lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Mlieko ako jed

  Spracoval(a) : Gabika
Dátum : 20.12.2012
späť
Späť

Poslať
 

Vedeli ste, že na Slovensku má už viac ako 20% ľudí problémy s trávením mlieka a mliečnych výrobkov? Nafukovanie, bolesť brucha, pálenie záhy či hnačka. Ak sa aj u vás prejavujú podobné nepríjemné pocity, môžete trpieť niektorým stupňom intolerancie laktózy.

 

„Náš organizmus produkuje enzým zvaný laktáza, ktorý má za úlohu štiepiť zložený mliečny cukor na jednoduchšie zložky, ktoré telo ľahšie trávi. Najvyšší stupeň produkcie laktázy je u dojčiat. Táto produkcia však približne od dvoch rokov života prirodzene klesá a môže viesť až k jej nedostatku alebo úplnej strate. Stretávame sa však aj so zníženou činnosťou tohto enzýmu. Vtedy môže dochádzať postupne k takzvanej intolerancii mliečnej laktózy, na ktorú telo v dôsledku vlastných problémov s jej trávením reaguje podráždením. Nejde teda o imunitne podmienenú  alergiu, s ktorou si intoleranciu laktózy pacienti často chybne zamieňajú,“ začína MUDr. Lucia Trellová, ktorá rozdeľuje intoleranciu laktózy na vrodenú, primárnu a sekundárnu. Primárna intolerancia laktózy býva geneticky podmienená a objavuje sa aj u detí po tom, ako začnú okrem mlieka konzumovať inú stravu. Sekundárna intolerancia laktózy, naopak, vzniká po poškodení sliznice čreva, napríklad infekčným hnačkovým ochorením či po častom užívaní antibiotík. Tento stav sa však liečbou môže zlepšiť. Bohužiaľ, každý piaty človek trpí dospelým typom laktázovej nedostatočnosti, ktorý sa nemení. A čo sa deje, ak telo laktózu tráviť nedokáže? Nerozložená laktóza „docestuje“ do hrubého čreva rýchlejšie, rozkladá sa tam za vzniku plynných substancií a kyselín, ktoré dráždia sliznicu čreva a spôsobujú nežiaduce reakcie, ktoré môžu pretrvávať aj 3 dni. Nafukovanie, kŕče v bruchu, celková nevoľnosť, pálenie záhy, problémy s dýchaním alebo hnačka. To všetko sú jednoznačné prejavy intolerancie laktózy, ktoré sa zvyknú objaviť do pol hodiny až dvoch hodín od konzumácie kravského mlieka či mliečnych výrobkov. „Príznaky neznášanlivosti mliečneho cukru závisia od množstva mliečneho cukru, ktorý skonzumujeme a stupňa intolerancie, ktorý máme. S týmto totiž súvisí, koľko mlieka v potrave naše telo znesie a čo už jednoducho odmieta. Pacienti s nízkym prahom tolerancie si však musia dávať pozor na všetky potraviny a ich zloženie, pretože laktóza nie je iba v mlieku či mliečnych výrobkoch, ale aj v sladkostiach a čokoláde, paštétach, pekárenských výrobkoch, cereáliách, instantných polievkach a pozor musia dávať aj milovníci pizze. Na neznášanlivosť mliečnych zložiek je potrebné upozorniť aj svojho lekára, pretože až 20% liekov laktózu obsahuje. Naopak, najjednoduchšie tolerované produkty sú u pacientov tie, ktoré prešli kvasným procesom, teda niektoré syry a jogurt,“ radí lekárka. 

 

STOP mlieku

Máme pre vás jednu dobrú a jednu zlú správu. „Zlou správou pre pacientov je, že pokles produkcie enzýmu laktáza sa obnoviť nedá. Volíme teda skôr dietetické opatrenia s postupným zaraďovaním laktózy do jedálneho lístka, vďaka čomu dokážeme stanoviť hranicu, ktorú v rámci konzumácie mliečnych zložiek telo znesie,“ vysvetľuje MUDr. Lucia Trellová.

Povolené je napríklad kyslé mlieko a jogurty, ktoré obsahujú paradoxne viac laktózy ako mlieko. Jogurt však obsahuje zároveň aj baktérie, ktoré pomáhajú telu tráviť. Konzumovať môžete aj špeciálne bezlaktózové mlieko, ktoré už obsahuje rozloženú laktózu alebo ďalšie výrobky s jej zníženým obsahom.

Novinkou na trhu sú napríklad kapsuly, ktoré konzumujete vždy s mliečnym jedlom alebo kvapky na prípravu mlieka, ktoré nie je finančne náročné a vaše telo ho neodmietne. Pri varení môže byť ako vhodná náhrada použité mlieko kokosové, špaldové, ovsené, sójové alebo ryžové. Miesto masla skúste použiť takzvané ghee. 

