepríde,  začne sa sliznica koncom cyklu olupovať a prichádza k menštruácii. Progesterón utišuje zmysly, aby sa organizmus nastavil na ochranu eventuálneho tehotenstva. Žena môže v tomto čase cítiť mierny opuch prsníkov a je podráždenejšia. Ak tesne pred menštruáciu nepríde k oplodneniu, hladina progesterónu klesne. Niektoré ženy opäť cítia väčšiu chuť na sex. Samozrejme, netreba zabúdať, že hormonálne výkyvy  vplývajú na niektoré ženy viac a na iné menej.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!