lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Keď sa telo postí

  Spracoval(a) : Jana Krížová
Dátum : 6.3.2002
späť
Späť

Poslať
 

Vedomý štyridsaťdňový pôst, ktorý trvá až do Veľkej noci, má za cieľ uzdraviť celý náš organizmus. Ľudia k nemu dospeli pozorovaním zvierat a takmer všetky národy kedysi považovali hladovku za najlepší prostriedok na očistu tela aj duše. Predstavte si, že Pythagoras sa už v 6. storočí pred naším letopočtom štyridsať dní postil pred skúškami na univerzite v Alexandrii a to isté vyžadoval aj od svojich žiakov!
   Sokrates a Platón sa podrobovali pravidelným desaťdňovým pôstom, aby tak dosiahli najvyšší stupeň duchovného poznania. Celkom nezávisle od seba tak robili aj pohanskí, keltskí, egyptskí a kresťanskí kňazi.

 

Prečo sme zanevreli na pôst?

Možno práve pre jeho spojenie s náboženstvom? Ak necháme vzťah k viere bokom, potom nám uplynulé roky priniesli ešte niečo – vyspelú a bohatú spoločnosť. Doby chudoby a nedostatku sme už zväčša prekonali. Už niekoľko desaťročí sa nemusíme uskromňovať v jedle! To, že pôst je o niečom inom, dnes opäť objavujeme. Stáva sa tak dávno zabudnutým zdravým životný štýl.
Napríklad v kalendári Krásnej pani, pri odporúčaní pôstu stojí. Pôst držíme, lebo chceme byť zdraví. Práve dnes by sme ho mali držať. 

Telo volá S.O.S.
   Čo je typické pre moderného človeka? Okrem množstva stresov aj nadbytok ťažkého jedla, alkohol, fajčenie a chronický nedostatok pohybu. Obličky, pečeň, črevá a krv sú doslova zanesené a preťažené ,,upratovaním“ škodlivín. Naše telo sa síce bráni, ale my na jeho prosby a volanie o pomoc, akými sú vyčerpanosť, bolesti hlavy, nadváha, poruchy krvného obehu a podobne, odpovedáme maximálne nejakou ,,zázračnou“ tabletkou, ktorá tento hlas na čas utíši.
   V období pôstu telo akoby preplo na iný program.  Začína sa živiť zo svojej vlastnej zásobárne, zmenšuje rezervy cukrov, tukov a bielkovín. Zameriava sa na látky, ktoré ho zaťažujú a oslabujú a postupne ich vylučuje. Vďaka tomu, že nemá prácu s trávením, môže túto energiu využívať inak.

Pôst nie je hladovka
Pod pôstom rozumieme prechodné vypustenie niektorých potravín.  Najlepšie je jesť iba jeden druh potravy a to taký, ktorý neostáva dlho ani v žalúdku, ani v črevách – napríklad zeleninové vývary, ovocné a zeleninové šťavy, ryžu, bylinkové čaje a minerálky. Čím menej  jednotlivých druhov jeme,  tým je pôst účinnejší. Tráviace orgány majú menej práce a telo môže využiť uvoľnenú energiu na regeneráciu a odstraňovanie škodlivín.

Chcete to skúsiť?
Deň pred začiatkom  pôstu nejedzte mäso – ostáva v črevách až 36 hodín! Bola by škoda postiť sa a pritom zaťažovať telo nestrávenými zvyškami.
Jedzte čo najviac surovej stravy, zeleniny a ovocia, ale pozor – nemiešajte!
Asi dve hodiny po poslednom jedle  je dobré prečistiť si črevá. Kto neznesie klystír, môže užiť prírodné preháňadlo, napríklad ľanové semienko. Je vhodné ísť v pokoji a včas spať.

Deň D
Pri pôste jestvuje aj napriek mnohým obmedzeniam aj dostatok možností. Napríklad:
1. Jeme surovú zeleninu alebo ovocie (maximálne 1 kg). Nemiešame ich, zapíjame vodou.
2. Pijeme zeleninové alebo ovocné šťavy: 1 liter šťavy doplníme 2-3 litrami vody. Všetko najlepšie čerstvé a opäť spolu nemiešame ovocné a zeleninové šťavy.
3. Môžeme sa obmedziť iba na zemiaky. To znamená, že skonzumujeme maximálne 1 kg zemiakov, pečených alebo varených v šupke , bez soli a samozrejme bez tuku. Pijeme vodu alebo zelený čaj.
4. Milovníci  ázijskej kuchyne sa môžu obrátiť k ryži varenej na pare (maximálne 300 g), ktorá je vynikajúca ak ju zmiešame s postrúhaným jablkom. Pijeme vodu alebo bylinkový čaj.