 

 

Máte hrôzu z prezerania etikiet? Aj na to už existuje riešenie. Rôzne spoločnosti dnes už na vysokej úrovni pripravujú moderné škatuľkové jedlá aj pre pacientov s intoleranciou laktózy. „Ak nemôžeme konzumovať mliečne zložky, je nutné dbať na pravidelný prísun všetkých prvkov, ktoré telu následkom obmedzenej konzumácie chýbajú. Do stravy treba zaradiť potraviny bohaté na vápnik, ako petržlen, lieskové orechy, mandle, sezam, mak, sardinky a potom i vitamín D či kyselinu citrónovú alebo fosfor,“ menuje lekárka.  Práve v tom spočíva výhoda jedla, ktoré vám odborníci pripravia presne podľa potrieb vášho organizmu a zároveň jeho obmedzení. „Zatiaľ čo v zahraničí sú bezlaktózové výrobky čoraz dostupnejšie a na trhu sa ich výber zväčšuje, na Slovensko sa tento trend dostáva iba pomaly. Je pochopiteľné, že pokiaľ nie ste odborníci na výživu, jedálny lístok si sami zostavíte ťažko. Preto odporúčame vyskúšať špeciálny jedálniček pre pacientov trpiacich intoleranciou laktózy alebo tých, ktorí mlieko odmietajú z iných dôvodov. Diéta bez laktózy vás naučí, že kde končí pult s mliečnymi výrobkami, tam sa začína zaujímavejší svet iných potravín, ktoré nielen že vedia nahradiť mlieko, ale prekvapia vás aj novými chuťami,“ hovorí Petra Pitoňáková z programu eDieta.sk.

 

Mám ju, nemám ju, mám ju...

Máte podozrenie? Bez obáv. Váš gastroenterológ vám či vášmu dieťaťu dokáže nenávisť tela voči mlieku diagnostikovať bezbolestne. Diagnostikujeme po viacnásobnom odbere krvi stanovením hodnôt krvného cukru, vyšetruje sa aj kyslosť stolice alebo sa diagnostikuje pomocou analýzy dychu v takzvanom laktózovo-tolerančnom teste, v ktorom sa tesne po konzumácii laktózy meria koncentrácia vydychovaného vodíka. Otestovať sa predbežne môžete aj vy podľa receptov našich starých mám. Zo svojho jedálneho lístka však budete na pár dní musieť vylúčiť mlieko a mliečne zložky. Po krátkej „mliečnej pauze“ nalačno vypijete pohár mlieka. Ak do dvoch hodín pocítite niektorý z príznakov, trpíte podľa múdrych rád s vysokou pravdepodobnosťou intoleranciou laktózy a lekára by ste rozhodne mali navštíviť. Ten vám môže pomôcť identifikovať, či ide skutočne o intoleranciu alebo trpíte alergiou na mliečne potraviny, pri ktorej imunitný systém tvorí protilátky na bielkoviny kravského mlieka. „Mnohí pacienti niekoľko rokov ani netušia, že príčinou ich zvláštnych tráviacich ťažkostí môže byť práve neznášanlivosť mliečnych cukrov. Pritom táto porucha postihuje deti i dospelých. Vrodená je výnimočne. Môže však vznikať aj ako dôsledok celiakie a tráviacich problémov,“ potvrdzuje lekárka. V prípade, že intoleranciou laktózy trpia naši najmenší, odborníci odporúčajú mlieko so zníženým obsahom laktózy alebo bezlaktózové mlieko, ktoré je dobré aj u dojčiat využívať ako náhradu niektorých dávok. U starších detí sa odporúčajú mliečne výrobky s obsahom probiotík, ktoré menia mliečny cukor na kyselinu mliečnu, takže sa tu laktóza nachádza v malom množstve.

 

Náš tip:

 

eDiéta bez laktózy

Ste alergickí na mlieko a mliečne výrobky? Alebo zastávate názor, že život bez mlieka môže byť zdravší? Či už mlieko nechcete alebo nemôžete konzumovať, pri strave bez laktózy je rovnako ako pri tej klasickej dôležité, aby bola dostatočne pestrá a spĺňala výživové potreby vášho tela.

 

Všetky programy eDiéta sú zostavené dietológom a ich základom je vyvážená strava. Stravu teda prijímate postupne celý deň, vždy v určenom čase, presne 5-krát denne bez obáv. Jedlá z menu pripravujú profesionálni kuchári zo surovín na báze „nature food“ alebo bio v najmodernejších parných konvektomatoch, ktoré zachovávajú ich výživovú hodnotu. Následne sú v praktických plastových baleniach doručené až k vám v chladiarenských autách. Nezmrazujú sa! Balíčková diéta teda šetrí čas, ktorý venujete vymýšľaniu receptov, nákupom, vareniu, upratovaniu i študovaniu etikiet, a pomáha rešpektovať vaše telo a jeho obmedzenia.

 

 

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!