lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Oslaďte si sviatky kvalitným slovenským cukrom!

  Spracoval(a) : Zuzana
Dátum : 7.12.2014
späť
Späť

Poslať
 

Vianočné a novoročné sviatky sú časom obdarovávania, hodovania a zaslúženého odpočinku.

Slovenské Vianoce, to sú tradície, zvyky a stretnutia, výborné jedlo a samozrejme rodinná pohoda. Tá sa azda v žiadnej rodine nezaobíde počas sviatkov bez domácich koláčikov a iných sladkých dobrôt. Pri ich príprave väčšina receptov počíta s jednou zo základných ingrediencií, s cukrom. Preto pri predvianočných nákupoch kladieme cukor do košíkov častejšie ako zvyčajne. Ponuka je v tomto smere pomerne bohatá, a nie vždy je jednoduché sa v nej zorientovať. Podľa čoho si teda vybrať cukor, aby čo najlepšie vyhovoval našim potrebám?

Cukor po slovensky

Pri výbere cukru by sme mali zohľadniť v prvom rade jeho kvalitu. V tomto smere sa oplatí spoľahnúť sa na slovenský cukor. Dôvodov je hneď viacero. Jednou z mála komodít, v produkcii ktorých je Slovensko stále sebestačné, je práve cukor. I napriek tomu, že mnohé z tradičných cukrovarov boli v minulom období zatvorené, cukrovary v Seredi a Trenčianskej Teplej sú stále v aktívnej prevádzke a zákazníkom prinášajú rokmi a spotrebiteľmi overenú kvalitu. Táto produkcia bola dokonca aj viackrát ocenená v takých prestížnych súťažiach, ako je Slovak Gold alebo Značka kvality SK. Cukor vyrobený na Slovensku pochádza zo slovenskej repy, ktorá je pestovaná v súlade s prírodnými zvyklosťami a v prostredí, ktoré je nášmu organizmu najprirodzenejšie. Lokálna produkcia prospieva aj domácim prvovýrobcom – pestovateľom repy. Dorábajú základnú surovinu, z ktorej sa tradičným spôsobom získava cukor. Kúpou slovenského cukru prispievame nielen k podpore našich poľnohospodárov, ale aj k podpore slovenskej ekonomiky celkovo, keďže cukrovarnícky priemysel vytvára zamestnanosť pozdĺž celej cukornej vertikály. Na jej začiatku stoja už spomínaní pestovatelia a významné percento tvoria stáli zamestnanci cukrovarov. Repná kampaň však poskytuje prácu aj mnohých sezónnym pracovníkom, vyžaduje spoluprácu pri výrobe, odbyte i logistike. Pri súčte všetkých týchto pozícií zistíme, že cukrovarnícky sektor zamestnáva na Slovensku dovedna viac ako 3 000 ľudí. Ďalší dôvod, prečo pri nákupe v regáli vyhľadať slovenský cukor.

Ako spoznať kvalitu?

Ako je známe, vysoké percento potravinárskych produktov predávaných v našich obchodoch  pochádza z dovozu. Okrem domácich produktov sa na pultoch zákazník stretáva aj so zahraničnými výrobkami, najmä pokiaľ ide o trstinový cukor, ktorý sa v našich klimatických podmienkach neprodukuje. Pri týchto výrobkoch je dôležité všímať si krajinu pôvodu a údaje o výrobcovi. Ak sa dá, užitočné je skontrolovať aj štruktúru, či farbu samotného cukru. O kvalite veľa napovie aj to ako je cukor balený, či je obal dostatočne pevný, nepoškodený, bez nezvyklej arómy, nápadnej vlhkosti a podobne. Seriózny výrobca na obale uvádza všetky vyššie menované údaje,  vrátane údajov o distribútorovi a dátume výroby. Často je uvedená aj tabuľka nutričného zloženia výrobku. Kúpou cukru neznámeho pôvodu, kupujeme takpovediac mačku vo vreci. Signálom môže byť napríklad veľmi nízka cena. Odrážať môže viacero podozrivých aspektov, ako je neurčitý pôvod suroviny, neznáme podmienky skladovania a výroby, dampingovú cenotvorba a podobne. Pri použití takýto produkt nemusí mať vlastnosti podľa očakávania.

Cukor šitý na mieru Vianociam

Práškový cukor – všestranný cukor, ktorý sa používa najmä pri pečení. Jeho púdrová štruktúra je nepostrádateľná v krehkom lineckom ceste, pri bielkových penách, v krémoch i polevách. Práškový cukor je ideálny na posýpanie i obaľovanie. Pri kúpe môže mať hrudkovitú štruktúru, tá však nie je znakom zníženej kvality. Rovnako tak ani obsah malého množstvo prírodného škrobu. Práve škrob totiž bráni vytváraniu hrudiek.

Hnedý cukor – dodá nádych exotickej jemne karamelovej chuti v pečive s orechami a čokoládou. Jeho vlastnosťou je zvýraznenie chuti. Hodí sa aj na bežné použitie a do nápojov. Hnedá farba však nemusí byť žiadúca pri bielych krémoch, alebo plnkách. Hnedý cukor sa vyrába z repy, pričom exotickú farbu a chuť získava z trstinových alebo melasových sirupov.

Krupicový cukor – najvšestrannejší produkt bez obmedzenia použitia. Krupicová štruktúra sa hodí tak do pečenia, ako i varenia. Krupicový cukor sa používa napríklad aj pri výrobe domácich likérov - pri zasypávaní ovocia. Ideálny je na výrobu karamelu a karamelových ozdôb. Zvyčajne sa predáva v klasických jednokilogramových baleniach.

Kandizovaný cukor – cukor ako stvorený pre dlhé zimné večery pri horúcom nápoji. Špeciálne veľké kryštály kandizovaného cukru sa rozpúšťajú len veľmi pomaly. Obľúbený čaj, vianočný punč, alebo varené víno si tak môžete vychutnať o niečo dlhšie a novým spôsobom. Veľké kryštály sa zatrblietajú a zacinkajú pri každom premiešaní a nedovolia vám nápoj vypiť príliš rýchlo. Výborne tiež vyniknú vo veľkej sklenej nádobe.

Drobné medovníky, koláče, ale i vaječný likér, chrumkavé oblátky a kandizované ovocie – všetky tieto dobroty pomáhajú dotvoriť tradičnú vianočnú atmosféru a dodávajú sviatkom sladký nádych. Nemali by preto chýbať na žiadnom slávnostne prestretom stole!

Zdroj foto, text: Slovenský cukrovarnícky spolok        

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!