Deň po
Keby sme sa hneď na druhý deň vrátili k ťažkému jedlu, doplatíme na to nafúknutým bruchom a tlakom v žalúdku. Preto je múdre dopriať  si ešte jeden deň ľahké jedlo.  Jednodenné pôsty je na jeseň a na jar vhodné umocniť týždennými pôstmi, ktoré pomôžu hlbšie prečistiť organizmus a naštartujú aj ľahšie znižovanie hmotnosti. 

Čo vás môže zaskočiť?
• Počas pôstu môžete cítiť väčšiu zimu ako po iné dni. Telo šetrí energiou – stačí mu pomôcť vhodným oblečením.
• Na pocit sucha v ústach a hustý moč je jednoduchá pomoc: piť, piť a ešte raz piť. Iba tak pomôžete telu odplaviť a vypotiť všetky nahromadené škodliviny.
• Ak vás neodbytne prenasleduje chuť na čosi sladké, stačí si lyžičkou zoškrabať na jazyku chuťové poháriky a dôkladne si vyčistiť zuby.
• Proti pocitu hladu pomáha aj teplá sprcha a masáž tela drsnou žinkou.


Diskusia k článku:

radshjzt jqelvo blijwxdv gsxlqfbi wdmh otdkv rkbmxetin
Neregistrovaný - ipzaq obxrndpic, 23.4.2008 04:06, davekbf(`na`)mail.com
QjzMUC g84nst394kldshg641h0
Neregistrovaný - barbara, 10.5.2008 06:47, technoid(`na`)hotmail.com
P8vSRX fdf043hj93jkfjw845qgtj6fqp
Neregistrovaný - brain, 5.6.2008 14:26, coolgoods(`na`)hotmail.com
XiwCEs fv9db5dgbn3207vybfv5
Neregistrovaný - abraham, 28.6.2008 00:30, gretre(`na`)hotmail.com
Excellent work, Nice Design cheap accommodation cheapest hotels in springfield mo 8-O
Neregistrovaný - Uzxaatll, 2.7.2008 02:36, freeman(`na`)hotmail.com
this post is fantastic california cheap luxury hotel in edinburgh arcxam
Neregistrovaný - Ccguyxyd, 2.7.2008 04:16, freeman(`na`)hotmail.com
Jonny was here heathrow hotel in london cheapest hotels >:DDD
Neregistrovaný - Arughcav, 2.7.2008 09:16, friend35(`na`)hotmail.com
this post is fantastic laudrdale cheap hotels in alantic city new jersey 9268
Neregistrovaný - Tgsrjers, 2.7.2008 18:12, thebest(`na`)hotmail.com
What flowers do you like?
Neregistrovaný - Flowermutt, 22.8.2010 17:27, vla.sal.y.u.h.in38114(`na`)gmail.com
You are presented with flowers?
Neregistrovaný - Fegrato, 28.8.2010 10:15, ratmiranushk.in14893(`na`)gmail.com
TILLIE TAMELA knowing a mate's sexual behavio HELENA
Neregistrovaný - Sepinjupe, 1.9.2010 02:45, omopxpb(`na`)jum-jum.com
Sorry admin - my post is test
Neregistrovaný - Piermeada, 1.9.2010 18:03, gizmomag77+aa12349(`na`)gmail.com
JANENE LETICIA because auditors are required to do it so often. U CHRISTIN
Neregistrovaný - Sepinjupe, 10.9.2010 09:54, ijnrrkf(`na`)us-tube.com
How do you do? I am 31 years old woman and I live in Venezuela, Santa Rosa. My interests it is a family and spiritual self-improvement. For a long time dreamed to make international friends
Neregistrovaný - Ailironaka, 2.10.2010 09:46, iwenx(`na`)raspredelimtraf.in
legal teen anal sexasian girls anal sex movies clipsbrutal amatuer anal sex download
Neregistrovaný - DrAnSxERFGTBTbv, 29.10.2010 16:35, nnosof(`na`)gmail.com
mount pleasant discount hotelwiesbaden hotel discountshatner hotel deals
Neregistrovaný - DrBoHoHYkgYTRnmVThg, 19.11.2010 15:14, ugorlof(`na`)gmail.com
flower delivery in denver coflower delivery little rock arflower delivery in torrance ca
Neregistrovaný - DrFlDlFGrtBGtyHGtrFVrt, 20.11.2010 13:38, ssmelof(`na`)gmail.com
Stop hack the program!!!
Neregistrovaný - storgg34d6, 10.12.2010 18:27, nikpetroff448(`na`)gmail.com
INSERT
Neregistrovaný - lukus436, 13.1.2011 18:49, aarcharvin30(`na`)bowtrolcolontreatment.com
lekarz weterynarii weterynarz targowek weterynarz targowek lekarz weterynarii lecznica weterynaryjna lecznice weterynaryjne warszawa lecznica dla zwierat warszawa weterynarz warszawa
Neregistrovaný - weterynarz_warszawa, 11.5.2011 21:56, zbslwhrmd(`na`)gmail.com
David Leppard TWO serving MI6 officers have allegedly leaked confidential information to a firm of private consultants with links to the family of the president of Kazakhstan. The consultants are said to have been commissioned to obtain the information at a time when the American justice department was investigating allegations of bribes paid by American oil companies to **********, the Kazakh president, and his top officials. A 300-page report, said to have been prepared by the consultants, purports to summarise confidential MI6 files on political and economic issues affecting the oil-rich state. One MI6 officer is said to have divulged that MI6 was “closely observing” the role of Hurricane Hydrocarbons, a Canadian oil company, and financial arrangements involving oilfields in Kazakhstan. A second MI6 officer is alleged to have revealed information that the service held on Akezhan Kazhegeldin, the former Kazakh prime minister. The report also contains information that it claims was given by Scotland Yard detectives. The leaked document has been circulating in Washington for several months. Lawyers with knowledge of the case accept that the authors of the report may have embellished details of their contacts with law enforcement officials on both sides of the Atlantic. Yesterday a Whitehall security official said the report did not appear to match MI6’s own records. Arman Baisuanov, a counsellor at the Kazakhstan embassy in London, denied that his government had been involved in any inappropriate or illegal activity. ********** is chairman of the Commons foreign affairs committee which is responsible to parliament for overseeing the affairs of MI6. He said he was alarmed at suggestions that serving British intelligence officers might have leaked information that could have found its way into the hands of people whom the agency was monitoring. “If true, these allegations raise very serious concerns and I expect the government to investigate them,” he said. The Sunday Times has seen a copy of a report by Global Options Management, a firm of private security consultants with offices in Washington and, previously, in London. The company is chaired by **********, who is an economic adviser to the Kazakhstan government and a director of the country’s sovereign wealth fund. Political opponents of the Kazakh regime claim that ********** is ********** “point man” in Washington and that he helps to manage some of the Kazakh leader’s wealth. ********** last week declined to comment. **********, his spokesman, said: “********** is a respected business consultant based in the United States who rigorously abides by the laws and regulations of any country in which he operates.” Privately, aides said ********** was “aware” of a report. But, shown a copy of the relevant extracts of the report, they declined to comment publicly. ********** has admitted in the past that he has had dealings with **********, the president’s daughter who is an opera singer. But he denies that his firm had been hired by her to compile the document. **********, the president’s former son-in-law, has claimed that ********** has diverted billions of dollars in state assets and has long taken commissions from foreign companies doing business in Kazakhstan.
Neregistrovaný - ImmivaSmele, 18.6.2011 14:53, beauctenanies(`na`)pozitifff.com

Neregistrovaný - RobertoCek, 7.7.2014 09:53, lydadde(`na`)hotmail.com
Ŕđňĺě Ęđčâîđó÷ęî Ëűńîâ č Ŕđňĺě Ęđčâîđó÷ęî
Neregistrovaný - Francissub, 13.7.2014 07:19, maycawstonai(`na`)aol.com
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!